BM Gazze'de kalıcı ateşkes tasarısını kabul etti.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, FİLİSTİN’DEN GELEN TASARIYI KABUL ETTİ
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'de derhal kapsayıcı ve kalıcı bir ateşkes ile esirlerin koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Oylamada, 193 üye ülkenin 158'i tasarıyı desteklerken, 9 ülke hayır oyu verdi ve 13 ülke çekimser kaldı.
İSRAİL SALDIRILARINDA YÜZBİNLERCE KAYIP
İsrail'in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında, 44 bin 805 Filistinli hayatını kaybetti, bunların 17 bin 492’si çocuk ve 11 bin 979’u kadındı. 106 bin 257 kişi ise saldırılarda yaralandı. Yıkılan hastaneler, ibadethaneler ve eğitim kurumları gibi sivil altyapılar nedeniyle binlerce kişinin enkaz altında olduğu bildiriliyor.
DERHAL KALICI VE KAPSAMLI ATEŞKES TALEBİ
BM Genel Kurulu'nda kabul edilen kararda, Gazze’de derhal kapsamlı ve kalıcı ateşkes sağlanmasının yanı sıra esirlerin koşulsuz serbest bırakılması istendi. Ayrıca, Filistinli mahkum takası, öldürülen esirlerin kalıntılarının iadesi ve İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesi talep edildi.
İNSANİ YARDIMIN DEVAMI VURGULANDI
Kararda, Gazze’deki sivillerin hayati öneme sahip temel hizmetlere ve insani yardıma derhal erişmelerinin sağlanması gerektiği belirtildi. İnsani yardımın BM koordinasyonunda tam, hızlı, güvenli ve engelsiz bir şekilde Gazze’ye ulaştırılması gerektiği vurgulandı.
BM'NİN ROLÜ VE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VİZYONU
BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) insani müdahaledeki rolünün altı çizildi ve ajansın görev alanını zayıflatmaya yönelik eylemler kınandı. Kararda, Gazze'nin Filistin Devleti'nin bir parçası olduğu ve iki devletli çözüm vizyonuna bağlı kalındığı yinelendi.
GENEL SEKRETERDEN RAPOR TALEBİ
Genel Sekreter’den kararın uygulanmasına ilişkin üç hafta içinde yazılı bir değerlendirme sunması istenirken, Gazze’nin ihtiyaçlarına yönelik kapsamlı bir değerlendirme raporu sunması için 60 günlük bir süre tanındı. Bu raporda, Gazze üzerindeki insani, sosyal ve ekonomik etkilerin detayları ile BM’nin Gazze’ye ilişkin çalışmalarının koordinasyonu güçlendirme önerilerinin yer alması talep edildi.