Bin Aydan Kıymetli: Kadir Gecesi Ne Zaman İdrak Edilecek?

Bin aydan hayırlı Mübarek Kadir Gecesi yaklaşıyor.

Van Haberleri 1.04.2024 20:11:00 0
Bin Aydan Kıymetli: Kadir Gecesi Ne Zaman İdrak Edilecek?
Tarih: 01.04.2024 20:15 Güncelleme: 02.04.2024 01:18

Kadir Gecesi'nin anlam ve önemi.

Ramazan ayının 27. gecesine denk gelen ve Kuran-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, cuma günü idrak edilecek. Kadir Gecesi, Kuran'ın indirilmeye başlandığı gecedir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (SAV) Hira Dağı'nda Kuran'ın ilk ayeti o kutsal gecede nazil olmuştur.

KADİR SURESİ VE KADİR GECESİ'NİN KUTSİYETİ

Kadir Gecesi'nden Mekke döneminde nazil olan ve Kuran'ın 97. suresi olan Kadir Suresi'nde bahsedilir. Kadir kelimesi "azamet" ve "şeref" anlamına gelir. Bakara suresinin 185. ayetinde Kuran'ın Ramazan ayında indirildiği ifade edildiği için Kadir Gecesi'nin Ramazan ayında oluşu kesin bir şekilde vurgulanır. Kadir Gecesi'nin değeri Kuran'da şöyle anlatılıyor: "Şüphesiz, biz onu (Kuran'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır..." (Kadir Suresi, 1-5 Ayetler)

KADİR GECESİ'NDE YAPILMASI ÖNERİLEN İBADETLER

Kadir Gecesi'nde bin aydan daha hayırlı olarak ifade edilen bu zaman diliminde, kaza namazları, Kuran okumak, tevbe ve istiğfar etmek, salavat getirmek, Allah'a şükür ve hamd etmek, zikir gibi ibadetler yapılması tavsiye edilmektedir. Özellikle Ramazan ayının son 10 gününde bu geceye rastlamak için hassasiyet göstermek önem taşır.

PEYGAMBER EFENDİMİZİN KADİR GECESİ İBADETLERİ

Hz. Aişe'den (ra) rivayet edildiğine göre; Peygamber Efendimiz (SAV), Ramazan ayında diğer aylara kıyasla daha fazla ibadete yönelirdi. Ramazan'ın son on gününde ise diğer günlerden çok daha yoğun bir şekilde ibadet ederdi. Hz. Aişe (ra) ayrıca, Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu bilmek istediği zaman Peygamber Efendimiz'den alınan öğütte şu dua önerilir: "Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!" şeklinde dua etmek bu mübarek gecenin ruhuna uygun bir davranış olarak kabul edilir.
 


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem