Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, artış gösteren altın cinsinden kira sözleşmelerinin mevzuata aykırı olduğu konusunda bir açıklama yapıldı. Son dönemde bu tarz kiralama işlemlerinin şikayet konusu olması üzerine Bakanlık'tan açıklama geldi.
YASALARA GÖRE DÖVİZ VE ALTINLA KİRA ÖDEMESİNE İZİN VERİLMİYOR
Bakanlık tarafından yapılan duyuruda, Türkiye'de yerleşik kişilerin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kira ödemesi yapmalarını yasaklayan 32 Sayılı Karar'ın 4'üncü maddesinde yapılan değişikliklere vurgu yapıldı. Buna göre, Türkiye'de yerleşik kişilerin gayrimenkul alım satım, kiralama ve diğer sözleşmelerde döviz cinsinden veya dövize endeksli ödemeler yapamayacağı belirtildi.
ALTERNATİF ÖDEME YÖNTEMLERİNE DE KISITLAMA GETİRİLDİ
Duyuru, ayrıca altın gibi uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen değerlere ve emtiaya endekslenen veya dolaylı olarak dövize endekslenen sözleşmelerin de 32 Sayılı Karar çerçevesinde değerlendirileceğini ve bu tür sözleşmelerin de dövize endeksli kabul edilerek mevzuata aykırı olduğunu ifade etti.
VATANDAŞLARA YAPILAN UYARI VE ÇAĞRI
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların mağduriyet yaşamamaları adına bu gibi mevzuata aykırı işlemlerden kaçınmaları gerektiğini vurguladı. Açıklamada, sosyal medyada yer alan ve altın cinsinden kira ödemesi yapıldığına dair haberlerin mevzuata aykırılık taşıdığı, vatandaşların bu tür durumlarda dikkatli olmalarının önem arz ettiği ifade edildi.
KANUNLAR ÇOK AÇIK: DÖVİZ VE ALTINLA KİRA ÖDENEMEZ SÖZLEŞME YAPILAMAZ
Bakanlık açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Bazı basın ve yayın organlarında, kira bedellerinin altın cinsinden ödenmesine yönelik haberlerin yapıldığı görülmektedir. Bu çerçevede Bakanlığımızca aşağıdaki açıklamayı yapma zarureti doğmuştur.
Bilindiği üzere Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'ın 4'üncü maddesinde 2018 yılında yapılan değişiklik ile Türkiye'de yerleşik kişilerin, Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacağı hüküm altına alınmıştır.
"KİRALAR DÖVİZ CİNSİNDEN KARARLAŞTIRILAMAZ"
Bahsi geçen Karar'a ilişkin 2008-32/34 sayılı Tebliğ ile de döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelere ilişkin uygulama esasları ve istisnalar düzenlenmiştir. Bu çerçevede, Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; konusu yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan, konut ve çatılı iş yeri dahil gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacakları hüküm altına alınmıştır.
DÖVİZE ENDEKSLİ SÖZLEŞME YAPILAMAZ
Öte yandan, bahsi geçen Tebliğ'de uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen kıymetli madenlere ve/veya emtiaya endekslenen ve/veya dolaylı olarak dövize endekslenen sözleşmelerin de 32 sayılı Karar'ın 4 üncü maddesinin (g) bendi uygulaması kapsamında dövize endeksli sözleşme olarak değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır.
"KİRA BEDELİNİN ALTIN CİNSİNDEN ÖDENMESİ MEVZUATA AYKIRI"
Bu kapsamda, sosyal medyada yer alan haberlerde belirtilen kira bedelinin altın cinsinden ödenmesi anılan mevzuata aykırılık oluşturmaktadır. Bu kapsamda, vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için, mevzuat hükümlerine aykırı işlem tesis edilmemesi önem arz etmektedir.