Bitkisel üretim uygulama ve araştırma merkezi, sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyor

Bitkisel üretim uygulama ve araştırma merkezi, sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyor

Genel 12.11.2024 16:15:44 0
Bitkisel üretim uygulama ve araştırma merkezi, sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyor
Tarih: 12.11.2024 16:15 Güncelleme: 12.11.2024 16:15
Atatürk Üniversitesi Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Erzurum ve bölgesinin tarım sektörü açısından büyük öneme sahip olan bir birim olarak, bilimsel çalışmalar ve çiftçi eğitimi ile önemli katkılar sunmaya devam ediyor. Üniversitenin, tarım ve hayvancılık alanlarında gerçekleştirdiği projeler ve araştırmalar, sadece akademik dünyaya değil, aynı zamanda yerel tarımın gelişimine ve bölge ekonomisine de büyük fayda sağlıyor.

Rektör Hacımüftüoğlu: “Üniversitemiz, tarımsal faaliyetlerde öncü olma rolünü layıkıyla Sürdürüyor”
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, üniversitenin tarım alanındaki faaliyetlerini önemli bir strateji olarak görerek, bu alandaki çalışmalarını hızla sürdürüyor. Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezinin, Erzurum ve çevresindeki tarımsal üretimin verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalarına dikkat çekerek: "Tarım sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgedeki çiftçilerin eğitimine katkı sunmak, üniversitemizin öncelikli hedeflerinden biridir. Üniversitenin kuruluş misyonu arasında yer alan tarımsal faaliyetlerde öncü olma rolünü layıkıyla yerine getiren üniversitemiz, verdiği eğitimler ile bu amaca yönelik hizmetini sürdürüyor" diye konuştu. Üniversite-sanayi iş birliğinin önemini vurgulayan Rektör Hacımüftüoğlu, bölgeye özgü tarımsal üretim alanlarında bilimsel temele dayalı Ar-Ge çalışmalarının yapıldığını ve bu çalışmaların çiftçilere yönelik eğitimlerle pekiştirildiğini ifade etti.
Prof. Dr. Hacımüftüoğlu ayrıca: “Tarımda bilimsel bilgi temeline dayalı çalışmalar yaparak, çiftçilerimizin verimliliklerini artırmalarını ve rekabet güçlerini yükseltmelerini sağlamak öncelikli amacımızdır. Erzurum’da gerek tarımsal çeşitliliğin sağlanması gerekse yerli hayvan ırklarının geliştirilmesi ile birlikte tarım teknolojilerinin kullanılabilirliğinin artırılması ve hayvancılık sektörüne dayalı sanayilerin güçlendirilmesi için yapılan çalışmalar büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Kadın Çiftçileri Bilgilendirmek İçin Eğitim Programları Düzenleniyor
Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi, sadece akademik açıdan değil bölgesel tarımın kalkınması açısından da öncü bir kurum olarak dikkat çekiyor. Bu kapsamda, yapılan iş birlikleri ile bölgedeki kadın çiftçilere tarımda girişimci rolünü üstlenebilmeleri için çeşitli eğitimler düzenleniyor. Eğitimlerde, kadın çiftçilere yönelik olarak; kişisel bakım, hijyen, sebze yetiştiriciliği, kompost (organik gübre) yapımı ve kullanım alanları gibi pratik bilgiler veriliyor. Eğitim programları, sadece tarımsal bilgi aktarımını değil, aynı zamanda çiftçilerin sosyal güvenlikleri ve kişisel gelişimleri gibi pek çok alanda da bilinçlenmelerini sağlıyor.

Merkez, Önemli Araştırmalarla Bölge Tarımına Katkı Sunuyor
Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi, yalnızca eğitimle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda önemli araştırmalarla da bölge tarımına katkı sunuyor. Merkez, yerel tarım alanlarına uygun yeni nesil üretim tekniklerinin uygulanması için yoğun bir çaba sarf ediyor. Bitkisel üretim alanında yapılan araştırmalar, özellikle şeker pancarı, tahıl ve yem bitkileri gibi tarım ürünlerinin verimliliğini artırmaya yönelik denemeleri kapsıyor.
Deneme alanlarında yapılan çalışmalar arasında, tam otomasyon sulama sistemlerinin kurulması, yeni nesil traktörler ve ekipmanlarla yapılan üretim faaliyetleri dikkat çekiyor. Bu sayede, Erzurum ve çevresindeki tarımsal üretimin daha verimli hale gelmesi hedefleniyor. Ayrıca, kamu kurumları ve özel sektör temsilcileri ile imzalanan protokoller doğrultusunda, yapılan araştırma-geliştirme çalışmalarıyla birlikte çeşitli ürünlerin üretim periyotlarının kısalması hedefleniyor.

Genç Yaşta Tarımsal Bilinçlenme Sağlanıyor
Atatürk Üniversitesi Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi, yalnızca mevcut çiftçilere değil, aynı zamanda çocuklara yönelik eğitimlerle de tarımsal bilinçlenmeyi sağlıyor. Gelecek nesillerin, tarımın önemini kavrayarak büyümeleri amacıyla, erken yaşta eğitim programları düzenleniyor. Bu tür eğitimler, çocukların doğa ve çevre ile daha yakın bir ilişki kurmalarına, tarımsal faaliyetlere dair temel bilgileri öğrenmelerine ve gelecekte bu alanda sürdürülebilir çözümler geliştirmelerine katkı sunmayı amaçlıyor.

Sürdürülebilir Tarım ve Ekolojik Dengeyi Korumaya Yönelik Adımlar Atılıyor
Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezinin bir diğer önemli hedefi, tarımsal üretim ile ekolojik dengenin korunmasını sağlamak. Atatürk Üniversitesi, bölge tarımında sürdürülebilirlik ilkelerine uygun projeler geliştirerek, tarımın çevresel etkilerini minimize etmeyi planlıyor. Bu bağlamda, tarımda su kullanımının etkin hale getirilmesi, toprak sağlığının korunması ve yerel ekosistemlere zarar vermeyen üretim tekniklerinin uygulanması için çalışmalar yapılıyor.

Merkez Müdürü Kaymak: “Üniversite-Toplum İş Birliği ile Topyekûn Bir Kalkınmayı Hedefliyoruz”
Atatürk Üniversitesi Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezinin, bölgenin tarımsal üretimini iyileştirmek, çiftçilerin eğitimini sağlamak ve bilimsel araştırmalarla tarım sektörüne katkı sunmak için önemli bir rol oynadığını aktaran Merkez Müdürü Prof. Dr. Haluk Çağlar Kaymak: “Üniversitenin sağladığı akademik birikim ve uygulamalı araştırmaların, Erzurum’daki tarım sektörünü ulusal ve uluslararası düzeyde daha rekabetçi ve verimli hale getirmeyi hedeflediğini söyledi.
Prof. Dr. Kaymak: “Eğitimler, araştırmalar ve projeler, bölge tarımına büyük katkılar sağlarken, aynı zamanda sürdürülebilir bir tarım geleceği için önemli adımlar atılıyor. Bu kapsamda hem öğrencilerin uygulamalı olarak eğitim almalarını sağlamak hem şehrin tarımsal verimliliğini artırmak hem de üniversite-toplum iş birliği ile topyekûn bir kalkınmayı sağlamak adına önemli çalışmalar gerçekleştiren merkezimiz, bu sorumlulukla çalışmalarına devam edecektir” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ