Iğdır’da kayısı ağaçlarında yetişen çağlalara ilgi büyük

Doğu’nun Çukurova’sı olarak bilinen Iğdır’da, kayısı ağaçlarında yetişen ve güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan çağlalara hem yurt içinden hem de yurt dışından yoğun talep oluyor.

Çevre 2.06.2021 09:16:58 0
Iğdır’da kayısı ağaçlarında yetişen çağlalara ilgi büyük
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.06.2021 09:16

Doğu’nun Çukurova’sı olarak bilinen Iğdır’da, kayısı ağaçlarında yetişen ve güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan çağlalara hem yurt içinden hem de yurt dışından yoğun talep oluyor.

Iğdır, sahip olduğu iklimi ve coğrafi şartları itibariyle birden fazla meyve ve sebzenin yetiştirilebilmesinden dolayı Doğu’nun Çukurova’sı olarak kabul ediliyor. Komşu illere göre daha sıcak bir iklime sahip olmasından dolayı Türkiye’de özellikle kayısı üretiminde ilk sıralarda yer alan Iğdır’da, ilkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte kayısı ağaçlarında yetişen çağlalar güzel görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Özellikle tadından dolayı tercih edilen Iğdır çağlası, hem yurt içinde hem de yurt dışında yaşayan kişiler tarafından büyük ilgi görüyor.

"Birçok ülkeye satışını gerçekleştirebiliyoruz"

Kayısı ağaçlarında yetişen çağlaların ve kayısıların tam anlamıyla olgunlaşmasından sonra ülke içinden ve ülke dışından büyük ilgi gördüğünü söyleyen kayısı yetiştiricisi Doğan Kabak, “Iğdır’ın Karakoyunlu ilçesinde yaşıyorum. Kayısı yetiştiriciliği bizde baba mesleği olduğu için küçüklüğümüzden beri bu işi yapıyoruz. Kayısı ağaçlarımız şu anda 8-9 yaşlarında olan genç ağaçlardır. Ağaçlarımızda yetişen kayısılar şu anda çağla olmuş bulunmaktadır. 15-20 gün sonra kayısılarımız tam anlamıyla olgunlaşmış olup satışa sunulacaktır. Talebe göre kayısılarımızı ve çağlalarımızı önce kendi yerli halkımıza satıyoruz. Daha sonra il dışına satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. En son aşama ise soğuk hava depolarına girdikten sonra başta Rusya olmak üzere birçok ülkeye satışını gerçekleştirebiliyoruz” dedi.

"Kayısılarımızı farklı şekillerde değerlendirebiliyoruz"

Genç ve yaşlı kayısı ağaçlarının farklı bakım gerektirdiğine dikkat çeken 2 çocuk babası Kabak, konuşmasının devamında ise şu ifadeleri kullandı:

“Şu gördüğünüz ağaçlar genç olduğu için kayısılarımız lekesiz bir şekilde yetişiyor. Genç ağaçlarımızı haşerelere karşı bir kere ilaçlamamız yeterli oluyor. Ancak yaşlı ağaçlarımızda genelde iki kez ilaçlama ihtiyacı hissediyoruz. Çünkü yaşlanan ağaçlarda haşereler çok çabuk görülebildiği için kayısı ağaçlarımız zarar görebiliyor. Ağaçlarımızı yılda 3 yada 4 kere sulamamız yeterli oluyor. Kayısılarımızı farklı şekillerde değerlendirebiliyoruz. Örneğin bu kayısılarla çok güzel kayısı hoşafı yapabiliyoruz. Aynı zamanda kayısı reçeli de yapabiliyoruz. Özellikle kuruyemişçiler tarafından yoğun talep olmasından dolayı kayısılarımızı kurutulmuş şekilde de satabiliyoruz.”
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF'nin Hakem Krizi Kararı: Yabancı Hakem Yerine, Yerli ve Ahlaklı Hakemlik Vurgusu


Van Spor

Romanya’dan Malatya’ya şampiyonluk geldi


Van Spor

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ