Bitlis’te 7 girişimci kadın kooperatif açtı

Bitlis’te 7 girişimci kadın kooperatif açtı

Ekonomi 18.04.2024 15:14:22 0
Bitlis’te 7 girişimci kadın kooperatif açtı
Tarih: 18.04.2024 15:14 Güncelleme: 18.04.2024 15:14
BİTLİS (İHA) – Bitlisli 7 girişimci kadın, kentin yöresel ürünlerinin satışının yapılacağı kadın kooperatifini kurdu.
Bitlisli 7 girişimci ev kadın, il merkezinde bulunan Beş Minare Mahallesi’nde kentin yöresel yemeklerinin ve ürünlerinin yapılıp satıldığı Bitlis Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kurdu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde temellerini attıkları kooperatifin açılışını il protokolünün katılımıyla gerçekleştiren kadınlar, üretmiş oldukları ürünleri sergiledi.
Eşi Filiz Karaömeroğlu ile açılışa katılarak yemeklerin tarifleri hakkında bilgi alan Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, Bitlis’in her ilçesinde birer kadın kooperatifi açmayı hedeflediklerini söyledi. Vali Erol Karaömeroğlu, “Sosyal sorumluluk ilkesine dayanan ve dayanışma ile topluma hizmet odaklı olan kooperatiflerimiz, bireylerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkınması için hayati öneme sahiptir. Bu sebeple, kooperatiflerimizin gelişimini desteklemek adına her türlü çalışmayı yapmak ve kamu kurumlarıyla olan ilişkilerinde yardımcı olmak için çaba gösteriyoruz. Üretmek ve tüketmek arasında bir seçim yapmak zorundayız. Her bir kadın, ailesini ayakta tutmak ve çocuklarını büyütmek için büyük bir emek harcıyor. Bu emek, ekonomik kalkınmanın temel taşlarından biri olarak saygı ve minnetle karşılanmalıdır. Kadınların gücü ortaya çıktığında, gerçekten önemli işler başarabilirler. Kararlılıkla yola çıktıklarında engelleri aşabilir, azimle istediklerini elde edebilirler. Bugün burada açılan kadın kooperatifi, kadınların ekonomiye katkı sağlama ve potansiyellerini gösterme çabasının bir simgesidir. Bitlis’imizde bu girişime katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki Bitlis’te kadınlarımız harika işlere imza atacaklardır. Kadınların istihdama katılımı hem ailelere hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Topluma karşı da büyük sorumlulukları olan kadınlarımızın, bu bilinçle hareket edeceklerine inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, bugün burada açılışını gerçekleştireceğimiz kooperatifimizin birlik ve beraberliğimizin kuvvetlenmesine, toplumumuzun ekonomik ve sosyal kalkınmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Şimdiden herkese hayırlı, uğurlu olsun” dedi.
Bitlis’in yemeklerinin tanıtımı amacıyla bu kooperatifi kurduklarını söyleyen Kooperatif Yönetim Kurulu Üyesi Süreyya Hekimoğlu ise “Kooperatifimizi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kurduk. Serhat Tek hocamızla beraber bu projemizi yaptık. 7 kadın arkadaşla beraber kooperatifimizi açtık. Bitlis’in yöresel yemeklerini tanıtmak amacıyla böyle bir yola çıktık” dedi.
Girişimci kadınların ürettikleri ürünlerle ev ekonomisine katkıda bulunduğunu aktaran Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Akademisyeni ve Kooperatif Akademik Danışmanı Doç. Dr. Serhat Tek, “Bundan yaklaşık 3 ay önce bir kadın kooperatifi toplantısı için üniversitem beni görevlendirmişti. İlde yapılan çalıştayda 30 pilot il belirlenmişti ve Bitlis’te de kadın kooperatifinin olmadığı için davet edilmişti. Kooperatifimizin olmaması bizi bir yandan üzdü bir yandan sevindirdi. Çünkü Bitlis tarihi anlamda, gastronomi anlamda yerelin imkanını değerlendirmek açısından oldukça önemli bir potansiyele sahip bir şehir. Dolayısıyla ben bu kooperatifin akademik danışmanlığını üstlendim. Kadın kooperatiflerinin kurulması için 7 kadın bir araya gelmesi gerekiyordu ve 7 kadın bir araya gelerek Bitlis’in ilk kadın kooperatifini oluşturmuş oldu. 8 Mart’ta faaliyete geçtik bugün de açılışını gerçekleştirdik. Buradaki amacımız Bitlis’in yöresel yemeklerini tanıtmak, eş zamanlı olarak da kadın emeğini katma değere dönüştürmek ve bunun getirisini kadınlara sağlamaktır. Üyelerimizin çoğu ev hanımıdır. Ürettikleri ürünleri satışa sunan kadınlar, evlerine ekonomik yönden katkı sağlıyorlar” diye konuştu.
Açılış programına Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Necmettin Elmastaş, Bitlis Müftüsü Faysal Geylani, kurum amirleri ve STK temsilcilerinin yanı sıra birçok vatandaş katıldı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF'nin Hakem Krizi Kararı: Yabancı Hakem Yerine, Yerli ve Ahlaklı Hakemlik Vurgusu


Van Spor

Romanya’dan Malatya’ya şampiyonluk geldi


Van Spor

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ