Türkiye’nin ilk "OLED Karakterizasyon" Cihazı ihracata başladı

ELAZIĞ’DA PROF.DR. FAHRETTİN YAKUPHANOĞLU, ORGANİK LED (OLED) KARAKTERİZASYON CİHAZI ÜRETEREK TÜRKİYE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRMENİN YANI SIRA İHRACATA DA BAŞLADI.

Bilim ve Teknoloji 6.10.2020 10:21:09 0
Türkiye’nin  ilk "OLED Karakterizasyon" Cihazı ihracata başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.10.2020 10:21

Fırat Üniversitesi’nden Prof.Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu tarafından Organik LED (OLED) Karakterizasyon Cihazı üretilerek hem Türkiye’de bir ilk gerçekleşti, hem de yurt içinde ve yurt dışındaki firma ve üniversitelere satıldı. Bronz madalya alan Türk Patentli ürünün yurt dışındaki cihazlarla kıyaslandığında daha üstün özelliklere sahip olduğu vurgulandı.

LCD teknolojisine alternatif olarak sunulan ve normal operasyonda düşük enerji tüketmesi, ince ve hafif olması sayesinde son zamanlarda cep telefonlarında kullanımı yaygınlaşan OLED, gelişmekte olan ve gelecek vadeden bir teknoloji olarak sunuluyor. Gelişen teknolojiyi takip eden Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu bunu ARGE çalışmasına aldı. Yakuphanoğlu’da Fırat Teknokent’te 1 yıllık çalışmanın ardından dünyada birkaç ülkede bulunan ve Türkiye ilk olan OLED Karakterizasyon Cihazını üretti. Cihaz, üretilen OLED’i test ederek gereken kullanıma uygun olup olmadığını belirliyor. Yerli ve milli olarak seri üretime geçen Yakupoğlu ihracata da başlarken, TEKNOFEST’de de projesiyle bronz madalyaya layık görüldü.

OLED hakkında bilgi veren Prof.Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, “2 metal arasına yerleştirilen organik bir malzeme ile üretilen aygıttır. Bu aygıta elektrik uyguladığımızda OLED bir ışıma yapar. Farklı renklerde görülür. OLED’in renklerini uygulanan elektrik alanıyla kolaylıkla değiştirebilirsiniz. OLED şuanda ileri televizyon teknolojisinde kullanılmaktadır. Bilindiği gibi dünyada 2 tip teknoloji vardır. Bu teknolojilerden biri LCD diğeri ise OLED teknolojidir. LCD bir televizyon ürettiğinizde monitörde kullanmış olduğunuz ledleri tekrardan aydınlatmanız gerekir. Ama OLED’te dışarından bir aydınlatmaya ihtiyaç yoktur. Dolasıyla OLED ile üretilen bir ekran LCD den daha kaliteli bir görüntüye sahiptir. Ram kalitesi daha yüksek ve ekranı daha ince ile katlanabilir yapabilirsiniz” dedi.

OLED’i test eden bir cihaz yaptığını vurgulayan Yakuphanoğlu, “Bu cihaz ile herhangi bir OLED’in bir televizyonda veya akıllı ekranda kullanıp kullanılmayacağına karar vermek için bazı testlere ihtiyaç vardır. Bu testleri sadece OLED Karakterizasyon Cihazı ile yapabilirsiniz. Cihazımızın ismi ‘OLED Karakterizasyon Cihazı’dır. Bir OLED ürettikten sonra o OLED’in ekran üretiminde kullanabileceğinize karar vermek istiyorsanız kesinlikle bu cihaz ile OLED’in testlerini yapmak gerekir. Bu cihaz Türkiye’de ilk defa şirketimiz tarafından üretildi. Dünyada ise sadece birkaç ülkede bulunmaktadır. Şuanda üretmiş olduğumuz cihazı yaklaşık 1 yıl ARGE çalışması sonucunda cihazın ticari ürünü yapıldı. Daha sonra Türkiye’de ve aynı zamanda dünyadaki farklı üniversitelere ve şirketlere satıldı” diye konuştu.

Cihazın yüzde 100 yerli olduğunu dile getiren Yakuphanoğlu, “Aynı zamanda yerli ürün belgesi bulunmaktadır. Türk patentlidir. Cihazımın teknik özelliklerini yurt dışındaki cihazlarla kıyas ettiğimizde cihazımız daha üstün özelliklere sahiptir. Hem performans hem kalite hem de analiz bakımından daha iyidir. Kalitesi yüksek olduğu için dünyada farklı firmalar ve üniversiteler tarafından tercih edilmektedir” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Hakkarili sporcular Erzurum’dan 22 madalyayla döndü


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yeni yönetim görev dağılımı


Van Spor

Elazığ’ın pehlivanları Türkiye şampiyonası yolunda


Van Spor

Iğdır FK - Sakaryaspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sakaryaspor: 0


Van Spor

Elazığspor yoğun kar yağışı altında çalıştı


Van Spor

Adem Çağlayan: "Hayatımda hiçbir zaman bahis oynamadım"


Van Spor

Snowbike Türkiye Dağ Bisikleti Şampiyonası sona erdi


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sportif başarılarını ulusal arenada sürdürüyor


Van Spor

Hakkari Gücü: 5 - Gaziantep ALG Spor: 0


Van Spor

24Erzincanspor’dan mağlubiyetler sonrası kamuoyu açıklaması


Van Spor

Sinan Kaloğlu: "Buradan kaybetmeden dönmek isterdik, avantajı kullanamadık"


Van Spor

Serkan Özbalta: "İyi bir galibiyet aldık, taraftarlarımızı ve oyuncularımı tebrik ediyorum"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Amed Sportif Faaliyetler: 0


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’dan transfer atağı


Van Spor

Elazığ İl protokolü basketbol maçında buluştu


Van Spor

Snowboard FIS European Cup Erzincan


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Isparta 32 Spor: 1


Van Spor

Kar ve ayaz altında şampiyonluk mesaisi


Van Spor

Snowboard’un yıldızları Ergan Dağı’nda buluştu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor 3 puan için Kırıkkale’de


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ