Türkiye, siber tehditlere açık ülkeler arasında yer aldı

- Orta Doğu, Türkiye ve Afrika için Global Araştırma ve Analiz Ekibi Başkanı Dr. Amin Hasbini: - 'Araştırmalarımız, META bölgesindeki Gelişmiş Kalıcı Tehdit (APT) saldırılarının hiçbir yavaşlama belirtisi göstermediğini açıkça o

Bilim ve Teknoloji 11.11.2019 12:32:47 0
Türkiye, siber tehditlere açık ülkeler arasında yer aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.11.2019 12:32

İSTANBUL (AA) - Kaspersky'nin son araştırmasına göre, Türkiye, Gelişmiş Kalıcı Tehdit (APT) saldırılarına karşı tehditlere en açık ülkeler arasında bulunuyor.

Kaspersky açıklamasına göre, geçen yılın başlangıcından beri Kaspersky araştırmacıları, APT saldırılarına karşı META (Orta Doğu, Türkiye ve Afrika) bölgesini yakından takip etti ve Türkiye'de 18 vakanın araştırılmasında görev aldı.

İstatistikler, Kaspersky'nin Global Araştırma ve Analiz Ekibi tarafından sunulan Kaspersky APT İstihbarat Raporu hizmeti aracılığıyla elde edildi. Ekip, yaptığı araştırmaların her birine ilişkin ayrıntılı raporlar düzenleyerek hükümetlerin ve şirketlerin güvenlik operasyonları ekiplerine, kendilerini ilgilendiren tehdit aktörleri konusunda uyarılarda bulundu. Bu istatistikler, APT tarafından en fazla hedef alınan ülkelere ve sektörlere genel bir bakış sunuyor.

Jeopolitik durumu nedeniyle her zaman bu tür saldırıların odak noktası olan META bölgesi, son birkaç yılda da bu durumunu sürdürüyor. Kaspersky tarafından araştırılan APT saldırılarında, son 2 yılda 61 vaka ile resmi kurumlar, saldırıların en ağır kısmını çekiyor. Diplomatik kurumlar, 49 raporla ikinci sırada yer alıyor. Askeri kurumlar ve savunma kurumları ile finansal kuruluşlar ve yatırım kuruluşları ise 31 ve 33 raporla sıralamayı takip ediyor.

Listedeki hedef alınan diğer sektörler arasında telekomünikasyon, enerji, bilgi teknolojileri şirketleri, siyasi partiler, eğitim kurumları, uluslararası sivil organizasyonlar, basın ve sağlık sektörleri yer alıyor. Bu sektörler, resmi kurumlardan çok daha az sayıda hedef alınmış olmalarına rağmen yine de endişeye neden olacak düzeyde saldırıya uğruyor.


- En çok saldırı Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapıldı


Kaspersky araştırmacıları, Suudi Arabistan'la ilgili 21 tehdit istihbarat raporu düzenledi. Bu, tüm Orta Doğu ülkeleri arasında en yüksek rapor sayısı. En çok hedef alınan ikinci ülke ise Kaspersky'nin 16 rapor düzenlediği Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Kaspersky Kuveyt, Ürdün ve Lübnan içinse sırasıyla 14, 13 ve 12 rapor düzenledi.

En az rapor düzenlenen ülkeler ise her biri için 10'ar rapor düzenlenen Mısır, Suriye ve Irak oldu. Bu araştırmalar, Orta Doğu ülkeleriyle sınırlı kalmıyor, Türkiye ve Afrika'yı da kapsıyor.

Kaspersky, şimdiye dek Türkiye'de 18 vaka üzerinde çalıştı. Afrika bölgesi ise Orta Doğu ülkeleri ve Türkiye'ye kıyasla daha az sayıda saldırıyla karşılaştı. Kaspersky, Kenya ve Etiyopya'da 5'er, Güney Afrika, Fas, Tanzanya ve Libya'da ise 4'er vaka araştırdı. 3 kez saldırıya uğrayan Sudan ise en az saldırılan ülke oldu.

APT saldırıları, adından da anlaşılacağı gibi yıllar boyunca aktif kalmaya devam eden sürekli saldırılar... Bu saldırıları değerlendirmek, siber güvenlik ekiplerinin bağlantılar kurarak saldırıların neden gerçekleştiğini anlamaya ve ölçmeye çalışmalarını sağlıyor.

Ayrıca, ekiplerin saldırganın atacağı sonraki adımları hesaplamalarına ve gelecekteki saldırılara karşı kendilerini korumak için bunlara uygun önlemler almalarına da yardımcı oluyor. Kaspersky, yasal mercilerle birlikte çalışıyor ve onlara söz konusu saldırıların ardındaki grupları takip ederek kovuşturma açmak için ihtiyaç duydukları istihbaratı sağlıyor.


- "APT saldırılarının tespit edilmesi giderek zorlaşıyor"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Orta Doğu, Türkiye ve Afrika için Global Araştırma ve Analiz Ekibi Başkanı Dr. Amin Hasbini, araştırmalarının, META bölgesindeki APT saldırılarında hiçbir yavaşlama belirtisi olmadığını açıkça orta koyduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"APT saldırılarının tespit edilmesi giderek zorlaşıyor. Araştırdıkça daha fazla vakayı açığa çıkarıyoruz. Kaspersky, yeni saldırıları ve bunların gerçekleştikleri yerleri açığa çıkarmada her zaman ön sırada yer alıyor. İlgili kuruluşları zamanında uyarıyoruz ve onlara hem bilinen hem de bilinmeyen tehditlere karşı ihtiyaç duydukları koruma ve istihbaratı sunuyoruz."


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ