Muş’ta sulama göletlerindeki doluluk oranları çiftçilerin yüzünü güldürüyor

3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye’nin 3’üncü ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda, karların erimesi ve yağışların göletlerdeki su seviyesinin yüzde 100’e çıkması, çiftçileri sevindirdi.

Çevre 16.04.2022 13:11:24 0
Muş’ta sulama göletlerindeki doluluk oranları çiftçilerin yüzünü güldürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.04.2022 13:11

3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye’nin 3’üncü ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda, karların erimesi ve yağışların göletlerdeki su seviyesinin yüzde 100’e çıkması, çiftçileri sevindirdi.

Muş’ta geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle kuruma noktasına gelen sulama göletleri, bu yıl yaşanan yağışlarla tam doluluk seviyesine ulaştı. Özellikle tarım arazilerinin sulanması ve hayvan içme suyu ihtiyacında kullanılan göletler, çiftçi ve besicilere umut olurken, bölge halkının da yüzünü güldürdü. 80 kilometre uzunluk, 30 kilometre genişliğe sahip Muş Ovası’nda yer alan Korkut, Arpayazı ve Tabanlı göletleri, tarım ve hayvancılığa can suyu oluyor.

Muş’ta etkili olan yağışların çiftçiler için bereketli bir yıl olacağına işaret eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle bazı çiftçilerin su sıkıntısı nedeniyle ekiliş yapamadığını söyledi. Şu anda göletlerdeki doluluk oranının yüzde 100 seviyesine ulaştığını kaydeden Yentür, “Geçen yıl yaşananın kuraklık sebebiyle göletlerde su seviyesi büyük ölçüde azalmıştı. Bu yıl etkili olan kar yağışı ve devam eden yağmurlar, çitçinin yüzünü güldürdü. Yüzde 100 doluluk oranı gösteren göletler, bu yıl özellikle çevredeki üreticilere can suyu olacak. Son günlerdeki yağışlarla birlikte su seviyesi en üst seviyeye çıktı” dedi.

“Bu sene güzel bir mahsul alacağız”

Babasından öğrendiği çiftçilik mesleğini sürdürdüğünü belirten Maşallah Argün isimli çiftçi, geçen yıl yaşanan kuraklığın ciddi sorunlar yaşattığını hatırlattı. Göletin ilçedeki birçok köyün can merkezi olduğuna dikkati çeken Argün, “Geçen sene meydana gelen kuraklıktan dolayı su seviyesi büyük ölçüde düşmüştü. Çok büyük sıkıntı çektik. Bu sene çok şükür etkili olan yağışlardan göletimiz tam doluluk seviyesine yükseldi. İnanıyoruz bu sene çiftçinin yüzü iyi gülecek ve güzel bir mahsul alacağız” ifadelerini kullandı.

“Çiftçinin yüzü gülüyor”

Çiftçilerden Niyazi Çetin ise göletin çok faydasını gördüklerini anlatarak, “Kuraklık nedeniyle geçen yıl bazı ağaçlar kurudu. Bazı çiftçiler de sıkıntı yaşadı. Ama bu sene su çok olduğu için inşallah herkes arazilerini ekecek ve büyük faydasını görecek. Çiftçinin yüzü gülüyor. Su olduğu için inşallah yaklaşık 700 kişi pancar, silajlık mısır, yonca ekimi gerçekleştirecek. Bizim de tarıma faydamız olacaktır” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ