VASKİ Akdamar Adası'nı Kasım ayında suya kavuşturacak

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından 'Akdamar Adası’na içme suyu hattı” projesi kapsamında Van Gölü’nde su boruları batırma işlemi düzenlenen törenle başladı. VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, adanın Kasım ayında s

Van Büyükşehir 16.09.2018 15:23:22 0
VASKİ Akdamar Adası
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.09.2018 15:23

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından "Akdamar Adası’na içme suyu hattı” projesi kapsamında Van Gölü’nde su boruları batırma işlemi düzenlenen törenle başladı. VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, adanın Kasım ayında suya kavuşacağını söyledi.


Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan ve kentin en önemli turizm değerlerinden olan Akdamar Adası’nın asırlardır süren tatlı su sorununun çözümü için devam eden projede boru batırma işlemine gelindi. Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından Akdamar Adası’na tatlı su taşınması ile ilgili projenin ihalesi 4 Temmuz’da yapıldı. Gevaş ilçesindeki Artos Dağı eteklerinde bulunan Pınarbaşı su kaynağına inşa edilen depodan adaya taşınacak olan suyun boru batırma işlemi düzenlenen törenle başladı. Pınarbaşı’na bağlı Keretaş mevkiinde düzenlenen törende konuşan VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, Pınarbaşı Mahallesi’nden getirilen su ile Akdamar Adası’nın yanı sıra Gevaş jandarma, sahilde yer alan villalar ve Dokuzağaç Mahallesi’nin de suya kavuşturulacağını söyledi. Proje kapsamında 4 kilometrelik hattın Van Gölü’nün altından Akdamar Adası’na götürüleceğini ifade eden Tekataş, “Bu projeye 25 Mayıs’ta başladık ve toplam 5 milyonluk toplam bedeli olan bir yatırımdır. Projemizin bitiş tarihi olarak Kasım ayını hedefliyoruz. Kasım ayında Akdamar’a suyu vermiş olacağız" dedi.


Van Gölü altından geçen hattın en derin yerinin 58 metre olduğunu belirten Tekataş, “Toplam 600 adet ve ortalama 80 kilogram ağırlığında beton bloklarla daldırma işlemini gerçekleştireceğiz. Adada ise 20 metreküplük bir depo yapılacak. Adaya yine tarihi görünümlü 5 adette çeşme yapmayı planlıyoruz. Bu tarafta ve Akdamar’daki girişte 20 metrelik kısımları tranş ederek ağırlıkları gömme yapacağız. Deniz trafiğinde herhangi bir sorun ve aksamaya mahal vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.


Projenin fikir babasının Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu olduğunu dile getiren Tekataş, “Türkiye’de Kıbrıs modelinden sonra ilk defa böyle bir şey gerçekleştiriliyor. Gururla söylüyorum ki, bunu VASKİ personeli gerçekleştirdi. Tamamen Van’dan ve VASKİ’den çıkmış bir proje olacak. Ben bu anlamda öncelikle bu projenin gerçekleşmesinde bizlere her türlü imkanı sunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bakanlarımıza, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’na ve VASKİ personellerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Konuşmanın ardından boruların suya bırakılması için kurdele kesimi yapıldı. Programa yüklenici firma yetkilisi Orhan Duran ve VASKİ çalışanları katıldı.

 

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Tarihi Gece: Ay-Yıldızlılar Bulgaristan'da Fırtına Gibi Esti!


Van Spor

Arda Güler'den Coşkulu Mesaj: "Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin!"


Van Spor

A Milli Takım'dan Bulgaristan'da 6 gollü tarihi zafer


Van Spor

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

Yıldız Futbolcudan Jose Mourinho İtirafları: "Her Gece 'Miki, Lütfen Git' Mesajı Atıyordu"


Van Spor

Galatasaray Başkanı Özbek'ten Flaş Kerem Açıklaması: "TFF İnceleme Başlattı, FIFA ve UEFA Cezaları Var"


Van Spor

Erol Bulut, Süper Lig'e Antalyaspor ile Dönüyor: "2 Yıllık İmza"


Van Spor

Real Madrid'den Kritik Hamle: Nico Paz'ın Geri Dönüşü Arda Güler'in Önünü Kesecek mi?


Van Spor

Galatasaray, Okan Buruk ile Yeni Sözleşmeyi Açıkladı: "Resmileşti"


Van Spor

Galatasaray'da Transfer Rüzgarları: Icardi'nin Geleceği ve Barış Alper'in Yeni Sözleşmesi


Van Spor

Hakkari’de Okul Sporları Kros Yarışları yapıldı


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, Bulgaristan deplasmanında


Van Spor

Bulanık’ta stadyum yenileniyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor’un hedefi 2’de 2


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor- Erciyes 38 FK maçını Ertuğrul Kösterelioğlu yönetecek


Van Spor

A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçında Görev Yapacak Hakem Belli Oldu


Van Spor

Muş’ta yetenek taraması devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi, 29 Ekim’e özel ödüllü futsal turnuvası düzenliyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ