VASKİ Akdamar Adası'nı Kasım ayında suya kavuşturacak

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından 'Akdamar Adası’na içme suyu hattı” projesi kapsamında Van Gölü’nde su boruları batırma işlemi düzenlenen törenle başladı. VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, adanın Kasım ayında s

Van Büyükşehir 16.09.2018 15:23:22 0
VASKİ Akdamar Adası
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.09.2018 15:23

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından "Akdamar Adası’na içme suyu hattı” projesi kapsamında Van Gölü’nde su boruları batırma işlemi düzenlenen törenle başladı. VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, adanın Kasım ayında suya kavuşacağını söyledi.


Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan ve kentin en önemli turizm değerlerinden olan Akdamar Adası’nın asırlardır süren tatlı su sorununun çözümü için devam eden projede boru batırma işlemine gelindi. Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından Akdamar Adası’na tatlı su taşınması ile ilgili projenin ihalesi 4 Temmuz’da yapıldı. Gevaş ilçesindeki Artos Dağı eteklerinde bulunan Pınarbaşı su kaynağına inşa edilen depodan adaya taşınacak olan suyun boru batırma işlemi düzenlenen törenle başladı. Pınarbaşı’na bağlı Keretaş mevkiinde düzenlenen törende konuşan VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, Pınarbaşı Mahallesi’nden getirilen su ile Akdamar Adası’nın yanı sıra Gevaş jandarma, sahilde yer alan villalar ve Dokuzağaç Mahallesi’nin de suya kavuşturulacağını söyledi. Proje kapsamında 4 kilometrelik hattın Van Gölü’nün altından Akdamar Adası’na götürüleceğini ifade eden Tekataş, “Bu projeye 25 Mayıs’ta başladık ve toplam 5 milyonluk toplam bedeli olan bir yatırımdır. Projemizin bitiş tarihi olarak Kasım ayını hedefliyoruz. Kasım ayında Akdamar’a suyu vermiş olacağız" dedi.


Van Gölü altından geçen hattın en derin yerinin 58 metre olduğunu belirten Tekataş, “Toplam 600 adet ve ortalama 80 kilogram ağırlığında beton bloklarla daldırma işlemini gerçekleştireceğiz. Adada ise 20 metreküplük bir depo yapılacak. Adaya yine tarihi görünümlü 5 adette çeşme yapmayı planlıyoruz. Bu tarafta ve Akdamar’daki girişte 20 metrelik kısımları tranş ederek ağırlıkları gömme yapacağız. Deniz trafiğinde herhangi bir sorun ve aksamaya mahal vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.


Projenin fikir babasının Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu olduğunu dile getiren Tekataş, “Türkiye’de Kıbrıs modelinden sonra ilk defa böyle bir şey gerçekleştiriliyor. Gururla söylüyorum ki, bunu VASKİ personeli gerçekleştirdi. Tamamen Van’dan ve VASKİ’den çıkmış bir proje olacak. Ben bu anlamda öncelikle bu projenin gerçekleşmesinde bizlere her türlü imkanı sunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bakanlarımıza, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’na ve VASKİ personellerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Konuşmanın ardından boruların suya bırakılması için kurdele kesimi yapıldı. Programa yüklenici firma yetkilisi Orhan Duran ve VASKİ çalışanları katıldı.

 

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto’da voleybol kursuna yoğun ilgi


Van Spor

Milli badmintoncular Avrupa’da yarı finalde


Van Spor

Muşspor, 1461 Trabzon FK maçı hazırlıklarına başladı


Van Spor

TFF 3.Lig’de Yeşilyurtspor Niğde Belediyespor’a konuk olacak


Van Spor

Muğlaspor maçı Elazığspor taraftarına yasak


Van Spor

Milli badmintoncular çeyrek finale yükseldi


Van Spor

TFF’den Yeni Mersin-Malatya maçına İzmirli hakem görevlendirmesi


Van Spor

Erzincan’da Zidane esintisi: Köy turnuvasında efsane golün birebir aynısı atıldı


Van Spor

Elazığlı sporcu Cumhuriyet coşkusunu Erciyes’in zirvesine taşıdı


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Sarıgül: "Küçük dikkatsizliklerle alakalı çalışacağız"


Van Spor

TFF 2.Ligde Yeni Malatyaspor’un rakibi Yeni Mersin İdman Yurdu


Van Spor

Battalgazi’de 22 takımın mücadele ettiği turnuva tamamlandı


Van Spor

Elazığlı boksöre milli davet


Van Spor

7’den 70’e Cumhuriyet coşkusu: Bayram onuruna kulaç attılar


Van Spor

Elazığ’da Cumhuriyet coşkusu sporla kutlandı


Van Spor

Buzda sürat heyecanı başlıyor


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş Spor Kulübü: 1 - Menemen FK: 0


Van Spor

Elazığspor dev Türk bayrağı açtı


Van Spor

Elazığ’da masa tenisi kadın takımından büyük başarı


Van Spor

Başkan Sekmen; "Sporda da Erzurum’u marka şehir yapma hedefimiz var"


Van Spor

TFF, bahis oynadığı tespit edilen hakemleri açıkladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ