Batık Şehir turizme kazandırılacak

Batık Şehir turizme kazandırılacak

Genel 29.08.2024 10:13:38 0
Batık Şehir turizme kazandırılacak
Tarih: 29.08.2024 10:13 Güncelleme: 29.08.2024 10:13
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde Hazar Gölü dibinde bulunda ve dalış turizmi için önemli bir noktaya sahip Batık Şehir, yapılacak olan projelerle birlikte turizme kazandırılacak.
Elazığ’ın Sivrice ilçesindeki Hazar Gölü’nde 1890’lı yıllarda oluşan depremle beraber sular altında kaldığı tahmin edilen ve geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan batık şehir bir çok dönemin izlerini barındırdığı biliniyor. Dalış turizminin gözde mekanları olma yolunda ilerleyen Batık Şehir, Hazar Gölü’ndeki debinim alçalması ile bazı dönemler gün yüzüne çıkıyor. Şuanda debinin yüksek olması nedeniyle çok az görülen Batık Şehir, yapılacak olan projelerle birlikte turizme kazandırılacak. UNESCO listesine girmesi için müracaatta bulunacaklarını dile getiren Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, cam fanus veya asansör sistemi ile yapının turizme kazandırılacağını dile getirdi. Bunun için sadece belediyenin bütçesini yetmeyeceğini vurgulayan bakanlık ve özel sektör eliyle takipçisi olacaklarını söyledi.
Batık Şehrin tarihinin Harput Mahallesi’nde bulunan kitabeden sonra değiştiğini belirten Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, “Burada bir yaşam ve kültür olmuş bunun gün yüzüne çıkması için daha önceki dönemimizde UNESCO Miras Listesine girmesi için müracaatta bulunmuştuk bu konuyu yeniden takip edeceğiz. Dalış turizmi, sanat ve kültürel turizm bizler için çok önemli. Diğer dünya illerine baktığımız zaman insanlar orada bir uçağı batırıyor ki bir dalış turizmi olsun fakat burada yaşanan bir hayat var. Bunu gün yüzüne çıkartmamız lazım. Bunlarla ilgili bizim projelerimiz var. Cam fanus ile aşağı dalmalar, asansör ile aşağı inmeler gibi projelerimiz var. Tabi bunlar maliyetli projeler, bizim belediye bütçesi ile yapmamız mümkün değil. Turizm Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya özel sektör eliyle inşallah bunların takipçisi olacağız. Buraya gelen her turist hem ilimize hem de ilçemize gelmiş olacak. Batı’ya baktığımız zaman binlerce uçak iniyor fakat hiçbiri Sivrice kadar kıymetli değiller. Burada yaşanan bir olay var. Burada bir batık oluşmuş ve bunun gün yüzüne çıkması lazım. İnsanlar, hem dalış yaparken sporlarını yapacaklar hem de tarihi, yaşamı ve kültürü görecekler. Batık şehre daldığımızda ocaklar ve yerleşim alanları gibi yerleri görebiliyorsunuz. Onun için burayı çok güzel bir şekilde kullanmamız lazım. Gerek spor amaçlı gerekse de gezmek amaçlı vatandaşlarımızı buraya davet etmemiz lazım. Burayı bir an önce ülkemize, ilimize ve ilçemize katma değer olarak sunmamız lazım” dedi.

"Batık Şehri duyanlar buraya gelmek istiyor"
Batık Şehirde var olan bir mirasın olduğunu da aktaran Başkan Irmak, “Bunu gün yüzüne çıkarmamız lazım. Sular çekildiğinde surları, kaleyi ve bazı kısımları görmüştük. Su yükselince bu alanlar tekrar su altında kalmış oldu. Teknik olarak gelişen çok fazla cihazlar var. Biz bunları kullanarak burayı tanıtırsak ilçemiz için güzel bir hareket olmuş olacaktır. Turistlerin gelmesiyle birlikte depremden etkilenen ilçemizde izler de kalkmış olacaktır. Buraya gelen vatandaşlarımız var. Spor severler olsun veya batık şehri duyanlar buraya gelerek görmek istiyorlar. Orada ekipman olmadığı veya kolluk kuvvetlerinin izni olmadığı için dalış yapamıyorlar ama güvenli bir şekilde dalmak isterlerse kolluk kuvvetlerinin gözetiminde dalış yapabilirler. Geçmiş dönemlerde su seviyesi biraz daha aşağıdaydı ama şimdi ilimizdeki yağış miktarı fazla olunca göl seviyesi biraz daha yükselmiş oldu. Göl her geçen gün biraz daha yükseliyor. Bu da bizi sevindiriyor. Gölün korunması lazım” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

Eren Stadyumu’nda kar temizliği


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ