Elazığ’da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması çerçevesinde tutuklu bulunan ve “Bylock”un kırmızı listesinde yer aldığı iddia edilen sanığın yargılanmasına başlandı. Sanığın, örgüt üyesi olduğunu kabul etmemesi üzerine mahkeme heyeti, artık “Bylock” içeriğinin çözüldüğünü belirterek, şüphelinin görüşmelerini talep etti.
Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesinde FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 24 yaşındaki Ç.S.’nin yargılanmasına başlandı. Mahkeme heyeti, sanık Ç.S. ile ilgili YÖK aracılığıyla Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinden gelen evrakta “Bylock” kullandığının ve çok sık kullandığı için “Kırmızı” listede yer aldığının iddia edildiğini belirterek, savunmasını istedi.
Tutuklu sanık Ç.S., “Ben 2012 ile 2014 yılları arasında üniversite de eğitim görürken, FETÖ’nün evlerinde kaldım. Fakat FETÖ’cüler gibi olmadığım için sürekli kaldığım evler değiştirildi. Ben ‘Bylock’ kullanmadım. FETÖ’nün evlerini otel gibi kullanıyordum, o yüzden evlerdeki abiler dahil kimsenin adını bilmiyorum. ‘Bylock’ nedir bilmiyorum 15 Temmuz’dan sonra medyadan öğrendim” dedi.
Savcıda ayrı, mahkemede ayrı ifade verdi
Bunun üzerine mahkeme heyeti sanık Ç.S.’ye ifadelerindeki çelişki nedeniyle, “Daha önceki ifadende farklı şeyler söylemişsin. Kaldığınız evde zaman zaman ‘Bylock’tan mesaj geldi gibi ifadeler vermişin. Aynı zamanda Fetullah Gülen’e ait yasaklı yayınlar evinden çıkmış” diye sordu.
Zanlı ise, “İlk gözaltına alındığım zaman korktuğum için evde ‘Bylock’ kullandıklarını söylemiştim. Yoksa ben o programı sonradan medyadan öğrendim. Evimde bulunan kitapların da yasaklı yayınlar olduğundan haberim yoktu. Cemaat evlerinde haftada bir gün Fetullah Gülen videosu izlettiriliyordu, onun dışındı bir şey görmedim” diye cevap verdi.
Kendisinin sadece öğrencilik döneminde 2 yıl evlerinde kaldığını, daha sonra ayrılarak köyünde çiftçilik yapmaya başladığını aktaran Ç.S., hakkındaki suçlamaları reddetti.
Sanığın "Bylock" görüşmeleri istendi
Sanık avukatının da müvekkilinin yaşı ve işsiz olması nedeniyle ‘Bylock’un kırmızı grubunda yer almasının mümkün olmadığını belirterek, örgütle de bir bağlantısı bulunmadığı gerekçesiyle tutuksuz yargılanmasını talep etti.
Savcı ise sanığın tutukluluk halinin devamını ve hakkındaki iddialarla ilgili kullandığı telefon numaraları üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanlığı ile Bilgi Teknoloji kurumuna sorulmasını talep etti.
Mahkeme heyeti de artık ‘Bylock’un içeriğine ulaşılabildiğini belirterek, ilgili içeriğin istenmesine, kullandığı telefon numaralarından örgütün iletişim programları ‘Bylock’, ‘Kakao’, ‘Eagla’ gibi programlarının olup olmadığının tekrar sorulmasına ve sanığın üzerine atılı suç ve delil durumu nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verdi.