Elazığ’da köylüler 11 bin dönüm alanın tekrar mera haline getirilmesini istedi

Elazığ’da 300 hane ve bin 600 nüfusa sahip Ekinözü Köyü sakinleri, 1956 toprak reformu ile birlikte köylünün kullanımına dağıtılan mera vasfına sahip arazilerin 1974’te bir aile vakfına devredildiğini öğrendiklerini belirterek, esk

Çevre 22.06.2021 12:04:09 0
Elazığ’da köylüler 11 bin dönüm alanın tekrar mera haline getirilmesini  istedi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.06.2021 12:04

Elazığ’da 300 hane ve bin 600 nüfusa sahip Ekinözü Köyü sakinleri, 1956 toprak reformu ile birlikte köylünün kullanımına dağıtılan mera vasfına sahip arazilerin 1974’te bir aile vakfına devredildiğini öğrendiklerini belirterek, eski haline döndürülmesi için yardım istedi.

Kovancılar ilçesine bağlı Ekinözü Köyü sakinleri, kendilerinin kullanımında olan devlete ait olan mera alanlarının bir aile vakfına devredildiğini öğrenerek tepki gösterdi. 1956 yılındaki toprak reformu ile birlikte mera vasfındaki bazı alanların 1974 yılında bir aile tarafından tescille vakfa çevrildiğini elinde bulundurduğu dokümanlarla anlatan köy muhtarı Hayati Sinem, bu arazilerin tekrar mera vasfına kazandırılmasının en büyük talepleri olduğunu aktardı.

Köyleri hakkında bilgi veren Muhtar Hayati Sinem, “ Köyümüz, yaklaşık 300 haneden oluşup bin 600 nüfusa sahip. Köyümüzün başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Gurbette insanlarımızın olması hasebiyle yaz aylarında köyümüzün nüfusu yaklaşık 2 bin 500’e çıkmaktadır. Büyük ova statüsü almış bir köyün güzellikleriyle beraber bazı sıkıntılarımız da vardır. En başlıca sıkıntımız 1956 toprak reformu ile birlikte köylüye dağıtılan mera vasfına sahip arazilerin 1974’te aile vakfı tarafından haksız bir tescille vakfa çevrilmesidir” dedi.

Mera vasfına sahip arazilerinin aile vakfına dönüştürüldüğünü dile getiren Sinem, “ Buraların tarım arazisi olarak tescili mümkün değildir. Çünkü kayalık, taşlık ve ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Köyümüz olarak bunun mağduriyetini çok yaşamaktayız. Sadece panellerin arasına küçük bir geçit bırakılmak üzere köyün tek çıkış yeri olarak kalmıştır. Köyün tamamıyla etrafı aile vakfı tarafından 1974 yılında tamamıyla orijinalinde mera vasfı olan bu arazilerimiz vakfa çevrilmiştir. 11 bin dönümden bahsediyoruz. Köyümüzde bu vakfa çevrilmeleri nedeniyle yapılan kira sözleşmeleri herhangi bir sahibini tanımadığımız yaklaşık 600 dönüm üzerine güneş panelleri var. Köyüm hiçbir şekilde panellerden faydalanamıyor” şeklinde konuştu.

Orijinalinde ve kayıtlarda mera vasfı olan bu arazilerin tekrar mera vasfına kazandırılması en büyük talepleri olduğunu belirten Sinem, “ Haksız, kanunsuz bir tescil söz konusudur. Vakıf da olsa devlet tarafından kamulaştırılmış, kamu bedeli ödenmiş. Dolayısıyla burada hiç kimsenin burada hakkı yoktur. 1956 yılından 1974 yılına kadar mera vasfını koruyan bu arazilerin ne değişti de 1974’te özel bir aile vakfına geçiyor. Oysaki mera kanunu ikinci maddesi, amacı dışında kullanılamaz, sınırları daraltılamaz, özel şahsa geçemez ve zaman aşımına uğrayamaz, diyor. Kanunlarımız bu kadar açık ve netken nasıl becermişler bilemiyorum. Mera vasfına sahip arazilerimiz bir aile vakfına dönüştürülmüştür” diye konuştu.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

Iğdır FK’da teknik direktörlük görevine Hikmet Karaman getirildi


Van Spor

Elazığspor’da 3 sakat, 1 cezalı


Van Spor

Erzincanlı sporcular Havalı Silahlar Coşkun Abiş Kupası’ndan derecelerle döndü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ