Atatürk Üniversitesi’nde depozito yönetim sistemi hayata geçti

Atatürk Üniversitesi’nde depozito yönetim sistemi hayata geçti

Genel 19.08.2025 15:48:46 0
Atatürk Üniversitesi’nde depozito yönetim sistemi hayata geçti
Tarih: 19.08.2025 15:48 Güncelleme: 19.08.2025 15:48
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yürütülen Depozito Yönetim Sistemi (DYS) projesi kapsamında, ambalaj atıklarının geri dönüşümünü teşvik eden uygulama Atatürk Üniversitesinde devreye alındı.
Üniversite kampüsünde, Merkezi Yemekhane ve Okuma Salonuna yerleştirilen makinelerle; öğrencilerin ve vatandaşların cam, plastik ve alüminyum ambalaj atıkları geri dönüşüme kazandırılarak e-cüzdanlarına depozito bedeli olarak geri iade ediliyor.
Bakanlık tarafından ulusal ölçekte hayata geçirilmesi planlanan sistem, 0,1-3 litre hacmindeki şişe ve kutuları kapsıyor. Yerli mühendislerce geliştirilen makineler, ambalajların barkodlarını okuyarak cam, pet ve alüminyum kategorilerinde ayrıştırıyor ve atıkları ilgili haznelere yönlendiriyor. Böylece hem çevreye duyarlı bir adım atılıyor hem de vatandaşların geri dönüşüm sürecine aktif katılımı sağlanıyor.

"Atık değil stratejik hammadde"
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, uygulamanın çevre bilinci açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak şunları söyledi: "Depozitoda boşaltılan ambalajı çöpe attığınızda atık haline gelir; atmadığınızda ise temiz bir malzemedir. Bundan dolayı atık değil, ’stratejik hammadde’ demeliyiz. Bu stratejik hammaddeleri makinaya attığımızda, toplanan ürünler tekrar geri dönüşüme gidip ekonomiye kazandırılıyor. Depozito aslında hepimizin bildiği bir yöntem. Eskiden boş şişeyi verip karşılığında dolusunu alırdık. Şimdi bu yöntem yeniden hayatımıza giriyor ama bu kez karşılığında ücret alınacak."

"Vatandaş depozito bedelinin iadesini alacak"
Türkiye’de Depozito Yönetim Sistemi ile her yıl 25 milyar içecek ambalajının geri kazanılacağını vurgulayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, depozito bedelinin çevreyi korumak adına yapılacak bir katkı olduğunun altını çizerek şunları söyledi: "Bu sistem sayesinde hem doğamızı, iklimimizi ve çocuklarımızın geleceğini koruyacağız hem de ekonomiye ciddi bir kaynak aktaracağız. Üniversitemizde kurulan makineler, sahteciliği önleyen teknolojisiyle ambalajların en temiz şekilde geri dönüşüme kazandırılmasını sağlayacak. Vatandaş, cep telefonundaki QR kodu okuttuktan sonra şişe ve kutuları makineye bıraktığında, karşılığında depozito bedeli dijital cüzdanına aktarılacak. Böylece hem çevre korunacak hem de vatandaş birikimlerini günlük alışverişlerinde kullanabilecek."
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya temsilcisi Mardin deplasmanından puansız döndü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Yeni Malatyaspor: 1


Van Spor

Erzurum Şengel Atlı Spor Kulübü finale yükseldi


Van Spor

Ardahan’ın koşan yıldızları Posof’ta parladı


Van Spor

Elazığspor ve Şanlıurfaspor’dan kardeş paylaşımlar


Van Spor

Yeşil beyazlı sevda sınır tanımıyor


Van Spor

Galatasaray hata yapmadı! Başakşehir'den 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Rize'yi iki golle geçtiler! Karadeniz derbisinin kazananı Trabzon


Van Spor

Kartal evinde yıkıldı! Beşiktaş Gençlerbirliği'ne mağlup oldu


Van Spor

Vanspor, Pendikspor Karşısında Kazançtan Döndü: Penaltı Kaçırıldı, Puan Paylaşıldı


Van Spor

20. Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri görkemli başladı


Van Spor

Kamu Spor oyunları sona erdi


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, FIFA sıralamasında 26. sıraya yükseldi


Van Spor

ETÜ, Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Evindar, güreşte Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’a para cezası


Van Spor

Yeni Malatyaspor-Muşspor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Öğrenciler ve aileleri futbol maçı yaptı, ortaya renkli görüntüler çıktı


Van Spor

Varto’da tenis antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığ’ın taekwondo gururları Romanya yolcusu


Van Spor

Erzurum’da cirit heyecanı başlıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ