Huawei Nova 5T inceleme – Farklı tasarım!

Huawei, akıllı telefon sektörünün son yıllarda en hızlı büyüyen oyuncuları arasında yer alıyor. Küresel pazarda ikinci sıraya yerleşen Çinli üretici, agresif büyüme stratejisini yaşadığı problemlere rağmen 2019’da da devam ettir

Bilim ve Teknoloji 21.12.2019 10:10:07 0
Huawei Nova 5T inceleme – Farklı tasarım!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Huawei, akıllı telefon sektörünün son yıllarda en hızlı büyüyen oyuncuları arasında yer alıyor. Küresel pazarda ikinci sıraya yerleşen Çinli üretici, agresif büyüme stratejisini yaşadığı problemlere rağmen 2019’da da devam ettirdi. Şirketin geride bırakmak üzere olduğumuz yıllardaki önemli kozlarından birisi de Nova 5 serisiydi. Huawei’nin bu seriye sonradan eklediği modellerden birisi de Huawei Nova 5T oldu. Huawei Nova 5T inceleme yazımızda Huawei’nin orta segmentteki güçlü silahına dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Nova 5T inceleme: Tasarım
Huawei, 2019 ile birlikte Nova serisinde görsel açıdan kapsamlı bir değişikliğe gitmişti. Söz konusu değişikliğin izlerini Nova 5T’de de görmek mümkün oluyor. Test merkezimize gelen ve Huawei tarafından”Midsummer Purple” olarak adlandırılan mor renkli Nova 5T, Huawei’nin son yıllarda kullanıcılara sunduğu parlak ve değişken renkli telefonlardan biraz daha farklı görünüyor.

Huawei Nova 5T’nin 2.5D camla kaplı arka paneli, Nova kelimesinin harflerinden oluşan bir desenle süslenmiş. Yansıtıcı bir yüzeyin üstüne yapılan bu süslemeler, ortaya adeta holografik bir estetik düzen çıkarıyor. Cam arka panel parmak izlerini göstermeye müsait olsa da, panelden yansıyan ışık sayesinde bu izler ustalıkla gizleniyor.

Huawei Nova 5T’nin en güçlü özelliklerinden biri olan dört sensörlü kamera sistemi. Arka panelin sol üst köşesinde bulunuyor. Dikey olarak sıralanan lenslerin dizilimi, akıllara Huawei’nin P30 serisini getiriyor. Üç ana lens ve flaş tek bir hatta hizalanırken, küçük bir sensör bu grubun hemen sağında yer alıyor.

Huawei Nova 5T’nin ön tarafına geçildiğinde ise kullanıcıları 6.26 inç büyüklüğündeki ekran karşılıyor. Bu ekranla ilgili detaylara daha sonra değineceğiz. Ancak Huawei’nin büyük ekranı kompakt bir kasaya yerleştirme konusunda başarılı bir iş çıkardığını şimdiden söylemek gerekiyor.

Elde tutulduğunda sağlam bir cihaz hissiyatı veren telefon, ince ve zarif profili sayesinde ele gerçekten oldukça iyi oturuyor ve bir ağırlık hissi oluşturmuyor.

Telefonun sağ kenarında aynı zamanda parmak izi tarayıcısı olarak da işleyen güç butonu bulunuyor. Güç butonunun hemen üzerinde ise ses kontrol tuşları yer alıyor. Parmak izi tarayıcısının oldukça hızlı çalıştığını ve telefonun kullanımında ciddi bir pratiklik sağladığını belirtmekte fayda var. Bu konuya incelemememizin ilerleyen bölümlerinde bir kez daha değineceğiz.

Huawei Nova 5T’nin sol kenarında ikili nano SIM kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor. Üst kenarda ise ikinci mikrofon ve kızılötesi sensörü kullanıcıları karşılıyor. Alt kenarda ise soldan sağa doğru mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası sıralanıyor. 3.5 mm. kulaklık jakının eksikliği, hâlâ eski kulaklıklarından vazgeçemeyen kullanıcılar için hayal kırıklığı yaratan bir durum olarak değerlendirilebilir.

Nova 5T inceleme: Ekran
Huawei Nova 5T’de yukarıda da bahsettiğimiz gibi 6.26 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu IPS LCD ekran, 2340 x 1080 piksel çözünürlük sunuyor. Görüntü oranı 19.5:9 olan ekran, ön panelin yüzde 84.2’lik kısmını kaplıyor.

LCD paneldeki renkler, daha yüksek fiyatlı telefonlardaki OLED ve AMOLED panellerin sunduğu renklere kıyasla biraz daha az canlı görünüyor. Renklerin etkisi daha az olsa da, bu durumu normal karşılamak gerekiyor.

Renklerin canlılık seviyesi çok yüksek değil. Buna ek olarak, bazı renk profillerinde kontrast etkisi daha yoğun biçimde gözlemleniyor. Siyahların gerçek anlamda siyah olmaması, kenarlarda gri boşlukların kalması ve karanlık sahnelerde kontrast oranının düşük kalması, Nova 5T’nin ekran performansının diğer eksileri arasında bulunuyor.

Huawei Nova 5T’nin ekranı, pek çok OLED ekrana kıyasla daha parlak. Bu sayede telefonun ekranını direkt gün ışığı altında görme konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor.

Full HD+ çözünürlüklü ekran, 412 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Bu da fotoğraf ve videoların oldukça keskin görünmesini sağlıyor. IPS LCD panel tercihi ise telefonun pilini zorlayan bir durum olarak değerlendirilebilir. Kullanıcılar, pil tüketimini yavaşlatmak adına çözünürlüğü ekran ayarları üzerinden manuel olarak aşağıya çekebiliyor.

Huawei Nova 5T’nin ekranının sol üst köşesinde ön kameranın yerleştirildiği yuvarlak bir delik bulunuyor. Bu kamera deliği, telefonun arayüzündeki kullanıcı deneyimine olumsuz bir etki yapmıyor. Standart kullanımda kamera deliği rahatlıkla göz ardı edilebiliyor.

Tam ekran uygulamalarda ise özellikle de kontrol araçlarının delik bölgesine gelmesi durumunda bazı sıkıntılarla karşılaşılabiliyor. Bu sorunu da tam ekran modunu değiştirerek aşmak mümkün oluyor.

Nova 5T inceleme: Donanım ve Performans
Nova 5T’nin kalbinde Huawei’nin kendi üretimi olan Kirin 980 işlemcisi bulunuyor. Telefonun Türkiye’de satılan versiyonunda bu işlemciye 6 GB RAM ve 128 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. 128 GB dahili depolama alanının 18 GB’lık kısmı Android işletim sistemi tarafından kullanılıyor. MicroSD kartla telefonun dahili depolama alanını genişletmek gibi bir seçenek ise mevcut değil.

Huawei’nin Mate 20 ve P30 serilerinde kullandığı Kirin 980, yapay zekâ konusundaki yeteneklerini daha önce kanıtlamıştı. Yüksek performans ve daha uzun pil ömrü vadeden işlemci, 6 GB RAM’in de yardımıyla pek çok işi rahatlıkla yerine getirebiliyor. Nova 5T, birden fazla görevi sırtlandığı zamanlarda bir sorunla karşılaşmıyor.

Huawei Nova 5T, ortalama bir kullanıcının günlük ihtiyaçlarını yerine getirme konusunda oldukça başarılı bir iş çıkarıyor. Ana ekranlar arası geçişlerde, uygulama açılışlarında problem yaşanmıyor. Telefon, ağır yükleri bile ciddi bir problem olmadan yüklenmeyi başarıyor.

Nova 5T’de arka planda Spotify ile müzik dinlerken Chrome ile bir web sitesini ziyaret etmek, Twitter veya Instagram gibi platformları kullanmak sorun teşkil etmiyor. Akıllı telefonda Huawei’nin çok fazla sayıda ön yüklü uygulamaya yer vermemesi de telefonun şişmesini engelliyor. Buna ek olarak, Huawei’nin EMUI kullanıcı arayüzü de telefonun teknik donanımını yormadan çalışıyor.

Buna rağmen, telefonun performansını en üst seviyeye çıkarmak için özel bir Performans modu mevcut. Söz konusu mod aktif hâle getirildiğinde performansta gerçekten marjinal bir artış gözlemleniyor. Ancak bu mod çalışırken pil tüketiminin hızlandığını da belirtmek gerekiyor.

 Huawei Nova 5T’de kullanıcılar telefonlarını parmak izi tarayıcısı ve yüz tanıma özelliğiyle koruma altına alabiliyor. Sağ kenardaki güç butonuna yerleştirilen parmak izi tarayıcısının gerçekten etkileyici bir performans sergilediği rahatlıkla söylenebilir. Hem sağ elini hem de sol elini kullananların kolaylıkla erişebildiği tarayıcı, parmak izini algıladıktan sonra telefonun kilidini çok kısa bir süre içinde açıyor.

Normalde telefonlarda yüz tanımayı parmak izi tarayıcısına tercih etsem de, Nova 5T özelindeki favorimin parmak izi tarayıcısı olduğunu söyleyebilirim. Ancak Nova 5T’nin yüz tanıma özelliğinin de yeterince hızlı çalıştığını belirtmekte fayda var.

Kirin 980 işlemcinin varlığı, Huawei Nova 5T’ye oyun performansı konusunda da önemli bir avantaj sağlıyor. Pek çok oyunu Nova 5T’de en yüksek grafik ayarlarında herhangi bir takılmayla karşılaşmadan oynamak mümkün oluyor. Huawei’nin tescilli GPU Turbo 3.0 teknolojisinin varlığı da “gelişmiş” bir oyun deneyimi vadediyor. Bu teknoloji belli oyunlarda işlemci performansını artırırken, pil tüketimini de optimize ediyor.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD, Van'da Dahil Olmak Üzere Türkiye Genelinde 195 Sürekli İşçi Alacak!


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem