Muş’ta terörden temizlenen köye 29 yıl sonra enerji nakil hattı çekildi

Muş’ta, 1993 yılında PKK’lı teröristlerin baskıları sonucu göç etmek zorunda kaldıkları köylerine 29 yıl aradan sonra geri dönen vatandaşlara elektrik hizmeti götürülüyor.

Çevre 14.06.2022 09:43:02 0
Muş’ta terörden temizlenen köye 29 yıl sonra enerji nakil hattı çekildi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.06.2022 09:43

Muş’ta, 1993 yılında PKK’lı teröristlerin baskıları sonucu göç etmek zorunda kaldıkları köylerine 29 yıl aradan sonra geri dönen vatandaşlara elektrik hizmeti götürülüyor.

Muş’un Şenyayla bölgesinde terör olayları nedeniyle 1993’te köylerini boşaltarak başka illere göç veren vatandaşlar, geri dönüşlerle köylerine yerleşmeye başladı. Merkeze 40 kilometre mesafedeki Yörecik (Zengök) köyü sakinleri, 29 yıl sonra döndükleri ata topraklarında devlet yatırımlarıyla hayat buluyor. Bölgenin teröristlerden arındırılmasıyla köylerine dönen vatandaşlar, yeni evler yaparak yeniden tarım ve hayvancılığa başladı. Bölgede elektrik ihtiyaçlarının giderilmesi için zorlu çalışma yürüten Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) Muş İl Müdürlüğü, Şenyayla yakınındaki Yörecik köyüne enerji nakil hattı çekmeye başladı.

Dron ile Murat nehri üzerinden hat geçirildi

VEDAŞ ekipleri, Ulukaya köyü bölgesindeki direklerden Yörecik köyü için Murat Nehri üzerinden enerji nakil hattını dron kullanarak geçirdi. Zorlu coğrafyada çalışma yürüten VEDAŞ, 400 metrelik enerji nakil hattını insan gücünün yetmediği bölgelerde dron sayesinde gideriyor.

“29 yıl sonra buradaki köylerimiz yeniden elektrik enerjisiyle tanışacak”

Çalışmaların devam ettiği bölgede incelemelerde bulunan VEDAŞ Muş İl Müdürü Suat Coşar, Vangölü Elektrik Dağıtım Şirketi olarak zor bir coğrafyada oldukça kritik bir görevi ifa ettiklerini söyledi. 1993 yılında terör baskısı nedeniyle boşaltılan köylere yeniden yerleşimlerin olması nedeniyle, 29 yıl aradan sonra enerji taleplerini gidermek için yeni yatırımlar yapıldığını kaydeden Coşar, “Yüklenici firma tarafından iletken hattının çekimi yapılmaktadır. Toplamda 154 direkle 3 bin 500 metre enerji nakil hattı çekilerek Yörecik (Zengök) köyündeki 25 aboneye enerji arzının sağlanması için çalışmalar yapılmaktadır. Şu an yaklaşık 25 hanede yaşam var. Bölgede yeni yapılar yükseliyor. Yaklaşık 2-3 hafta sonra inşallah köyümüz yeniden elektrik enerjisine kavuşacaktır. Yaklaşık 29 yıl sonra buradaki köylerimiz yeniden elektrik enerjisiyle tanışacaklardır” dedi.

“Terörden temizlenen bu bölgeye yatırımlarımız yapılmaktadır”

Elektrik enerjisinin gelmesiyle buradaki yatırımları daha da artıracaklarını ifade eden Coşar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Buraya huzurun geldiğini görmekteyiz. İnşallah elektrik enerjisiyle bölgede bir hareketlilik olacaktır. Tarım ve hayvancılıkta gelişecektir. Özellikle Yamaç, Yörecik ve Şenyayla bölgesinde güvenlik güçlerimizin yapmış olduğu başarılı operasyonlar neticesinde terörden temizlenen bu bölgeye, ekiplerimizce yatırımlarımız yapılmaktadır. Bölgenin kalkınması için elimizden gelen her şeyi yapmaktayız. Enerji nakil hattını çektiğimiz bölge dağlık zor bir bölge olduğu için ekiplerimiz iletken çekimini drone yardımıyla yaklaşık 400 metre ipi karşıya geçirerek gerçekleştirdi.”

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Hakkari’de Okul Sporları Kros Yarışları yapıldı


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, Bulgaristan deplasmanında


Van Spor

Bulanık’ta stadyum yenileniyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor’un hedefi 2’de 2


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor- Erciyes 38 FK maçını Ertuğrul Kösterelioğlu yönetecek


Van Spor

A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçında Görev Yapacak Hakem Belli Oldu


Van Spor

Muş’ta yetenek taraması devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi, 29 Ekim’e özel ödüllü futsal turnuvası düzenliyor


Van Spor

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Spor Oyunları’nda şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’dan sakat futbolcular hakkında açıklama


Van Spor

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ