BM, Rusya'nın keyfi olarak gözaltına aldığı 77 sivili infaz ettiğini belgeledi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları İzleme Misyonu Başkanı Maltilda Bogner, Rusya’nın Ukrayna’da keyfi olarak gözaltına aldığı 77 sivili kısa sürede infaz ettiğini belgelediklerini açıkladı.

Dünya 27.06.2023 23:44:00 0
BM, Rusya
Tarih: 27.06.2023 23:46 Güncelleme: 27.06.2023 23:44

BM tarafından hazırlanan raporda, Rus güçlerinin Ukrayna'da sivillere yönelik infazları belgelendi. BM İnsan Hakları İzleme Misyonu başkanı Maltilda Bogner, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlediği basın toplantısında, "77 sivilin Rusya Federasyonu tarafından keyfi olarak alıkonuldukları sırada yargısız infazını belgeledik" dedi.

Bogner, Rus güçlerinin "sivil tutuklulara yaygın işkence ve kötü muamelede bulunduğuna" dair kanıtlar olduğuna dikkat çekerek, "İşkence, kurbanları Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine yardım ettiklerine dair itiraf ettirmeye, işgalci yetkililerle işbirliği yapmaya zorlamaya veya Ukrayna yanlısı görüşlere sahip olanları sindirmek için kullanıldı" diye konuştu.

Ukrayna güçleri tarafından keyfi olarak gözaltına alınan 75 kişinin yarısından fazlasının Ukrayna güvenlik güçleri tarafından işkenceye veya kötü muameleye tabi tutulduğunu belgelediklerini aktaran Bogner, "Bu, insanlar sorgulanırken veya genellikle tutuklandıktan hemen sonra oldu” dedi.

“İnsan hakları ihlallerinin büyük çoğunluğu Rusya tarafından işlendi”

Rus güçleri tarafından katledilenlerin 72'sinin erkek, 5'inin kadın olduğu aktarılan raporda, tutuklu başka bir erkeğin ise işkence, insanlık dışı koşullar ve tıbbi bakımın reddi nedeniyle öldüğü belirtildi. Raporda ayrıca, Ukrayna'nın sivilleri tutuklayarak uluslararası hukuku da ihlal ettiği ancak çok daha küçük ölçekte olduğu ifade edilerek, Ukrayna güçleri tarafından sivil tutukluların yargısız infaz edildiğine dair işaret olmadığı aktarıldı.

Çocuklar ve yaşlılar da dahil olmak üzere sivillerin keyfi olarak gözaltına alındığına dair 900'den fazla vakanın belgelendiği ifade edilen raporda, bu insan hakları ihlallerinin büyük çoğunluğunun Rusya tarafından işlendiğine dikkat çekildi. Raporda, bu vakaların yüzde 91'inde tutukluların Rus sorgulayıcılar tarafından "cinsel şiddet de dahil olmak üzere işkence ve kötü muameleye" maruz kaldıkları belirtildi.

Raporda, Ukrayna güvenlik güçleri tarafından tutuklananların çoğu çatışmayla ilgili suçlardan şüphelenilen kişiler olduğu ifade edildi.

Bucha'da 400'den fazla sivilin cansız bedenine ulaşılmıştı

Rusya, Ukrayna'da insanlık ve savaş suçu işlediğini reddederken, Nisan 2022'de Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında yer alan Bucha'da 400'den fazla sivilin cansız bedenine ulaşılmıştı. Geçtiğimiz mart ayında ise Uluslararası Ceza Mahkemesi, şüpheli savaş suçları nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ