Tarih: 18.11.2023 13:53
Asya’da Devlet Birikimi Uluslararası Çalıştayı açılışı yapıldı
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi tarafından düzenlenen Cumhuriyetimizin 100. yılı etkinlikleri kapsamında Ulusal Strateji Merkezi (USMER) ortaklığında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 Yılında Asya’da Devlet Birikimi Uluslararası Çalıştayı açılışı yapıldı.
İstanbul’da bir otelde düzenlenen ve dinleyicilerin sosyal medya üzerinden yapılan canlı yayın aracılığıyla katılım sağladığı Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Asya’da Devlet Birikimi Uluslararası Çalıştayının ilk oturumu USMER Başkanı Şule Perinçek ve Rektör Prof. Dr. Akın Levent’in açılış konuşmalarıyla başladı.
Ulusal Strateji Merkezi Başkanı Şule Perinçek yaptığı açılış konuşmasında: “Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’mizin bize yüklediği görevin, geçmişte neler yaptığımızla övünmek değil geleceğimize bakmak olduğunu düşünüyoruz. Onun için de gelecek yüzyılda neler yapacağımızı hatırlamak ve tasarlamak için Cumhuriyetimizin 100. yılında Asya’da Devlet Kurultay’ını düzenledik” dedi.
Türklerin kurmuş olduğu ve tarihe adını yazdıran köklü Türk devletlerinden de bahseden USMER Başkanı Perinçek, “Bizler dünya tarihinde adını yazdıran devlet kurmuş kökleri binlerce yıl derinliklerde olan bir birikim ve geleneğin mirasçılarıyız. Çağımızda Asya’da yeni bir uygarlığın yükselişine tanıklık ediyoruz. Çalıştayımızda her bir bildiri başlığı da bu alanda özgün çalışmaları olan seçkin bilim insanlarının yıllarını verdikleri paha biçilmez emeklerini seferber edecektir. Her bildiri bu mirasın üzerinde yükselecek Asya’da yeni yüzyılın yolunu aydınlatacaktır. Hangi temel üzerinde kurmuşuz o bereketli topraklarda nasıl besleyip büyütmüşüz nasıl yükseltmişiz ve de nasıl yükselteceğiz 3 gün sürecek kurultayımızda bunları konuşacağız” ifadelerini kullandı. Son olarak çalıştayda ele alınacak başlıkları sıralayan Perinçek, konuşmasını katılımcılara teşekkür ederek bitirdi.
Rektör Prof. Dr. Akın Levent, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Asya’da Devlet Birikimi Uluslararası Çalıştayı açılış konuşmasına Türk Dünyası’nın Türk medeniyet ve kültürünün yayıldığı tüm coğrafyalar olduğunu belirterek başladı.
Türk Dünyasının dil, eğitim, kültür, tarih, ekonomi gibi alanlarda ortak paydada hareket etmesi son derece önemli olduğunu kaydeden Rektör Levent: “Bu anlamda Türk yüzyılının aynı zamanda Türk Dünyasının da yüzyılı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Devletleri Teşkilatının kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesine çok büyük katkıları vardır. Türk Devletleri Teşkilatının devletlerarası danışma yapma adına kurduğu önemli bir organ durumunda olan Aksakallılar Heyeti başkanlığını son başbakanımız ve hemşerimiz Binali Yıldırım beyefendinin yapıyor olması da bizler için ayrı bir gurur, onur ve sorumluluk kaynağıdır“ dedi.
Konuşmasına devam eden Rektör Levent, Türk Dünyası’nın kültür başkenti vizyonuyla çalışmalarını sürdüren üniversitenin, Türk Dünyası 2040 vizyonunda belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi adına, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da durmaksızın çalışmalarına devam edeceğini sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz yıl üniversitenin ev sahipliğinde yapılan Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumunun yapılan Türk Dünyası çalışmalarının başlangıcı olduğunu belirten Rektör Levent: “Ulusal Strateji Merkezi ile birlikte düzenlediğimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Asya’da Devlet Birikimi Çalıştayının Türk Dünyasının özlenen hedeflere ulaşmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyor, hayırlara vesile olmasını diliyor, USMER Başkanı Şule Perinçek hanımefendiye bu etkinliğin oluşması için verdiği çabalara teşekkür ediyorum. Davetimize nezaket gösterip gelen tüm katılımcılara ve konuşmacılara verecekleri katkılar için şimdiden teşekkür ediyor, selam ve saygılarımı sunuyorum “ sözleri ile konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından “Üretim Biçimi ve Devlet” başlıklı ilk oturum gerçekleştirildi. Marmara Üniversitesinden Prof.Dr. Cüneyt Akalın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünden Prof. Dr. Osman Karatay “Üretim Tarzı ve Töre İlişkisinden İlk Devlet Yapılmasına Bozkırın Sosyo-Ekonomik Devrim Günleri”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden Prof. Dr. Birgül Ayman Güler “Devlet Kurumları Sorunu”, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümünden Ali Murat Özdemir “Türk Devrimi, Devlet Biçiminin Etkisi Üzerine Bize Ne Söyler”, Uluslararası Avrasya Harekatı Başkanı Dr. Aleksandr Dugin ise “Batılı Olmayan Siyasal Söylemler” sunumları ile katılım sağladı.
19 Kasım Pazar gününe kadar sürecek çalıştay Türklerde Devlet, İslam Uygarlığında Devlet, Asya’da Devlet Pratiği, Uluslararası Sistem ve Devlet, 21. Yüzyıl Asya’sında Devlet konu başlıklı oturumlar ile devam edecek.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —