Bunlar İnci Kefali değil Siraz, akıntıya karşı göç başladı

Türkiye’de sadece Van’da İnci Kefali’nin tersine göçü bilinirken, Elazığ’da bulunan ve doğunun gizli denizi olarak bilinen Hazar Gölü’nde yaşayan endemik tür ‘Siraz’ın yumurtasını bırakmak için akıntıya karşı göçü ba?

Çevre 4.05.2022 09:55:47 0
Bunlar İnci Kefali değil Siraz, akıntıya karşı göç başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.05.2022 09:55

Türkiye’de sadece Van’da İnci Kefali’nin tersine göçü bilinirken, Elazığ’da bulunan ve doğunun gizli denizi olarak bilinen Hazar Gölü’nde yaşayan endemik tür ‘Siraz’ın yumurtasını bırakmak için akıntıya karşı göçü başladı. Tersine göç izleyenlere seyretme keyfi yaşattı.

Sivrice ilçesinde bulunan ve bölgede doğunun gizli denizi olarak adlandırılan Türkiye’nin en derin gölleri arasında yer alan Hazar Gölü’nde 27 çeşit balık yaşadığı biliniyor. Bölgede turizm açısından önemli olan Hazar Gölü’nde bulunan endemik tür balıklardan ‘Siraz’ çevrede çok bilen olmasa da her yıl bu aylar içerisinde Van’daki İnci Kefali gibi akıntıya karşı giderek yumurtalarını bırakıyor. Bu yıl yağışların fazla olması ve karın erimesiyle birlikte coşan Kürk Çayı köprüsünden balıkların tersine göçü rahatlıkla izlenebiliyor. İlçeye 3-4 kilometre mesafede bulunan Kürk Köprüsü üzerine gelen vatandaşlar da balıkların tersine göçünü izlemenin keyfini çıkartıyor.

Manzarayı izlemenin terapi gibi hissettirdiğini aktaran vatandaşlardan İlhami Susam, “Gerçekten doğa harikası bir olay. Sivrice balığının böyle şelalede ters yüzme ve görünmesi gibi bir durumu yoktu. Herhalde bir iki yıldır suyun çoğalmasıyla bu şelale oluştu. Balıkların bu şekilde atlaması çok güzel şey ama yavrulama sezonu bunların tutulmaması gerekiyor. Yani üreyip çoğalması için bu gölün balıklarının bitmemi için gerçekten bunların şu anda burada tutulması lazım. Biz buraya balıkları izlemeye geliyoruz. Bu derelerde çocukluğum geçti, inanın daha bu derelerde balık tutmuşluğumuz yok. Bu güne kadar böyle bir şeye taşlamamıştık. Bu dere yıllardır var, ama suların çoğalmasıyla bu balıkların inci kefal gibi atlamasını bizi gösterdi. Bu durum 3- 4 yıllık bir tespittir, daha önce böyle bir şey yoktu” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Milli hentbol heyecanı Elazığ’da


Van Spor

Voleybolda kadınlarda Erzincan Valiliği erkeklerde Milli Eğitim Müdürlüğü şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk zirvede


Van Spor

Voleybolun kalbi Malatya’da atacak


Van Spor

Muş Lalezar Spor ilk maçında 3 puan kazandı


Van Spor

Elazığspor, Sarıgül’le 3’te 3 yaptı


Van Spor

Yeşilyurtspor son dakikalarda ya üzülüyor ya seviniyor


Van Spor

Evinde hata yapmadı! Fenerbahçe, Karagümrük engelini 2 golle geçti


Van Spor

Iğdır FK - Boluspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Boluspor: 1


Van Spor

Malatya temsilcisi Mardin deplasmanından puansız döndü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Yeni Malatyaspor: 1


Van Spor

Erzurum Şengel Atlı Spor Kulübü finale yükseldi


Van Spor

Ardahan’ın koşan yıldızları Posof’ta parladı


Van Spor

Elazığspor ve Şanlıurfaspor’dan kardeş paylaşımlar


Van Spor

Yeşil beyazlı sevda sınır tanımıyor


Van Spor

Galatasaray hata yapmadı! Başakşehir'den 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Rize'yi iki golle geçtiler! Karadeniz derbisinin kazananı Trabzon


Van Spor

Kartal evinde yıkıldı! Beşiktaş Gençlerbirliği'ne mağlup oldu


Van Spor

Vanspor, Pendikspor Karşısında Kazançtan Döndü: Penaltı Kaçırıldı, Puan Paylaşıldı


Van Spor

20. Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri görkemli başladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ