Tarih: 02.11.2024 12:51

Alman Ekonomisi Sarsıntıda: Çalışan Hastalık İzinleri Büyümeyi Tehdit Ediyor

Facebook Twitter Linked-in

Alman İşverenler Hastalık İzninin Ekonomiye Zarar Verdiğini Düşünüyor

Almanya'da ekonomik durgunluk sinyalleri artarken, enflasyonun bir ay içinde yükselerek yüzde 2'ye ulaştığı görüldü. Ülkenin karşı karşıya olduğu ekonomik ve yapısal kriz, düşen ihracat rakamlarıyla birleşince, birçok sektör zorluklarla baş başa kaldı. Financial Times gazetesi durumu "Avrupa'nın hasta adamı" ifadesiyle tanımladı. Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip ülke, rekabet gücünde yaşanan zayıflama ile dikkat çekiyor.

REKOR SEVİYEDE HASTALIK İZNİ

Alman işverenler krizin kökeninde çalışanların devamsızlıklarını görüyor. İşverenlere göre, artan hastalık izinleri ekonomik sıkıntıları tetikliyor ve özellikle Z kuşağı işe gelmeme konusunda daha umursamaz bir tutum sergiliyor. Bu durum, Almanya'nın "Avrupa'nın Hasta Adamı" unvanını pekiştiriyor.

2024'TE DAHA DA BÜYÜK BİR DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

TK sağlık sigorta fonunun araştırmasına göre, Alman çalışanlar 2023 yılında ortalama 19,4 gün işe gitmedi. Alman ekonomisi daralmaya devam ederken, 2024'te daha büyük bir düşüş öngörülüyor. Ancak VFA'nın değerlendirmelerine göre, hastalık izni kullanımı normal seviyelerde olsaydı, ekonomi büyüme gösterebilirdi.

HASTALIK İZNİNİN EKONOMİK MAALİYETİ

Alman yasalarına göre, altı haftaya kadar sağlık izni kullanan çalışanların maaşları kesintisiz ödeniyor. 2023'te bu durum ekonomiye 26 milyar Euro'ya mal oldu. İş dünyası liderleri, mevcut hastalık izni kullanım oranlarından ötürü endişelerini dile getiriyorlar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —