Altın'dan Tepki: "İpekyolu Belediyesi'nde Maaşlar Eksik Yatıyor, Personel Alımları Sürüyor"

Bem-Bir-Sen Şube Başkanı Altın: "Çalışanların Hakları Ödenmeden Yeni Alım Yapılamaz!"

Van Haberleri 15.04.2025 12:11:00 0
Altın
Tarih: 15.04.2025 12:26 Güncelleme: 15.04.2025 12:29

Van’ın DEM'li İpekyolu Belediyesi'nde yaşanan maaş kesintileri ve Sosyal Denge Tazminatı ile ikramiye ödemelerinin durdurulması, belediye çalışanlarını büyük bir mağduriyetin içine düşürdü. Bir yandan personel alımlarına devam edilirken diğer yandan hakların ödenmemesi ise kamuoyunda ve sendikalar arasında tepkilere neden oldu.

SOSYAL DENGE TAZMİNATLARI VE İKRAMİYELER BEKLENİYOR

Belediye çalışanları, maaşlarına yapılan kesintiler nedeniyle zor günler geçirirken, Sosyal Denge Tazminatı'nın da ödenmemesi durumu daha da ağırlaştırdı. Artan yaşam maliyetleri göz önüne alındığında ikramiye ödemelerinin gecikmesi ise çalışanların ekonomik sıkıntılarını derinleştirdi.

"1 GÜNLÜK GEÇİCİ ALIM" UYGULAMASINA SERT ELEŞTİRİ

Bem-Bir-Sen İpekyolu Şube Başkanı Harun Altın, belediyenin bir yandan ödemeleri geciktirirken diğer yandan "1 günlük geçici alım" yöntemiyle personel istihdam etmeye devam ettiğini belirterek kamu kaynaklarının verimli kullanılmadığını vurguladı.

YASAL DAYANAKLAR AÇIKÇA PERSONEL ÖDEMELERİNİ GÖSTERİYOR

Harun Altın, yapılan uygulamanın yasalara aykırı olduğunu hatırlatarak 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 60. maddesi ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun personel ödemelerinin önceliğini açıkça belirlediğini ifade etti.

TEKNİK PERSONELİN ARAZİ TAZMİNATLARI DA ÖDENMEDİ!

Mağduriyet sadece maaş ve sosyal denge tazminatlarıyla da sınırlı kalmıyor. Sahada görev yapan teknik personelin 2024 yılına ait 4 dönemlik Arazi Tazminatları’nın da ödenmediği ortaya çıktı. Bu durum, geçmiş dönemlere ait alacakların biriktiğini gösteriyor.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAK!

Bem-Bir-Sen İpekyolu Şube Başkanı Harun Altın, çalışanların mağduriyetinin giderilmemesi durumunda sendika olarak hukuki süreci başlatacaklarını açıkladı. "Yanlış uygulamalardan dönülmezse hem kamuoyuna açık bilgilendirmelerimiz hem de hukuki adımlarımız hız kazanacaktır" dedi.

Başkan Harun Altın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Van’ın İpekyolu Belediyesi’nde görev yapan memur ve işçilerin maaşlarında yapılan kesintiler, Sosyal Denge Tazminatı ve ikramiye ödemelerinin durdurulması kurum çalışanlarını mağdur ederken, devam eden personel alımları kamuoyunda ve çalışanlar arasında ciddi tepkilere neden oldu.

Mevcut ekonomik koşullarda çalışanların alacaklarının öncelikli olarak ödenmesi gerekiyor. İnsanların maaşları kesintiye uğratılırken ve yasal hakları olan tazminatlar ödenmezken, personel alımına devam edilmesi iyi niyetle açıklanamaz.

Belediye çalışanlarının maaşları eksik yatırılırken, özellikle çalışanlar açısından hayati öneme sahip Sosyal Denge Tazminatları’nın da ödenmediği bildirildi. Aynı zamanda, ikramiye ödemelerinin yapılmaması, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların mağduriyetini daha da derinleştirdi.

Belediye bir yandan ödemeleri geciktirirken, diğer yandan “1 günlük geçici alım” şeklinde tanımlanan yöntemlerle personel istihdam etmeye devam ediyor. Bu durum kamu kaynaklarının öncelikli ihtiyaçlara göre yönetilmediğini açıkça gösteriyor.

Harun Altın, bu uygulama yasalara aykırıdır. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 60. maddesi açıkça, ‘Personel giderleri belediyelerin öncelikli ödemeleridir’ demektedir. Ayrıca 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu da personel ödemelerinin önceliğini vurgular. Bu hükümlere rağmen maaş ve tazminatların ödenmemesi kabul edilemez.

Sahada aktif görev yapan teknik personelin 2024 yılına ait 4 dönemlik Arazi Tazminatları da henüz ödenmedi. Bu gelişme, mağduriyetin sadece maaş ve sosyal denge tazminatlarıyla sınırlı olmadığını, geçmiş dönem alacaklarının da biriktiğini gözler önüne seriyor.

Çalışanların mağduriyetinin giderilmemesi durumunda sendika olarak hukuki süreci başlatacağız. Umarız bu yanlış uygulamalardan en kısa sürede dönülür. Aksi halde Bem-Bir-Sen olarak hem kamuoyuna açık bilgilendirmelerimiz hem de hukuki adımlarımız hız kazanacak.

Kamu vicdanında da geniş yankı uyandıran bu durum karşısında, belediye çalışanlarının maaş, tazminat ve diğer özlük haklarının eksiksiz ve zamanında ödenmesi yönündeki beklenti gün geçtikçe artıyor."

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır’da öğrenciler floor curling ile tanışıyor


Van Spor

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

Muş’ta karate antrenmanları hız kesmeden sürüyor


Van Spor

ETÜ 2026 kış oyunlarının şampiyonu oldu


Van Spor

Oltu’ya dev yatırım: Modern spor salonu için imzalar atıldı


Van Spor

Elazığspor’dan seremoni açıklaması


Van Spor

Kars 36 Spor Başkanı Osman Yaşar Uluman görevi bıraktı


Van Spor

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ