Berat Kandili ne zaman ve hangi gün? Berat Kandili Gecesi 2023 tarihi Diyanet dini günler takvimi ile açıklandı

Berat Kandili ne zaman sorusunun cevabı Diyanet'in yayınladığı kandil günleri takvimi ile belli oldu. Şaban ayının on beşinci gecesi idrak edeceğimiz Berat Kandili tarihi yine dualar ve ibadetler ile geçirilecek.

Genel 5.03.2023 20:23:00 0
Berat Kandili ne zaman ve hangi gün? Berat Kandili Gecesi 2023 tarihi Diyanet dini günler takvimi ile açıklandı
Tarih: 05.03.2023 20:31

Camiler dolup taşacak, eller semaya yükselecek. Ramazan ayının habercisi Berat Kandili 2023 ne zaman ve hangi gün idrak edilecek? Berat gecesi ne zaman? İşte, Berat Kandili 2023 ile Diyanet kandil ne zaman kutlanacak sorusunun yanıtı...

Berat Kandili, Ramazan ayının habercisi olarak adlandırılır ve her yıl Şaban ayının on beşinci gecesi idrak edilir. Hadis kaynaklarında bugünün anlam ve önemine dair çok önemli bilgiler yer alırken, bu nedenle Berat gecesi dualar ve ibadetler ile geçirilir. Diyanet'in yayınladığı kandil günleri takvimi ile Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili 2023 hangi gün idrak edilir sorularının cevabına ulaşabilirsiniz. Peki, Berat Kandili gecesi ne zaman ve hangi gün? İşte, 2023 Kandil günleri takvimi…

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesinden yayınlanan bilgilere göre 2023 Kandil günleri takvimi daha önce belli olmuştu. Her yıl Şaban ayının on beşinci gecesi idrak ettiğimiz ve Ramazan ayının habercisi olarak adlandırılan Berat Kandili tarihi de bu takvim ile belli oldu.

Berat Kandili, bu yıl 6 Mart Pazartesi günü idrak edilecek. Diğer dini günler ise şöyle;

Mevlid Kandili

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in doğum günü olarak kabul edilmektedir. Peygamber Efendimiz, Kameri aylardan Rebiü'l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye 'Mevlid Kandili' denir.

2023 Mevlid Kandili, 26 Eylül Salı günü idrak edilecektir.

20 Nisan 2023 Perşembe: AREFE
21 Nisan 2023 Cuma: RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)
22 Nisan 2023 Cumartesi: RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)
23 Nisan 2023 Pazar: RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)
27 Haziran 2023 Salı: AREFE
28 Haziran 2023 Çarşamba: KURBAN BAYRAMI (1.Gün)
29 Haziran 2023 Perşembe: KURBAN BAYRAMI (2.Gün)
30 Haziran 2023 Cuma: KURBAN BAYRAMI (3.Gün)

1 Temmuz 2023 Cumartesi: KURBAN BAYRAMI (4.Gün)

18 / 19 Temmuz 2023 Salı / Çarşamba: HİCRİ YILBAŞI
28 Temmuz 2023 Cuma: AŞURE GÜNÜ
26 Eylül 2023 Salı: MEVLİD KANDİLİ

BERAT KANDİLİ NEDİR?

Berat Kandili nedir sorusuna yanıt olarak; Berat, kelime olarak "iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması" anlamına taşır. Ramazan ayının habercisi olarak adlandırılan Berat gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi idrak edilecek. Berat gecesinin önemine dair olarak bir hadise göre, Hz. Peygamber "Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!' der" buyurmuştur (İbn Mâce, "İḳāmetü'ṣ-ṣalât", 191).

Berat gecesi Müslümanlarca kutsal sayılmıştır. Bu mühim gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu anlamlı gecede daha fazla ibadet edilmesi âdet halini almıştır. Hz. Peygamber'in, "Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar" buyurduğu rivayet edilmiştir (Tirmizî, "Ṣavm", 39; İbn Mâce, "İḳāmetü'ṣ-ṣalât", 191).


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem