Başkan Yasemin Açık, “Elektronik sigaraya erişim çocukların ve gençlerin hayatını tehlikeye atıyor”

Başkan Yasemin Açık, “Elektronik sigaraya erişim çocukların ve gençlerin hayatını tehlikeye atıyor”

Sağlık 30.05.2024 10:42:07 0
Başkan Yasemin Açık, “Elektronik sigaraya erişim çocukların ve gençlerin hayatını tehlikeye atıyor”
Tarih: 30.05.2024 10:42
Ülkede hiçbir elektronik sigaraya ruhsat verilmediğini belirten Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, “Ancak yurt dışından kaçak yollarla getirilmesi dolayısıyla kullanımı giderek artıyor. Elektronik sigaraya erişim çocukların ve gençlerin hayatını tehlikeye atıyor. Bu noktada denetim eksikliklerinin giderilmesi ve dumansız hava sahalarında yapılan ihlallere göz yumulmaması büyük önem taşıyor” dedi.
Dünya genelinde her yıl 8 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan tütün, yalnızca sigara değil, nargile, puro, pipo gibi farklı formlarıyla da ciddi sağlık sorunlarına ve ölümlere neden oluyor. Bunlardan biri de özellikle son yıllarda giderek yaygınlaşan ve halk sağlığını tehdit eden elektronik sigaralar. Sigaradan farklı olarak tütün içermeyen ancak tıpkı sigarada olduğu gibi çok sayıda kimyasal ve bağımlılık düzeyinde nikotin barındıran elektronik sigaralar, dünya genelinde gençler arasında hızla yayılıyor. Bu çerçevede Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Elektronik sigaranın içinde bağımlılık yapacak düzeyde nikotin olduğunu, tütün bulunmamasının bu ürünü masum yapmadığını aktaran Prof. Dr. Açık, “Elektronik sigara, bazı çevrelerin söylediği gibi zararsız değil. Tam aksine tıpkı sigarada olduğu gibi çok sayıda kimyasal içeriyor ve bağımlılık düzeyinde nikotin barındırıyor. Nikotin içeren sıvıyı buharlaştıran bu cihazlar solunum yollarını ve akciğeri olumsuz etkiliyor. Ayrıca yüksek nikotin dolayısıyla artan kalp atışı ve yüksek kan basıncı da kalp-damar rahatsızlıklarına yol açıyor. Üstelik araştırmalar, e-sigara kullanımının özellikle sigara içmeyen gençler arasında geleneksel sigara kullanımını neredeyse üç kat artırdığını gösteriyor” diye konuştu.

“Elektronik sigaradaki aromalar kullanımı artırıyor”

Elektronik sigaraların çocukların ve gençlerin hoşuna gidecek aromalar ile cazip hale getirilmeye çalışıldığını dile getiren Açık, “ABD’de yapılan bir araştırmaya göre genç elektronik sigara kullanıcılarının yüzde 70’inden fazlası, ürünler sadece tütün aromalı olsaydı elektronik sigara kullanmayı bırakacaklarını ifade ediyor. Burada da aslında tütünün tadını, kokusunu sevmediklerini görüyoruz. Elektronik sigarayı farklı aromaları için kullanıyorlar. Çocuklarımızı ve gençlerimizi bu tuzaktan kurtarmak için devletlerin ciddi yaptırımlar uygulaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Ülkemizde satışı yasak ama kullanımı yaygınlaşıyor”

Denetim eksikliği ve uygulamadaki ihlallere dikkat çeken Açık, “İçeriğinde tütün olmasa bile elektronik sigara, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında ‘tütün ürünü’ olarak kabul ediliyor. Ülkemizde hiçbir elektronik sigaraya ruhsat verilmiyor ancak yurt dışından kaçak yollarla ülkemizi getirilmesi dolayısıyla kullanımı giderek artıyor. Elektronik sigaraya erişim çocukların ve gençlerin hayatını tehlikeye atıyor. Bu noktada denetim eksikliklerinin giderilmesi ve dumansız hava sahalarında yapılan ihlallere göz yumulmaması büyük önem taşıyor. İçerisindeki ağır metallerden dolayı bir nargile ortalama 4-5 paket sigarayla aynı oranda zehirlenmeye sebep oluyor. Öte yandan tütünün yol açtığı sağlık sorunlarına ek olarak, ortak kullanımı yaygın olduğundan tüberküloz, hepatit C, uçuk gibi bulaşıcı enfeksiyonlara da davetiye çıkarıyor. Dolayısıyla nargile kullanımı da ciddi bir halk sağlığı sorunudur” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem