Bitlisliler Ramazan öncesi büryan ve avşora akın etti

Bitlisliler Ramazan öncesi büryan ve avşora akın etti

Genel 22.03.2023 14:02:52 0
Bitlisliler Ramazan öncesi büryan ve avşora akın etti
Tarih: 22.03.2023 14:02 Güncelleme: 22.03.2023 14:02
Bitlis’liler Ramazan ayı öncesinde bugün son kez büryan kebabı ve avşor çorbası için büryancılara akın etti.
Sık sık Bitlis ve Siirt illeri arasında tatlı rekabetlere konu olan büryan kebabı ve Bitlis’in meşhur avşor çorbasında Ramazan yoğunluğu yaşandı. Ramazan ayının başlamasına saatler kalırken, Ramazan boyunca çıkarılmayacak lezzetlerden mahrum kalmak istemeyen Bitlisliler öğle yemeğinde büryancıların yolunu tuttu. Kuyu şeklindeki tandırlarda pişirilen büryan kebabı ve yine büryan yağından yapılan Avşordan bir kez daha tatmak isteyen vatandaşlar, Tatvan ilçesinde bulunan Büryancılara akın etti. Son gün olması nedeniyle bir hayli yoğun bir gün geçiren büryancılar, büryan kebabı ve avşor çorbasına olan ilgiden bir hayli memnun kaldı. Son gün yoğunluğu için pişirilen kebap sayısını son güne özel olarak arttıran Büryancılar, Ramazan öncesi damat tadına düşkün olan Bitlislileri büryansız ve avşorsuz bırakmadı. Ramazan boyunca kapalı olacak olan büryancılar, Ramazan sonrası tekrardan lezzeti ile damatlarda eşsiz bir tat bırakan kebap ve çorbayı yapmaya başlayacak.

“Son gün yoğunluğu yaşıyoruz”
Yoğun bir gün yaşadıklarını belirten büryan kebabı ustası ve işletmeci Mehmet Şirin Bozkurt, “Ramazan arifesi olduğu için yoğun bir talep var büryanımıza. Büryanı talep olduğundan dolayı normal günde üç dört evde büryan işlediğimiz halde bugün yoğun talep olduğundan dolayı neredeyse bir altı yedi geride büryan yaptık. dedi.
Ramazan öncesi çıkan son büryandan tatmak için öğle yemeğinde büryancıya geldiğini belirten Burak Meral ise “Ramazan öncesinde Bitlis’in ünlü büryanını yemeğe geldik. Ramazan boyunca özlettirecek kendini. Vallahi güzel de yapıyor ustam" diye konuştu.

“Geçmişi eskilere dayanıyor”
Bitlis’te tarihi çok eskilere dayanan büryan kebabının, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de Revan Seferi sırasında kente gelen 4. Murat’a ikram edildiği belirtiliyor. Kentte gece 03.00’te kancalarla 2,5 metre derinliğinde özel yapılmış tandırlara sarkıtılan erkek keçi (hevir) eti, ağzı demir kapakla kapatılarak etrafı çamurla sıvanan tandırda bulunan bakır kazanlarda su buharıyla iki saat pişiriliyor. Büryan kebabı sabahın erken saatlerinde servise hazır hale getiriliyor. Herhangi bir baharat kullanılmayan büryan, bölge halkının yanı sıra kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerden de talep görüyor.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ