Çadır kentte muhtemel tehlike: Karbonmonoksit zehirlenmesi

Çadır kentte muhtemel tehlike: Karbonmonoksit zehirlenmesi

Sağlık 17.02.2023 11:02:34 0
Çadır kentte muhtemel tehlike: Karbonmonoksit zehirlenmesi
Tarih: 17.02.2023 11:02 Güncelleme: 17.02.2023 11:02
Uzmanlar, Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 10 ili etkileyen deprem felaketinin ardından evleri yıkıldığı için bölgede kurulan çadır kentlerde yaşayan vatandaşlar, karbonmonoksit zehirlenmesine karşı uyarıda bulundu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, “Uyumadan önce sobaya kömür atılmaması çok önemli. Yakıtların yeterince yanmaması karbonmonoksit zehirlenmesi riskini yükseltir. Sobaların borularının bacaya mümkün olan en kısa mesafeden bağlanması ve çadırların belli aralıklarla havalandırılması gerekiyor. Bilhassa rüzgârlı ve fırtınalı havalarda tehlike büyüyor” diye konuştu.
Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketinden kurtulan binlerce kişi evsiz kaldı. Bölgede kurulan çadır kentlerde yaşamını sürdürmeye çalışan depremzedeler, çadır içerisinde soba yakarak soğuk hava şartlarından korunmaya çalışırken, karbanmonoksit zehirlenmesine karşı da tehdit altında. Medicana International İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, alınması gereken tedbirlerle ilgili bilgi verdi.
Karbonmonoksit gazının bu kadar tehlikeli olmasının en büyük sebebinin sızan gazın hiçbir şekilde fark edilmemesi olarak açıklayan Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, “Ortamdaki karbonmonoksit miktarının arttığı yalnızca karbonmonoksit dedektörleri kullanıldığında anlaşılabiliyor. Karbonmonoksit kokusuz, renksiz ve tatsız bir gazdır. Gaz, benzin, odun, odun kömürü ve propan gibi karbon barındıran yakıtların yanması veya yeterince yanamaması sonucu ortaya çıkar. Hava almayan alanlarda ocakların açık bırakılması, bacası tam çekmeyen sobalarda yakıtın iyi yanmaması gibi durumlarda ortamdaki karbonmonoksit miktarı artar. Solunum yolu ile vücuda giren bu gaz kan dolaşımına karışır ve zehirlenmelere yol açar. Karbonmonoksit zehirlenmesine hızlı müdahale edilmesi gerekir, aksi durumda hayati tehlike ortaya çıkabilir” dedi.

Nasıl tedbir alınmalı?
Travmatik bir afeti geride bırakıp çadırlarda yaşamak durumunda kalan depremzedelerin ve çadırların ısınması için soba kurulumu yapanların karbonmonoksit zehirlenmesine karşı bazı basit; ama hayat kurtaran tedbirleri almaları gerektiğinin altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, soba kurulumunun dikkatle yapılmasının elzem olduğunu belirterek, “Sobaların kurulması sırasında boruların bağlantılarının kontrol edilmesi şart, sobaların borularının bacaya mümkün olan en kısa mesafeden bağlanması ve çadırların belli aralıklarla havalandırılması gerekiyor. Uyumadan önce sobalara kömür atılmaması çok önemli. Yakıtların yeterince yanmaması karbonmonoksit zehirlenmesi riskini yükseltir. Bilhassa rüzgârlı ve fırtınalı havalarda tehlike büyüyor” diye konuştu.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinde baş ağrısı, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtilerin görülebileceğini ifade eden Dr. Merda Erdemir Işık, bu belirtilere kayıtsız kalınmaması gerektiğini söyleyerek, “Karbonmonoksit zehirlenmeleri baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, dikkat bozukluğu, vücutta uyuşmalar, göğüs ağrısı, görmede bulanıklaşma ve denge bozukluğu gibi semptomlara yol açabilir. Bu gibi bir durumda hızlı bir şekilde ortamın havalandırılması ve kişinin tıbbi destekle acilen buluşturulması gerekir. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin akciğer hastaları, anemik hastalar, kalp rahatsızlıkları olanlar, yaşlılar ve çocuklar için çok daha tehlikeli olduğunun unutulmaması önemlidir. Karbon yakıt kullanarak ısıtılan tüm alanlarda gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcu gülle atmada Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Avrupa Kış Sporları Haftası etkinlikleri Hakkâri’de düzenlendi


Van Spor

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ