Almanya'dan Flaş Eurofighter Açıklaması: Türkiye'ye Satışın Önünde Engel Kalmadı

Airbus Savunma ve Uzay CEO'su Michael Schoellhorn, Eurofighter satışıyla ilgili müzakerelerin son aşamaya yaklaştığını duyurdu.

Dünya 25.10.2025 01:39:00 0
Almanya
Tarih: 25.10.2025 01:42 Güncelleme: 25.10.2025 01:42

Airbus Savunma ve Uzay CEO'su Michael Schoellhorn, Eurofighter satışıyla ilgili müzakerelerin son aşamaya yaklaştığını duyurdu. Schoellhorn, Almanya'nın daha önceki çekincelerini geride bıraktığını ve yeni koalisyon hükümetinin satışa onay verdiğini belirterek, "Alman hükümeti açıkça beyan etti. Bunu engellemeyeceklerini, Eurofighter'ların Türkiye'ye satışı fikrini desteklediklerini söylediler. Bence bu konu kapandı" ifadelerini kullandı.

Ticari ve Teknik Müzakereler Sürüyor

Schoellhorn, anlaşmanın tamamlanması için İngiltere merkezli BAE Systems liderliğindeki konsorsiyumla ticari ve teknik müzakerelerin devam ettiğini aktardı. Airbus yetkilisi, bu görüşmelerin yakın zamanda başarıyla sonuçlanmasını beklediklerini ifade etti.

Eurofighter Kulübüne Katılım ve Uzun Vadeli İşbirliği

Eurofighter'ın sadece bir savaş uçağı olmadığını, geniş bir sistem ve silah setini içerdiğini vurgulayan Schoellhorn, Türkiye'nin bu aileye katılımının uzun vadeli bir işbirliği anlamına geleceğini kaydetti. Schoellhorn, "Türkiye Eurofighter kulübüne katılırsa, kullanıcıların bir araya geldiği gruplara da katılacak. Bu, sadece bir uçak satın almaktan çok daha fazlası olacak" dedi.

Türk Savunma Sanayisine Övgü ve Mevcut İşbirlikleri

Kariyeri boyunca Türk savunma sanayisini yakından takip ettiğini belirten Schoellhorn, Türkiye'nin bu alandaki gelişimini övdü. Mevcut işbirliklerine de değinen Schoellhorn, İspanya'nın Hürjet alımı sürecinde TUSAŞ ile yapacakları çalışmalardan örnek verdi. Avrupa ile Türkiye arasındaki savunma işbirliğinin geliştirilmesinin her iki tarafın da çıkarına olduğunu söyledi.

“Avrupa, Savunmada ABD'ye Bağımlılığı Azaltmalı”

Son jeopolitik gelişmelerin Avrupa'nın savunma konusunda daha bağımsız olması gerektiğini gösterdiğini ifade eden Schoellhorn, "Avrupa hükümetleri, yalnızca ABD'ye bel bağlayamayacaklarını fark ettiler. Avrupa'nın kendi çabalarını artırması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. Schoellhorn, artan askeri harcamaları olumlu bulmakla birlikte, daha stratejik ve koordineli politikaların gerekliliğinin altını çizdi.

Airbus'ın üst düzey yetkilisinden gelen açıklama, Türk Hava Kuvvetleri'nin Eurofighter Typhoon savaş uçakları ile güçlenme ihtimalini güçlendirdi. Almanya'nın siyasi onayına ilişkin belirsizlikler ortadan kalkarken, satış süreci ticari ve teknik detayların çözülmesine odaklandı.

Türkiye'nin Eurofighter kulübüne katılımı, modern hava savunmasının ötesinde anlamlar taşıyor. Bu adım, yapay zeka destekli insansız hava araçları gibi gelecek teknolojilerde de işbirliği kapılarını aralayabilir. Airbus CEO'su, Türkiye'nin bu ekosistemde yer almasıyla birlikte operasyonel deneyim paylaşımı ve ortak öğrenim süreçlerine dahil olacağını vurguladı.

Türk savunma sanayisinin geldiği noktaya dikkat çeken Schoellhorn, mevcut projeler üzerinden işbirliği potansiyelinin altını çizdi. Açıklamalar, NATO müttefiki Türkiye ile Avrupa savunma endüstrisi arasındaki ilişkilerin derinleşebileceği sinyalini verdi.

Savunma sanayinde küresel dengelerin değiştiğini kaydeden Schoellhorn, Avrupa'nın ABD'ye olan bağımlılığını azaltacak adımlar atması gerektiğini ifade etti. Bu kapsamda, Eurofighter satışının stratejik bir ortaklığa dönüşme ihtimali, her iki taraf için de önemli fırsatlar sunuyor.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi


Van Spor

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

Yaygın beldesine sentetik çim yüzeyli futbol sahası yapılacak


Van Spor

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ