Başkan Demir: “Depremin yıkıcı gücünü azaltmak için kentsel dönüşüme önem veriyoruz”

Başkan Demir: “Depremin yıkıcı gücünü azaltmak için kentsel dönüşüme önem veriyoruz”

Politika 9.02.2023 10:16:14 0
Başkan Demir: “Depremin yıkıcı gücünü azaltmak için kentsel dönüşüme önem veriyoruz”
Tarih: 09.02.2023 10:16 Güncelleme: 09.02.2023 10:16
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin Samsun’da da yıkım gücü olarak etkili olabileceğini ifade ederek, depremin yıkıcı gücünü azaltmak için kentsel dönüşüme önem verdiklerini söyledi.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6’lık depremlerde acı tablo her geçen dakika daha da ağırlaşıyor. 10 ili vuran felakette ölü ve yaralı sayısı sürekli artıyor. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, benzer büyüklükteki depremlerin tüm şehirlerde yıkıma yol açacağı gibi Samsun’da da etkili olabileceğini ifade ederek kentsel dönüşüm ve daha fazla düzenleme ile çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“140 araç, 300 personel ile deprem bölgesindeyiz”
İhlas Haber Ajansı (İHA) mikrofonlarına özel açıklamalarda bulunan başkan Mustafa Demir, “Deprem bölgesinde tüm bakanlarımız, tüm ilgililer, yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları herkes elinden gelen bütün gayreti ortaya koyuyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle Elbistan, Kahramanmaraş ağırlıklı olmak üzere, Hatay, Malatya, Gaziantep, Adıyaman gibi yerlerde de biz varız. Elimizden gelen bütün imkanımızla orada vatandaşlarımızın yanında olmaya gayret ediyoruz. Şu anda 140’ın üzerinde araç ve makinelerimizle oradayız. 300’e yakın personelimiz de şu anda sahada. Aram-kurtarma, SASKİ ekipleri dahil hep birlikte büyük bir gayretle oradayız. Üzgünüz ve sözün bittiği yerdeyiz. Elimizden geleni yapma noktasında da gece-gündüz gayret ediyoruz” dedi.

“İnsan şu anda evinde oturup yaşadığından utanıyor”
10 ilde etkili olan depremlerin yıkıcı gücünün tahmin edilenden fazla olduğuna dikkat çeken Mustafa Demir, “Oradaki bir kısım yeni binaların prizini almadan (taze betonun plastik halden katı hale geçmesi) böyle büyük bir yıkımla karşı karşıya kalmalarının etkisinden olabilir. Yoksa 1999-2000 yılından sonra yapılan binalarda dayanıklılık söz konusudur. Ama bu seferki deprem daha önceki depremlere benzemiyor. Bütün deprem tahminlerini aşan bir yıkıma sebebiyet verdi. 7,7 ve 7,6 deniyor ama yıkım gücünün çok daha fazla olduğu anlaşılıyor. Ben deprem uzmanı değilim ama mesleğimle bağlantılı Bayındırlık Bakanlığı yapmış bir insan olarak anlıyorum ki bu olay çok büyük bir durum. ‘100 yılın afeti’, hatta ‘afetlerin afeti’ gibi tarif eden uzmanlar, hocalar bulunuyor. Gerçekten çok üzgünüz. Allah hepimizi korusun. Tüm vatandaşlarımıza baş sağlığı diliyorum. Yaraları birlikte saracağız. 85 milyon bir arada. İnsan şu anda evinde oturup yaşadığından utanıyor. Böyle büyük bir felaketle karşı karşıyayız” diye konuştu.

“Kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kere daha görüyoruz”
Benzer büyüklükteki depremin Samsun’da da yaşanması durumunda etkili olabileceğinin altını çizen Başkan Demir, “Bu ölçekteki bir deprem yıkım gücü noktasında tabii ki Samsun’da da etkili olur. Ama biz Samsun’da çok etkili bir şekilde kentsel dönüşümü de gerçekleştiriyoruz. Gülsan Sanayi Sitesi dönüşümü, özellikle Yenimahalle, Soğuksu, Kıranköy, Hastanebaşı, Zeytinlik ve Kadıköy gibi bu bölgelerde ciddi bir dönüşüm sağlıyoruz. Amacımız bu depremlerin yıkıcı gücüne bir tedbir olarak bunları yapmak. Kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kere daha görüyoruz. İmar planlarının, inşaat kalitelerinin, inşaatın depreme dayanıklılıklarının olması artık bir tartışma getirmiyor. Herkes çok daha dikkatli olmak durumda. Daha fazla yeni düzenleme ve yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu anlaşılıyor. Bölgeyi ben şu anda görme durumunda değilim. Önemli bir süreç yaşadığım için buradan arkadaşlarımızı gönderdik. Buradan bütün desteği vermeye gayret ediyoruz. Allah hepimizi bu tür afetlerden korusun” şeklinde konuştu.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, depremin yaralarını sarmak adına yüzlerce ekipman ve ekip desteğinin yanı sıra belediye kadrosunda bulunan ana kademe bürokratları da deprem bölgelerine koordinatör olarak gönderdi. SASKİ Genel Müdürü Bahattin Yanık, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Genel Sekreter Yardımcısı Metin Köksal ve birçok üst düzey bürokrat Kahramanmaraş ve diğer illerde görev yapıyor.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Elazığ’da yurtlar Ramazan’a hazır


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi Snowboard Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, ligin ikinci yarısına 35 milyon TL yatırımla başladı


Van Spor

Beytepe Koleji öğrencilerinden basketbolda çifte galibiyet


Van Spor

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, Diyarbekir Spor’u ağırlayacak


Van Spor

Ata sporu cirit Erzincan’da yaşatılıyor


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri dönemi


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk affedildi


Van Spor

ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda BEÜ zirvede


Van Spor

Elazığ’da 9 bin öğrenciye yetenek taraması yapılacak


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi öğrencilerinden Türkiye şampiyonasında başarı


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ