Erzurum’da robotlar yarıştı

Erzurum’da 6’ncısı düzenlenen Robot Günleri Yarışması büyük ilgi gördü.

Bilim ve Teknoloji 5.07.2021 19:56:13 0
Erzurum’da robotlar yarıştı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.07.2021 19:56

Erzurum’da 6’ncısı düzenlenen Robot Günleri Yarışması büyük ilgi gördü.

Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi işbirliğince düzenlenen 6. Robot Günleri, Erzurum Bilim Merkezi’nde düzenlendi. Etkinliğe Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ve birçok öğrenci katıldı. Birçok başarılı projenin yer aldığı festivalde en dikkat çeken projeler ise insansız hava araçları, tarım drone’ları ve roketler oldu. Vali Memiş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen, projelerin bulunduğu stantları gezerek öğrencilere başarı dileklerinde bulundu.

Kendi kendine tohumlama ve ilaçlama yapabilen bir tarım drone’u ürettiklerini belirten Atatürk Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisi Doğancan Karataş, “Biz burada bir drone tasarladık. Amacımız tarım drone’u yapmak. Özellikle dağlık bölgelerde verim sağlayabilmek için bir tarım drone’u tasarlıyoruz. Drone’muzun alt tarafında kutuya benzer bir aparat olacak. Yüksek arazilerde kendi başına tohum topları fırlatabilecek. Bu tohum toplarının özelliği ise içerisinde gübre ve kil olacak. Tohumlar yere düştüğünde içerisinde bir miktarda su olduğu için araziyi sulama gereği kalmayacak. Altındaki aparat takılıp çıkarılabileceği için aynı zamanda ilaçlamada yapılabilecek” dedi.

Ürettikleri roketin tamamen hazır halde bulunduğunu kaydeden Atatürk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Fatih Akbaş ise, “Bu durumda ilk başlarda raporlama dönemleri oluyor. Tanıtım ve tasarım raporlarından geçen takımlar daha sonrasında üretim yapmaya başlıyorlar. Eylül yani Teknofest ayında roketleri Aksaray’da bulunan Tuz Gölü’nde fırlatıyoruz. Şu anda projemiz üretim aşamasında, biz bahsettiğim tüm raporlardan geçtik. Son olarak roketimizin uçuş testleri kaldı, bunun dışında tamamen hazır durumda bulunuyor” diye konuştu.

Şehir olarak teknolojiye ayak uydurarak gelişen bir Erzurum olacağını belirten Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Geleceğin kaşiflerini yetiştirmek üzere bu bilim merkezi oluşturulmuş bulunuyor. En kısa sürede burayı açarak gençlerimizin daha kolay üretim yapabilmesini sağlayacağız. Günümüzde devletler birbirleri ile yarışıyor ama artık şehirler de birbirleriyle yarışır hale geldi. Bizde şehir olarak gelişen ve teknolojiye ayak uydurabilen bir kent olduğumuzu göstereceğiz. Bu projeleri gerçekleştiren Atatürk Üniversitemiz ve Erzurum Teknik Üniversitemiz gelecekte prototip geliştirip, sanayilerde üretime geçecek projeler yapabilir hale gelmelidir. Hep başkasından alan değil, aldığımız gibi her şeyi üretebilen hale gelebilmemiz sizler sayesinde mümkün olacak” dedi.

Göreve geldikten sonra Erzurum’un tüm ilçelerine robotik kodlama sınıfı açıldığını söyleyen Erzurum Valisi Okay Memiş, “Burada insansız hava araçlarına ilişkin prototipler var. Son yıllarda dünya genelinde Cumhurbaşkanımızın önderliğinde insansız hava araçlarında marka haline gelmiş durumdayız. Robotik kodlama sınıfları daha önceleri sadece özel okullarda bulunuyordu. Biz göreve geldikten sonra İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen ile beraber Erzurum tüm ilçelerine robotik kodlama sınıfları açtık” diye konuştu.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ