Tarihi Van kilimleri onların ellerinde hayat buluyor

Tarihi Van kilimleri Büyükşehir Belediyesi’nin atölyelerinde yeniden hayat buluyor.

Van Büyükşehir 26.09.2017 15:23:56 0
Tarihi Van kilimleri onların ellerinde hayat buluyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.09.2017 15:23

Büyükşehir Belediyesinin kadın istihdamı sağlamak ve unutulan değerleri gün yüzüne çıkarmak için yaptığı çalışmalar devam ediyor. Yapılan çalışmalar kapsamında kentin 4 ayrı bölgesinde kurulan kilim atölyelerinde 80 kadın unutulan dokumacılık sanatını devam ettiriyor. Her ilmeğinde alın teri, her desenin bir hikayesi olan el dokuması Van kilimleri, yine ayrı ayrı hikayeleri olan kadınlar tarafından göz nuru ile örülüyor. Ördüğü kilimleri satan kadınlar aile bütçelerine katkı sağlarken yok almaya yüz tutan bir değeri de yaşatıyor.

 

Van kilimlerinin dünyaca ünlü olduğunu belirten kilim atölyesi usta öğreticisi Enver Özkahraman, atölyelerinde yok olmanın eşiğinde olan bir kültürü yaşattıklarını söyledi.

 

Özkahraman, “Van Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde 4 ayrı noktada oluşturulan kilim atölyelerinde Van kilimi örülüyor. Aslında biz burada yok olmanın eşiğinde olan bir kültürü yaşatıyoruz. Van kilimi gerçekten çok kıymetli ve dünyaca ünlü. Bunu çok eski tarihi yapıtlarda görebiliriz. Yine bu kilimler bundan 50 yıl önce kızlarımızın çeyizlerinin en önemli parçasıydı. Kilim örmek hamaratlığı en güzel motifi yapmaksa gelinin zekasını temsil ederdi” dedi.

 

Bugün piyasada ucuz ve kalitesiz fabrikasyon kilimlerin alınabileceğini söyleyen Özkahraman, “Biz burada kök boyadan elde ettiğimiz iplikler ile kilim yapıyoruz. Ve bu kilimlerin her santiminde el emeği göz nuru ve tarih var. Her bir kilim yaklaşık bir ayda örülüyor ve satışa sunuluyor. Satışa sunulan kilimlerin ücreti de kadınlara veriliyor. Burada çalışan kadınlar bu şekilde aile bütçelerine katkı sağlıyor” diye konuştu.

 

Kilim yapmayı Büyükşehir Belediyesi atölyelerinde öğrendiklerini söyleyen kadınlar, “Daha önceleri kilim yapmayı bilmiyorduk. Kilim yapmayı buradaki usta öğreticilerden öğrendim. Metrekare başı para kazanıyoruz. Aldığımız ücretle ev ekonomimize katkı sunuyoruz. Burada olmaktan ve kilim yapmayı öğrenmekten dolayı mutluyuz’ dediler.

 

Kadınlar tarafından örülen Van kilimleri, Büyükşehir Belediyesinin el sanatları atölyesinde satılıyor. Aynı zamanda kentin simgesel değeri olarak da ziyaretlerde devlet büyüklerine hediye ediliyor.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ