Bitlis’te ecdat geleneği hayata geçirildi

Bitlis’te ecdat geleneği hayata geçirildi

Genel 18.01.2025 12:26:10 0
Bitlis’te ecdat geleneği hayata geçirildi
Tarih: 18.01.2025 12:26 Güncelleme: 18.01.2025 12:26
Ankara’da görev yapan polis memuru Mustafa Şahin, ’Zimem Defteri’ geleneği ile Bitlis’te yetim, öksüz ve yardıma muhtaç ailelerin 200 bin liraya yakın borcunu ödedi.
Ankara’da görev yapan polis memuru Mustafa Şahin, Osmanlı medeniyetinin anlamlı geleneklerinden biri olan ’Zimem Defteri’ geleneğini günümüzde yeniden hayata geçiriyor. Şahin, Bitlis’te toplamda 150 yetim, öksüz ve yardıma muhtaç ailenin yaklaşık 200 bin liralık borcunu ödeyerek başlattığı iyilik hareketiyle, 81 ildeki ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmayı hedefliyor.
Polis memuru Mustafa Şahin, Zimem geleneğini sürdürerek hem vatandaşlara hem de esnafa destek oluyor. Şahin, yardıma muhtaç ailelerin yaşadığı mahallelerdeki bakkalın tuttuğu veresiye defterlerini inceleyerek borçları ödeyip defterleri kapatıyor. Bu sayede, hem borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşların yükü hafifliyor hem de alacağını tahsil edemediği için zor durumda kalan mahalle esnafı rahat bir nefes alıyor.
Yüzbinlerce ailenin borçlarını ödemek için Zimem projesini başlattıklarını ifade eden polis memuru Şahin, "Bir ecdat geleneği olan Zimem borç kapatma projemizde olanın olmayana bağış yaptığı güzel bir hareket. Bu hareket Allah nasip ederse maddi durumu iyi olmayan yüzbinlerce ailenin 81 ilde düzenli bir şekilde. Araştırdığımız ailelerin rastgele marketlere bakkallara gidip borçlarını kapattığımız bir proje. Bu projenin baş mimarları arkamızda, bize gönüllü olarak destek veren hayırseverler. Allah onlardan razı olsun. İkinci durağımız Bitlis oldu. Bitlis’e selam olsun" dedi.
Bakkal Esat Gülsün, proje için çok teşekkür ettiğini belirterek, "Köyümüzde durumları olmadıkları için borçları olan ailelerimiz çok vardı. bu borçları ödedikleri çok teşekkür ederiz. Allah razı olsun" ifadelerini kullandı.
Hizan ilçesinin Çökekyazı köyü muhtarı Fırat Gönder, projenin çok önemli olduğunu belirterek, "Köyümüz şehirden uzak olduğu için köylülerimiz genelde alışverişlerini köydeki bakkaldan yapmaktadırlar. Bazısının maddi durumu düşük olduğundan veresiye alıyorlar. Veresiye defterine baktık, maddi durumu iyi olmayan köylülerin borçlarının tamamını kapattırıldı. Allah hayırseverlerden razı olsun. Çok teşekkür ederiz" ifadesini kullandı.
Zimem, Osmanlı döneminde, yardımsever kişilerin tanımadıkları insanların borçlarını ödediği bu gelenek, dayanışma ve yardımlaşmanın en güzel örneklerinden biri olarak biliniyor. Borcu olan kimin ödediğini, borcu ödeyen de kimin borcunu ödediğini bilmezdi anlayışıyla sürdürülen Zimem Defteri geleneği, günümüzde yeniden canlanıyor.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ