Ankara'da Tarihi Takas: ABD ve Rus Tutsaklar Serbest Bırakıldı, MİT Operasyonuyla Diplomasi Zaferi!

Rusya ile ABD arasındaki esir takası anlaşması çerçevesinde, Rusya’da hapiste tutulan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve Rus esirler bugün serbest bırakıldı.

Genel 1.08.2024 17:33:00 0
Ankara
Tarih: 01.08.2024 17:36 Güncelleme: 01.08.2024 18:17

Ankara, ABD ve Rusya Arasında Rehine Takası Gerçekleştirildi: Evan Gershkovich Serbest Kaldı

ANKARA'DA KRİTİK GELİŞME

Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri'nin esir değişimi anlaşması çerçevesinde, Rusya'da tutuklu bulunan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich başta olmak üzere, birden fazla esir karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Son dakika haberine göre; Türkiye'nin başkenti Ankara, bugün önemli bir uluslararası esir takasına ev sahipliği yaptı. Bu takas, iki ülke arasında yürütülen geniş kapsamlı müzakereler neticesinde sonuçlandı.

ANKARA'DA ULUSLARARASI TAKAS OPERASYONU

Rusya ve ABD'nin yanı sıra Almanya, Slovenya ve Belarus'un yer aldığı anlaşma gereği, 3 Amerikalı vatandaşın özgürlüğüne kavuşması sağlanmıştır. Bu rehine değişimi, iki ülke arasında yapılan geniş çaplı esir takas operasyonlarının en yenisi olarak öne çıkıyor. Takas edilen esirler, bununla sınırlı kalmayarak, Ankara'da resmi olarak el değiştirdi.

MİT TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN OPERASYON

Türkiye'nin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), yedi farklı ülke (ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus) vatandaşlarının ve bu ülkelerde tutulan Rus esirlerin dahil olduğu çok ülkeli takas operasyonunu başarıyla icra etti. Bu operasyon kapsamında, 26 bireyin takas edilmesini sağlamak için 7 uçak organizasyonu gerçekleştirildi. Toplam 10 rehine Rusya'ya, 13 rehine Almanya'ya, 3 rehine ise ABD'ye gönderilmiştir.

TARAFLAR ARASI DİYALOGUN KURULMASINDA MİT ROLÜ

Bu tarihi operasyonda diyalog kanallarının oluşturulmasında Milli İstihbarat Teşkilatı'nın önemli bir katkısı bulunmaktadır. Temmuz 2024'te tarafların Türkiye'de bir araya gelmesini sağlayan MİT, bu faaliyetin müzakerelerini de etkili bir arabuluculuk yaparak yönetmiştir. Takas edilen kişiler arasında, ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan ve Rus muhalif İlya Yashin gibi kamuoyunda öne çıkan isimler de yer almıştır.

GÜVENLİK VE LOJİSTİK PLANLAMA

MİT, takas operasyonunun her aşamasında gözetim ve yönetimi üstlenmiş, güvenlik önlemlerinden lojistik planlamalara kadar birçok kritik süreci koordine etmiştir. Ankara'da gerçekleştirilen bu değişim faaliyeti boyunca, esirlerin nakli ve güvenliği MİT görevlileri tarafından dikkatle yürütülmüştür. Rehinelerin sağlık kontrolleri ve diğer prosedürler tamamlandıktan sonra, taraf ülkelerin uçaklarına MİT'in onayı ile yerleştirilmiş, operasyonun tamamı MİT'in denetiminde sonuçlandırılmıştır.


Haber Kaynak : Enson Haber