Aziziye’nin termal seralarında yeni dönem

Aziziye’nin termal seralarında yeni dönem

Ekonomi 25.02.2025 15:39:57 0
Aziziye’nin termal seralarında yeni dönem
Tarih: 25.02.2025 15:39 Güncelleme: 25.02.2025 15:39
Aziziye Belediyesi Termal Destekli Domates Seraları’nda yepyeni bir dönem başladı. Fide üretim aşamasından ısıtma sistemine, deneme üretimlerinden hasat ve pazarlamaya varıncaya kadar baştan aşağı revize edilen serada, üretim maliyetleri büyük ölçüde aşağı çekildi. Kış aylarındaki ısınma ihtiyacını gidermek için kömür kullanımının sona erdirildiği tesiste, uzun bir aradan sonra hasat işlemine yeniden başlandı. Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar’ın da hasat yaptığı Termal Destekli Domates Serası’nda, en büyük hedef ise ürün çeşitliliğini artırmak olacak.
Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; "Maliyetini çok büyük ölçülerde azalttığımız Termal Destekli Domates Seralarımız ile yerel ekonomiye değer katacağız" dedi.
Fideler Ilıca’da Yetiştirildi
Termal Destekli Domates Seralarındaki revizyona ilişkin olarak bilgiler veren Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, bunun için öncelikle kapsamlı bir eylem planı hazırladıklarının altını çizdi. Bu yöndeki ilk adımı serada domates üretimi için kullanılan fidelerle attıklarını kaydeden Akpunar, "Başka şehirlerden domates fidesi satın alıp maliyet kalemi oluşturmak yerine, kendi fidemizi kendimiz yetiştirdik. Ilıca’mızın bereketli topraklarında yetişen fideleri daha sonra seralarımızdaki ekim ünitelerine taşıdık ve üretime başladık" diye konuştu.
Kömür kullanımı sona erdi
Aziziye bağlı Ilıca Mahallesi’nde 10 dönüm üzerine kurulu bulunan seralarda üretim sürecine ilişkin attıkları bir diğer önemli adımın ise, ısıtma sistemi olduğuna dikkati çeken Başkan Akpunar, "Biz bu sistemi de değiştirdik. Bilindiği üzere yaz aylarında birçok noktada sondaj işlemi yapmıştık. Bu çalışmalar kapsamında seramızın hemen yanıbaşında da yeni termal kaynaklar oluşturduk. Bu kaynakları ısınmada ‘eşanjör sistemi’ kurmak suretiyle birbiriyle entegre hale getirdik ve kömür kullanımını tamamen ortadan kaldırdık. Seralarımız şu anda kömürle değil, tamamen Ilıca’mızın zengin termal kaynaklarıyla ısıtılıyor. Dolayısıyla bu sistem seralarımızı çok büyük bir maliyet yükünün altından kurtardı" ifadelerini kullandı.
Ürün Çeşitliliği Vurgusu
Öte yandan Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, seralarla ilgili bir başka müjde daha verdi. Seralarda an itibariyle öncelikli amacın ürün çeşitliliği olduğunu dile getiren Akpunar, "Seramızdaki ürün portföyüne yeni çeşitleri nasıl ekleyebileceğimize dair çalışmalar yapıyoruz. Örneğin üretim ve hasat sürecinde kaybedilen domateslerin kurutulması suretiyle yan ürünler elde etmeye başladık. Yine şu anda çilek yetiştiriciliği noktasında deneme üretimimiz sürüyor ve ilk ürünümüzü de aldık. Bu doğrultuda sebze ve meyvede örtü altı üreticilik denemelerimiz devam edecek. Ziraat mühendislerimiz bu konuda çalışmalarını sürdürüyor, biz de süreci yakından takip ediyoruz" dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ