Fransa ile ortaklık kuran Berlin'in, savaş uçağı projesine ayırdığı bütçe belli oldu. FCAS, Avrupa'nın en büyük savunma projesi olarak tanımlanıyor.
Avrupa, savunma kapasitesini artırmak için yeni askeri girişimlere öncelik vermeye başladı.
Bu kapsamda Almanya ve Fransa, Geleceğin Muharebe Hava Sistemi anlamına gelen FCAS projesini devreye almaya hazırlanıyor.
Fransa ile ortak savaş uçağı girişimi
Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, 22 Ocak'ta gerçekleştireceği Paris ziyaretinde konuyu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile masaya yatırması bekleniyor.
FCAS girişimi, Rafale jetlerinin üreticisi olan Paris merkezli Dassault ve rakip Eurofighter konsorsiyumunun bir parçası olan Airbus'ın Alman savaş uçağı faaliyetlerini bir prototip oluşturmak için buluşturmayı amaçlıyor.
Berlin 40 milyar euro ayırdı
Berlin yönetimi, söz konusu yeni nesil savaş uçağı için 2040 yılına kadar yaklaşık 40 milyar euro (43,2 milyar dolar) bütçe ayırdı.
İnsanlı ve insansız uçakları içerecek
Birkaç sistemden oluşacak FCAS sistemi, insanlı çok amaçlı savaş uçaklarını, insansız eskort uçaklarını, yeni silahları ve iletişim sistemlerini içerecek.
FCAS projesini zorlaştıran faktörler arasında, Almanya'nın askeri ihracat için parlamento onayını zorunlu tutma politikası yer alıyor.
Hava gücü rekabeti
Diğer taraftan İngiltere ve İtalya, FCAS'a rakip olacak Tempest modelini geliştiriyor. Bloomberg'ün haberine göre, Japonya ve İsveç de projeye dahil edilmek isteniyor.
Almanya'nın müzeye kaldırılan İHA projesi
Bu arada Almanya'nın 800 milyon euro kaynak ayırdıktan sonra başarısız olan Euro Hawk İHA'sının, Berlin'deki Bundeswehr Askeri Tarih Müzesi'nde sergilenmesine karar verilmişti. Proje, Avrupa havacılık kurallarına uymadığı gerekçesiyle iptal edilmişti.
FCAS, Avrupa'nın en büyük savunma projesi
Avrupa'nın en büyük savunma projesi olarak nitelenen FCAS'ın tahmini maliyetinin 100 milyar eurodan fazla olduğu belirtiliyor.
Almanya Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz yıl sonuna doğru yaptığı açıklamada, yoğun müzakerelerin ardından anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.
Dönemin Savunma Bakanı Christine Lambrecht, yeni nesil savaş uçağına ilişkin anlaşmanın "büyük bir adım" olduğunu belirtmiş, ülkeler arasındaki iş birliğinin "mükemmel bir işareti" olduğunu dile getirmişti.
Gerilimler yaşandı
Proje, ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve dönemin Almanya Şansölyesi Angela Merkel tarafından Temmuz 2017'de açıklandı.
Avrupalıları birleştirmeyi amaçlayan proje, başlangıçta göçmen krizi ve İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararından sonra iki ülke arasında bir gerilim kaynağına dönüşmüştü.
Macron, Berlin ile savunma ve enerji projeleri de dahil olmak üzere çeşitli konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle ortak yapılması planlanan Fransız-Alman bakanlar toplantısını iptal etmişti.
Airbus, Geleceğin Muharebe Hava Sistemi'ni (FCAS) şu şekilde tanımlıyor:
Savunma ve güvenlik alanında gelecekteki Avrupa özerkliğini ve egemenliğini sağlamada kilit bir araç. Sadece savunma sektöründe değil, aynı zamanda sivil dünyaya da önemli yansımalar yaparak Avrupa'yı bir endüstri ve teknoloji noktası olarak güçlendiriyor. Kaynak: EnsonHaber