PROF. DR. MURAT KARABULUT VE ARŞ. GÖR. DR. MUHAMMET TOPUZ'DAN ÖNEMLİ ARAŞTIRMA
Doğu Anadolu Bölgesi'ni etkisi altına alan küresel iklim değişikliğinin, kar örtülü günlerin sayısındaki azalmaya neden olduğu açıklandı. Doğu Coğrafya Dergisi'nde yayımlanan çalışmada Prof. Dr. Murat Karabulut ve Arş. Gör. Dr. Muhammet Topuz, bölgedeki kar yağışlı günler ve kar örtülü günler arasındaki ilişkiyi inceledi.
KULLANILAN İKİ YÖNTEM VE BULGULAR
1970-2020 yılları arasında yapılan araştırma kapsamında, meteoroloji istasyonlarından elde edilen verilerle Mann-Kendall Trend Analizi ve Pearson Korelasyon Yöntemi kullanıldı. Bulgularda, Doğu Anadolu Bölgesi genelinde yıllık kar örtülü gün sayısında azalma eğiliminin görüldüğü ve bu eğilimin büyük bir kısmının istatistiksel anlamda önemli olduğu belirtildi.
İLLER BAZINDA İNCELEME VE FARKLILIKLAR
Araştırma, illere göre değişken sonuçlar ortaya koydu. Özellikle Kars ve Muş illeri, kar yağışlı günlerde anlamlı bir artış gösterirken, diğer illerde anlamlı olmayan değişim eğilimlerine rastlandı. Araştırmacılar, istasyonların büyük bir bölümünde kar örtülü günler ve kar yağışlı günler arasında pozitif ve orta düzeyde bir ilişkinin bulunduğunu ifade ettiler.
KAR YAĞIŞLARI VE SU KAYNAKLARI ÜZERİNE ETKİLER
Bu çalışma, Türkiye'nin önemli su kaynaklarına sahip Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışlarının azalma eğilimi gösterdiğini vurgularken, bölgedeki kuraklık eğilimine dikkat çekiyor. Ayrıca, yayınlanan raporlarda öne çıkan, 1975 yılından itibaren kar örtülü gün sayısındaki düşüşün çalışmanın bulgularıyla örtüştüğü kaydediliyor.
"KIŞ YAĞIŞLARI SONBAHARA KAYIYOR" ANALİZİ
Kar yağışlı ve kar örtülü gün sayılarının genellikle azalma yönünde olduğunu tespit eden araştırma, sonbahar mevsimi için bu ilişkinin güçlendiğini belirtiyor. Bu durumun, kış yağışlarının sonbahara kayma eğilimiyle ilişkili olabileceği ifade ediliyor. Uzmanlar, ayrıca daha geniş veri setleriyle yapılabilecek çalışmaların, iklim değişikliğinin etkilerinin daha net anlaşılmasına katkı sağlayacağını öngörüyorlar.