Başarılı Öğrencilere Hızlı Mezuniyet Fırsatı: Üniversite 3 Yıla İniyor!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversite eğitiminde köklü bir değişikliğin kapısını aralıyor. Başarılı öğrencilerin lisans eğitimini 4 yıl yerine 3 yılda tamamlayabilmesini sağlayacak yeni bir düzenleme yolda.

Eğitim 2.10.2025 04:02:00 0
Başarılı Öğrencilere Hızlı Mezuniyet Fırsatı: Üniversite 3 Yıla İniyor!
Tarih: 02.10.2025 04:03 Güncelleme: 02.10.2025 15:01

 Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "3 yılda mezun olabilme imkanı sağlayacak yapısal reformlar gündeme alınacak. Bu reformlarla yükseköğretim sistemimiz hem daha verimli hem de uluslararası standarda daha uyumlu bir yapıya kavuşacaktır" dedi.

YÖK Başkanı Erol Özvar, yükseköğretimde atılacak yeni adımları içeren ‘2030’a Doğru Türk Yükseköğretiminin Yol Haritası’ hakkında açıklamalarda bulundu. Özvar, açıklamalarına başlamadan önce İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye yaptığı soykırımı sert dille eleştirdi. Özvar, "İsrail yaklaşık 2 yıldır Gazze’de çoğunluğunu bebeklerin, kadınların, hastaların ve yaşlıların oluşturduğu Filistin halkını hedef alan katliam politikası tüm insanlığın vicdanını derinden yaralamıştır. Hukuki, ahlaki, vicdani hiçbir sınır tanımaksızın gerçekleştirilen vahşi katliama karşı 46 ülkeden yüzlerce aktivist, Gazze halkına destek ve İsrail’in bölgeye uyguladığı ablukayı kırmak için harekete geçti. Adını kararlılık anlamına gelen ’sumud’ kelimesinden alan uluslararası özgürlük birliği, insanlığın ortak vicdanını temsil eden barışçıl bir dayanışma koalisyonudur" diye konuştu.

"Kalite odaklı süreç yönetimi ve liderlik"

YÖK’ün ortaya koyduğu ‘2030’a Doğru Türk Yükseköğretiminin Yol Haritası’ hakkında detaylı bilgiler veren Özvar, bu projenin süreklilik kazanması gerektiğini belirterek, "Kalite odaklı süreç yönetimi ve liderlik. Üniversitelerimizin kurumsal mükemmelliğini sürekli kılacak, kalite güvencesi sistemlerini daha etkin ve kapsayıcı bir yapıya kavuşturacak bir anlayışın tesis edilmesi amaçlanmaktadır. Burada yalnızca süreçlerin doğru işletilmesi değil, aynı zamanda her kademede liderlik kültürünün güçlendirilmesi önemlidir. Üniversitelerimizin stratejik yönetimden eğitim öğretime, araştırmadan toplumsal katkıya kadar her alanda kaliteyi önceleyen bir bakış açısıyla hareket etmesi 2030 vizyonunun temel dayanaklarından bir tanesidir. Dijital dönüşüm ve veriye dayalı yönetim için eylem planlarıyla büyük veriyi, yapay zekayı ve dijital teknolojileri sadece idari süreçlerde değil, eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin her aşamasında etkin şekilde kullanılabilecek bir yapının inşa edilmesi hedeflenmektedir" dedi.

"3 yılda mezun olabilme imkanı sağlanacak"

Üniversite öğrencilerinin başarılı olmaları şartıyla dilerse 3 yılda mezun olabilmelerini sağlayacak çalışmalara başlayacaklarını açıklayan Özvar, "3 yılda mezun olabilme imkanı sağlayacak yapısal reformlar gündeme alınacak. Bu reformlarla yükseköğretim sistemimiz hem daha verimli hem de uluslararası standarda daha uyumlu bir yapıya kavuşacaktır. Aynı zamanda mezunlarımız sadece diplomaya sahip değil, aynı zamanda sahip oldukları beceri ve yetkinliklerle küresel düzeyde rekabet edebilen, ülkemizin kalkınmasına doğrudan katkı veren bireyler haline gelecektir. Öğrencilerimizin 3 yılda eğitim-öğretim hayatlarını tamamlaması konusunda yapacağımız çalışmalar hem Yükseköğretim Kurulu’nun hem üniversitelerin temel gündem maddesi olmak görevindedir" şeklinde konuştu.

"AKTS sistemi tekrardan gözden geçirilecek"

Öğrencilere yönelik Avrupa Kredi Transfer Sistemi’ni (AKTS) de düzenlemeye alacaklarını vurgulayan Özvar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Önümüzdeki dönemde üzerinde duracağımız yapısal ve kalıcı çalışmalardan bir tanesi de 4 yıllık mezuniyet için gerekli 240 AKTS’nin gözden geçirilmesi olacaktır. Bu konuda 4 yıllık lisans eğitimlerinde derslerin yanında uygulamalı eğitime daha fazla imkan ve yer verecek şekilde bu AKTS sistemi tekrardan gözden geçirilmelidir. Avrupa ülkelerinde öğrenciler 180 AKTS ile mezun olabilmektedir. Bütün lisans programlarını dikkate alarak, dikkatli bir şekilde çalışarak içinde bulunduğumuz yapıyı göz ardı etmeden bunun dönüşümünü birlikte gerçekleştireceğiz. Bu hepimizin üzerine düşen görevlerden bir tanesidir. Aynı şekilde sadece lisansta değil, önlisansda da bu çalışmanın gerçekleştirileceğini ifade etmek isterim."

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

380 sporcu Okul Sporları Oryantiring Yarışması’nda ter döktü


Van Spor

Çakmur’dan olimpiyat fatihine kutlama


Van Spor

Elazığ’da yarı olimpik yüzme havuzu inşaatı başladı


Van Spor

Fenerbahçe - Galatasaray Derbisi Tarih Yazıyor: İşte 404. Randevunun Tüm Detayları ve İstatistikleri!


Van Spor

Ligde istikrarsız sonuçlar alan Malatya Yeşilyurtspor, zirveden uzaklaşıyor


Van Spor

Başkan Şerifoğulları: "Elazığspor’un yanında olmaya devam edeceğiz"


Van Spor

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

Bitlis 1916 Futbol Spor Kulübü namağlup yoluna devam ediyor


Van Spor

BAL 2. Grupta Malatyaspor: 1 - Viranşehir Belediyespor: 3


Van Spor

Yeni Malatyaspor sezonu kapattı


Van Spor

Özlem Melek Korkmaz dünya şampiyonu


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 5 - Yeni Mersin İdman Yurdu: 0


Van Spor

Serkan Özbalta: "Özlediğimiz bir galibiyetti"


Van Spor

Mustafa Alper Avcı: "Kırılgan bir yapıya sahibiz"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - İstanbulspor: 0


Van Spor

Olimpiyatlarda Elazığ’ın gururları


Van Spor

Hakkari’de Yıldız Kızlar Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Ağrı 1970 Spor Kulübü, eksik kadroyla Silifke deplasmanında


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ