Başkan Sadıkoğlu, sorunları aktarıp destek talebinde bulundu

Başkan Sadıkoğlu, sorunları aktarıp destek talebinde bulundu

Ekonomi 2.06.2025 12:28:50 0
Başkan Sadıkoğlu, sorunları aktarıp destek talebinde bulundu
Tarih: 02.06.2025 12:28 Güncelleme: 02.06.2025 12:28
TBMM Zirai Don Meclis Araştırma Komisyonu’nun Malatya’da düzenlediği toplantıda konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, zirai don afetinin ekonomik ve sosyal etkilerini dillendirerek üretici, esnaf ve ihracatçı için destek talebinde bulundu.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, TBMM Zirai Don Meclis Araştırma Komisyonu’nun Malatya’da düzenlediği toplantıya katılım sağladı.
Toplantıda konuşan ve 12 Nisan’da yaşanan don afetinin ekonomik ve sosyal etkilerini dillendiren Başkan Sadıkoğlu, "Zirai don afetinin üzerinden 49 gün geçti. 12 Nisan gecesi 34 ilde etkili olan zirai dondan Malatya olarak derinden etkilendik. AB Coğrafi İşaret Tescilli kayısımızın yüzde 100’ü yanmış durumda. Malatya olarak kayısıdan yıllık 500 milyon doları bulan döviz girdisiyle ülke ekonomisine büyük katkı sunuyoruz. Zirai donun zararını ve açtığı ekonomik yarayı saracak kalıcı adımlar atılmazsa, üreticimizle birlikte yüzlerce sektör aynı mağduriyeti yaşayacak. Hasar tespitinin bir an evvel tamamlanmasını, desteklerin hızlıca açıklanmasını bekliyoruz" dedi.

Üreticinin, ihracatçının ve esnafın taleplerini de aktaran Başkan Sadıkoğlu, "Malatya olarak, şehrimizin ’Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ ilan edilmesini talep ediyoruz. Zirai donun ekonomik zararının giderilmesi ancak devletimizin kapsamlı destekleriyle mümkün olacaktır. Don, yalnızca meyveleri değil, ağaçları bütüncül olarak etkiledi. Üreticimiz önümüzdeki en az 2 yıl bahçeleri için daha fazla bakım yapması gerekiyor. Bu sezonun borçları varken, yeniden gübre, ilaç, mazot, işçilik maliyetleri ile çiftçimizin baş etmesi mümkün değil. Bu kalemlerde azami destek sağlanmalıdır. Bir sonraki hasada yaklaşık 1,5 yıl var. Geliri kayısıya bağlı çiftçilerimiz bu dönemde ayakta kalabilmek için faizsiz ve uzun vadeli krediler sunulmalıdır. Mevcut borçlar felaketin yüküyle daha da ağırlaştı. Üreticimizin tarımsal borçları en az 2 yıl ertelenmelidir. Yaşadığımız don felaketi, Malatya gibi deprem illerine ikinci büyük afeti yaşattı. Bölgemiz henüz depremin yaralarını saramamışken daha derin bir yara aldı. Bu nedenle ilimiz için daha fazla kaynak ve özel destek sunulmalıdır. Ürün taahhütlerini yerine karşılayamayacak ihracatçı üyelerimizin karşılaşacağı yaptırım ve sorunların bertaraf edilmesi için ilgili bakanlıklarımız ve kurumlarımız tarafından gerekli destek sağlanmalıdır. Bu firmalarımıza bu süreci atlatabilmeleri için faizsiz uygun şartlarda kredi imkânları tanınmalıdır. Tespitlerin en hızlı şekilde tamamlanarak, desteğin en üst seviyede sunulmasını umut ediyoruz" şeklinde konuştu.

TARSİM uygulamalarının üreticiyi mağdur ettiğine dikkat çeken Başkan Sadıkoğlu, "TARSİM poliçelerinde bahçedeki ağaçların yüzde 5’i çiçek açtığında teminat başlıyor. Yüksek kesimlerde birçok ağaç çiçek açmadan yandı. Bu nedenle TARSİM çiçek açmadan donan ağaçlar için herhangi bir ödeme yapmayacağını söylüyor. Bizler bu konuda gerekli görüşmeleri sağladık. Sizlerin de bu konuya eğilmenizi ve üreticimizin mağdur edilmemesini istiyoruz" dedi.

Avrupa ülkelerinden örnekler veren Başkan Sadıkoğlu, "Zirai dona karşı Avrupa ne yapıyor diye incelemelerde bulunduk. Özellikle İspanya ve İtalya’da yeni dikimler yapılırken oradaki Tarım İl Müdürlüğü dengindeki kurumlar projelendirmeler yapıyor. Ağaçların dikimi sonrası üzerlerinin çelik tel ve brandalarla örtülebilmesi veya farklı sistemlerle doluya ve dona karşı korunması şeklinde projelendirmeler yapılıyor. Proje oluşturulmadan dikim yapılmasına izin verilmiyor. Çünkü bu doğal afetler sürekli yaşanıyor. Ülke olarak bizim de bu tür önlemler alıyor olmamız lazım. Komisyonunuzun bu tür konuları da değerlendirmesini umut ediyoruz" şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ