Atatürk Üniversitesinden sürdürülebilir gıda ve sağlık alanında iki önemli proje başarısı

Atatürk Üniversitesinden sürdürülebilir gıda ve sağlık alanında iki önemli proje başarısı

Genel 2.02.2026 17:28:43 0
Atatürk Üniversitesinden sürdürülebilir gıda ve sağlık alanında iki önemli proje başarısı
Tarih: 02.02.2026 17:28 Güncelleme: 02.02.2026 17:28
Atatürk Üniversitesi, sürdürülebilir gıda üretimi ve sağlık bilimleri alanlarında yürüttüğü nitelikli araştırmalarla ulusal ve uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atmaya devam ediyor. Üniversite bünyesinde hazırlanan iki farklı proje, PRIMA ve TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanarak Atatürk Üniversitesinin bilimsel üretim gücünü bir kez daha ortaya koydu.
Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Bayır öncülüğünde hazırlanan "Biyoponik ve Akuaponiği Kullanarak Agroekolojik Gıda Üretiminin Ölçeklendirilmesi" başlıklı proje, PRIMA Programı kapsamında Section 2 çağrısı çerçevesinde toplam 150.000 Avro bütçe ile desteklendi. İspanya, Türkiye, Almanya, Portekiz, İtalya ve Ürdün’den paydaşların yer aldığı uluslararası konsorsiyum; küresel ısınma, artan dünya nüfusu ve azalan tatlı su kaynakları gibi güncel sorunlara çözüm üretmeyi hedefliyor.
Proje kapsamında; tatlı su kaynaklarının daha verimli kullanıldığı, karbon ve su ayak izi minimum seviyede olan yenilikçi bir gıda üretim modeli geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda Atatürk Üniversitesinden Türk bilim insanları, güneş enerjisi ve biyogaz ünitesiyle entegre edilmiş akuaponik tesisler üzerinden, ülkemiz koşullarına uygun yeşil ve sürdürülebilir gıda üretim sistemleri üzerine çalışmalarını yoğunlaştıracak. Geliştirilecek teknolojilerin, konsorsiyum ülkelerinde yer alan "yaşayan laboratuvarlarda" test edilerek doğrudan uygulamaya aktarılacak olması projenin dikkat çeken unsurları arasında yer alıyor.
Üniversitenin bir diğer önemli başarısı ise sağlık alanında gerçekleştirildi. Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mevra Aydın Çil tarafından hazırlanan "Aralıklı Oruç Uygulamasının miRNA / Sirtuin Aksı Aracılığıyla NAFLD Gelişimi ve İlerlemesi Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje ile aralıklı oruç uygulamasının, yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) üzerindeki moleküler etkilerinin bilimsel verilerle ortaya konulması hedefleniyor.
Projesi kabul edilen bilim insanlarını ziyaret eden Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Çavuşoğlu, üniversitenin bilimsel başarılarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun tebriklerini iletti.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ