NASA'da görev yapmış bilim insanı Türkiye'nin uzaydaki geleceğinden umutlu

İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Fabrizio Pinto, Türkiye'nin uzayda çok başarılı olacağına inandığını belirtti.

Bilim ve Teknoloji 19.02.2021 12:58:26 0
NASA
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.02.2021 12:58

İZMİR (AA) - İtalyan asıllı bilim insanı Pinto, 1996 yılında Kaliforniya'da NASA'nın uzay laboratuvarında Navigasyon ve Uçuş Mekaniği bölümünde çalışmaya başladı.

1999'da Galileo E19 uzay aracının uçuşu boyunca yörünge belirleme uzmanı olarak çalışan Pinto, gelecekte güneş sisteminin dışında yer alan gezegenlere seyahat için gerekli olan çekirdek teknolojileri belirleyen JPL Yıldızlararası Programı'nda da üye olarak görev yaptı.

Suudi Arabistan'da bulunan Jazan Üniversitesinde 2013-2017'de çalışan Dr. Pinto, turist olarak geldiği İzmir'de kalmaya karar verdi.

Kariyerine İEÜ bünyesinde devam eden Pinto, nano teknolojinin uzaya adaptasyonu, nano-parçacıklı uzay araçlarının sevkindeki uygulamalarda kullanılan etkin cihazlar, yüksek yoğunluklu enerji depolama, nano-robot ve uyarlanabilir optik üzerine çalışıyor.

"Çalışmalarımın Türkiye'nin uzay yolculuğunda kullanılmasını çok istiyorum"

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım'ın da danışmanlığını yapan Pinto, AA muhabirine, Türkiye'de çalışmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Üniversitede halen "Bir uyduyu ne kadar küçültebiliriz?" sorusundan hareketle çalışmalar yaptığını belirten Pinto, gelecekte çalışmalarının Türkiye'nin uzay yolculuğunda kullanılmasını çok istediğini dile getirdi.

TUA'nın başkanı Yıldırım ile Türkiye'nin uzay hedefleri konusunda görüşme fırsatı bulduğunu ifade eden Pinto, "Kendisine fikirlerimi iletme şansım oldu. Onun da çok hoşuna gitti. Türkiye'nin uzay yolculuğunun başında olmak heyecan verici bir durum." diye konuştu.

Türkiye'nin uzay yolculuğuna başlama zamanlamasının yerinde olduğunu vurgulayan Pinto, "Şu anda uzay alanında lider ülkeler var ABD ve Rusya gibi ancak örneğin ay hakkında bile çok az araştırma yapıldı. Bu yüzden Türkiye'nin ileride uzayda süper güç olma konusunda çok başarılı olacağına inanıyorum." dedi.

"Gelecekte TUA girişimiyle genç mühendislere geniş iş imkanları açılacak"

NASA'nın bütçesinin çok geniş olduğuna işaret eden Pinto, Çin ve Hindistan gibi uzay alanında çalışmalar yapmış ve belli bir başarıya ulaşmış ülkelerin ise NASA kadar bütçesinin olmadığını söyledi.

Gelecekte TUA girişimiyle genç mühendislere geniş iş imkanları açılacağını belirten Pinto, şunları kaydetti:

"Bütün her şeyi devlet kendi eliyle yapamaz. Özel sektörün de buna katkı sunması gerekecektir. Türk gençleri çok zeki ancak uzaya gitmek çok zor bir iş. Zaman zaman başarısız olabilirsiniz, cesaretiniz kırılabilir ancak umudu kaybetmemek lazım. ABD ve Rusya bile birçok denemenin sonunda başardılar. Bazı Türkler, 'ABD yaptı, Rusya yaptı ama biz yapamayız.' diyorlar. Ayın yüzeyinde yapılması gereken çok fazla iş var. Türkiye oraya gidip ABD ve Rusya'nın yapmadığı yeni bir şeyi yapabilir."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

Galatasaray, Bodo/Glimt'i rahat geçti


Van Spor

Vanspor PFDK’ya Sevk Edildi: Taraftarın Tezahüratı Cezaya Neden Oldu


Van Spor

Galatasaray evinde Bodo/Glimt ile karşılaşacak


Van Spor

Galatasaray Sahaya Galibiyet İçin Çıkıyor: Bodo/Glimt Maçı Kadrosu Netleşti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ