ASELSAN’a ait özel teleskop sistemi, DAG yerleşkesinde kurulacak

ASELSAN’a ait özel teleskop sistemi, DAG yerleşkesinde kurulacak

Bilim ve Teknoloji 27.09.2023 12:17:17 0
ASELSAN’a ait özel teleskop sistemi, DAG  yerleşkesinde kurulacak
Tarih: 27.09.2023 12:17 Güncelleme: 27.09.2023 12:17
Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) ile ASELSAN arasında ArGe ve gözlem iş birliği protokolü imzalandı.
ASELSAN’ın “Yakın Uzay Durumsal Farkındalık” (YAKUD) çalışmalarına yönelik ArGe Projesi kapsamında; Atatürk Üniversitesi bünyesindeki ATASAM ile ASELSAN ekiplerince ortak tasarlanan ve geliştirilen alt-üst yapılarla, ASELSAN’a ait Özel Teleskop Sisteminin (ÖTS), DAG yerleşkesine kurulumu, işletmesi ve gözlemleri gibi süreçleri kapsayan ArGe çalışmalarına dair iş birliği protokolü imzalandı. Bu kapsamda; DAG yerleşkesinde tespit edilen alana ArGe Projesi kapsamında geliştirilen ÖTS için uygun ve ihtiyaç duyulan altyapının planlaması ve hazır halde olması, ÖTS için gerekli üstyapının planlaması ve kurulumu, gerektiğinde ihtiyaç duyulan teknik hizmetlerin sağlanması ve diğer işletmesel giderler ile YAKUD gözlemlerinin başlatılması, ATASAM tarafından sağlanacak.

Türkiye Üzerinden Geçen Uyduların Tespiti Sağlanacak
ASELSAN’ın “Yakın Uzay Durumsal Farkındalık” (Space Situational Awareness-YAKUD) Projesi, alçak dünya yörüngesindeki (LEO) uyduların ve uzay çöplerinin tespitini sağlayacak bir ArGe projesi olarak dikkat çekiyor. YAKUD Projesi kapsamında değerlendirilecek bu verilerle milli uzay görevlerinin planlanmasına girdi sağlanması amaçlanmakta olup; proje kapsamında çeşitli veri kaynaklarından, gözlemevlerinden, teleskoplardan ve diğer çeşitli sensörlerden alınacak veriler birleştirilecek ve anlık uzay görüntülemesi sağlanacak. Aynı zamanda, YAKUD Projesi ile yakın yörüngelerdeki hareketlilik de görüntülenecek, Türkiye’nin uzay projelerindeki planlaması ve uzaydaki varlığı daha güvende olacak.
Yakın uzay durumsal farkındalığı alanında ülkelerin kendilerine ait milli bir sisteminin olması ve bu sistemler aracılığıyla uzay durum resmini oluşturabilmesinin önemi gün geçtikçe artıyor. Türkiye’nin; onlarca ülkenin yörüngelere sürekli yeni uydular fırlatması Türkiye üzerinden geçen uyduların tespitinin ve bu durumun farkındalığının sağlanmasının önemi de gelecek çağın en önemli unsurları arasında yer alıyor. Ayrıca, daha önce fırlatılan uyduların görevini tamamladıktan sonra “uzay çöpü”ne dönmesi, çözülmesi gereken bir probleme de yol açıyor. Yakın uzay durumsal farkındalığı gerçekleştikten sonra bu uzay çöplerinin de tespiti gerçekleştirilebilecek. Tespit edilecek bu tür olaylar arasında uzay nesnelerinin yörüngede çarpışma ihtimalleri, uzay havası olayları, uzay araçlarının atmosfere girme ihtimali ve mevcut uzay görevlerinin bozulması durumundaki ihtimaller yer alıyor.

Rektör Çomaklı: “Uzay Bilimlerine Yönelik Türkiye’nin En Büyük Yatırımına Sahibiz”
Atatürk Üniversitesinin araştırma üniversitesi olması kapsamında; bu tür farklı kurum kaynaklı ArGe projelerine verdiği önem ve önceliklerin meyvelerini vermeye başladığını aktaran Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Üniversitemiz merkezlerinin bu tür ArGe girişimleri ile dış paydaş ortaklıkları fazlasıyla anlamlı ve önemlidir. Aynı zamanda uzay bilimlerine yönelik Türkiye’nin en büyük yatırımı olan DAG’ın yerleşkesine bu tür farklı alanlardaki ArGe altyapılarının da rahatlıkla kurulabiliyor ve tercih ediliyor olması, DAG için doğru, stratejik ve yerinde güçlü bir altyapının da planlandığının ve kurulduğunun göstergesidir. Bu nedenle, ATASAM merkezimizde görev yapan tüm teknik ve akademik ekibimiz ile personelimize tekrar teşekkür ediyor, ASELSAN yönetimine ise iş birliği için gösterdikleri gayretten dolayı şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ