Bağırsak hastalığı nedeniyle yaşama ihtimali düşük olan 6 aylık bebek, ameliyatla sağlığına kavuştu

Bağırsak hastalığı nedeniyle yaşama ihtimali düşük olan 6 aylık bebek, ameliyatla sağlığına kavuştu

Sağlık 25.10.2024 09:59:10 0
Bağırsak hastalığı nedeniyle yaşama ihtimali düşük olan 6 aylık bebek, ameliyatla sağlığına kavuştu
Tarih: 25.10.2024 09:59 Güncelleme: 25.10.2024 09:59
Bingöl’de 6 aylık bir erkek bebek, bağırsağının bir kısmında sinir hücreleri bulunmaması (Hirschsprung) hastalığı ile dünyaya geldi. Yaşama ihtimali düşük olan bebek, Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahi Kliniğinde gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu.
Bingöl’den Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahi Kliniğine getirilen, doğuştan bağırsaklarının bir bölümünde sinir hücreleri bulunmayan Hirschsprung hastalığına sahip 6 aylık bir erkek bebek, başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuştu. Yaklaşık dört saat süren ameliyat, transanal endorektal pullthrough (TEPT) yöntemi ile tek seansta gerçekleştirildi. Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fikret Ersöz ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonda, anüsten girilerek sinir hücreleri bulunmayan bağırsak bölümü dışarıya çekilip, sağlıklı bağırsak kısmını anüse dikilerek işlem tamamladı. Genellikle büyük cerrahi merkezlerde yapılan bu ileri operasyon sayesinde bebek, normal bağırsak işlevlerine kavuştu. Ameliyat sonrası 15 gün boyunca hastanede gözlem altında tutulan bebek, sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.

"Çok ender görülen bir hastalık"
Bu hastalığın daha önce üç aşamalı bir ameliyatla tedavi edildiğini, ancak gelişen cerrahi tekniklerle bu sürecin artık tek seansta tamamlanabildiğini belirten Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fikret Ersöz, ’’Hastamız bize Bingöl’ün bir köyünden gelmişti, 6 aylık bebekti. Doğumdan itibaren hastamız, idrarını yapamıyordu, karnı şişiyordu ve durmadan kusuyordu. Birkaç defa da bağırsak enfeksiyonu atağı geçirmişti. Hastamızı bir ay önce gördük. Gördükten sonra aklımıza çok ender görülen bir hastalık olan Hırschprung hastalığı geldi. Hastamıza, anüsünden bir parça alıp incelediğimizde tanımız kesinleşti. Bu çok ender görülen bir hastalık türüdür. Bu hastalarda bağırsağın bir kısmının siniri yok. Dolayısıyla bağırsağın siniri olan kısmı çalışıyor, sinirsiz olan kısma geldikten sonra bir tıkanıklık oluşuyor. Hastamız idrarını yapamıyordu” dedi.

“Bu durumda hastamızın yaşama şansı çok zayıftı”
Başarılı bir yöntem ile tek seansta hastanın sağlığına kavuştuğunu ifade eden Op. Dr. Fikret Ersöz, ’’Bu durumda hastamızın yaşama şansı çok zayıftı. Mutlaka ameliyat olması gerekiyordu. Bu hastalığın ameliyatı daha önceden üç aşamalı yapılıyordu. Önce hastanın karnı açılıp bağırsağından parça alınıyor, bağırsağı dışarıya alınıyordu. Hasta bir müddet idrarını yan tarafından yapıyordu. Daha sonra hastaya popo yapılıyordu ve ardından 6 ay sonra da hastanın tekrar bağırsağı içeri alınarak üç aşamalı ameliyat yapılıyordu. O ameliyata, Duhamel ameliyatı deniliyordu. Ancak son zamanlarda tek seanslarda yapılan transanal endorekral pulltrough (TEPT) ameliyatı ilk defa hastanemizde yaptık. Hastamıza yaklaşık 4 saat süren poponun içinden girip bağırsağı soyup, bağırsağı dışarı çektikten sonra çalışmayan sinirsiz kısmını attıktan sonra asıl olan, işlevi olan bağırsağı popoya diktik. Hastamız yaklaşık 15 gün hastanemizde kaldı. Hastamız bundan sonra sorunsuz bir hayat yaşayacak. Tek seansta popodan girerek herhangi bir ameliyat izi olmadan bu ameliyatı bitirmiş olduk” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Yeşilyurtspor’dan transfer atağı


Van Spor

Elazığ İl protokolü basketbol maçında buluştu


Van Spor

Snowboard FIS European Cup Erzincan


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Isparta 32 Spor: 1


Van Spor

Kar ve ayaz altında şampiyonluk mesaisi


Van Spor

Snowboard’un yıldızları Ergan Dağı’nda buluştu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor 3 puan için Kırıkkale’de


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Adem Çağlayan’ın cezası belli oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor forvet hattını Tayyip Kanarya ile güçlendirdi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bizim için kazanımları oldukça yüksek, olumlu bir maç oldu"


Van Spor

Elazığ 2. Amatör Küme’de gruplar belli oldu


Van Spor

Recep Uçar: "Önemli bir avantajı kaybettik ama şansımızı son maça kadar kovalamak istiyoruz"


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor FK: 2 - Çaykur Rizespor: 0


Van Spor

Malatya’da 2. Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası başladı


Van Spor

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ