Tarih: 24.08.2024 13:52

Cayma Hakkı Artık Mesajla: Kapıda Satışta Tüketicilere Dijital Kolaylık!

Facebook Twitter Linked-in

YENİ DÜZENLEMEDE TÜKETİCİLERE KOLAYLIK

Kapıdan satışlarda tüketici haklarını güçlendiren yeni bir düzenleme yapıldı. Artık, tüketiciler ev dışında gerçekleştirilen alışverişlerde, satıcının önceden kurduğu bir sistem ile e-posta veya SMS yoluyla kolayca cayma hakkından yararlanabilecek. Bu uygulama 1 Ocak 2025'te başlayacak.

İŞ YERİ DIŞI SÖZLEŞMELERDE MESAJLA CAYMA HAKKI

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme, iş yeri dışında yapılan alışverişlerde, tüketicinin korunmasını hedefleyen yeni hükümler içeriyor. Resmi Gazete'de yayımlanan "İş Yeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile cayma hakkı da dâhil olmak üzere çeşitli konularda iyileştirmeler getirildi.

SATICILARA YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER GELİYOR

Bakanlık, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının daha iyi korunması adına hem tüketici, hem de satıcı ve sağlayıcılar için yeni kurallar belirledi. Özellikle iş yeri dışında hizmet sunan satıcılara getirilen ilave yükümlülükler, tüketicilerin haklarını daha etkin biçimde kullanmalarını sağlayacak. Bu yükümlülükler, hızlı iletişim ve cayma hakkının kullanılmasını daha da kolaylaştıracak bilgilerin sözleşmelerde yer almasını zorunlu kılıyor.

TÜKETİCİLERİN YANILTILMASININ ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Satıcı ve sağlayıcılarla yapılan sözleşmelerde tüketicilere dair el yazısı ile yazdırılan bilgilerle, cayma hakkını kullanmaları sırasında bir yanılgıya düşürülmelerinin önlenmesi amaçlanıyor. Detaylı bilgilerin yazdırılması sayesinde, tüketicilerin aldatılması ya da yanıltılması engellenmek isteniyor.

2025'TE YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Yapılan açıklamada, yetki belgesi süreçlerinin sıkılaştırıldığı ve yetki belgesiz satış yapılmasının önüne geçmek için ek süreler tanımlandığı vurgulandı. Ayrıca, yönetmelik hükümlerine aykırı davranılması durumunda yetki belgesinin iptal edilme sürecinin hızlandırıldığı belirtildi. Önemli bu düzenleme, 2025 yılında hayata geçirilecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —