Alışveriş Sonrası Tehlike: Yeni Giysilerde Uyuz Riski!

Yeni alışverişlerde uyuz riski: Uzmanlar yeni kıyafetlerin yıkanması konusunda uyarıyor!

Sağlık 11.08.2024 17:41:00 0
Alışveriş Sonrası Tehlike: Yeni Giysilerde Uyuz Riski!
Tarih: 11.08.2024 17:50

YENİ KIYAFETLERİN YIKANMASI ŞART

Sıkça gerçekleştirilen kıyafet alışverişlerinde, yeni ürünlerin yıkanmadan kullanılması halinde, bakteriyel enfeksiyon, viral enfeksiyon ve uyuz gibi sağlık problemlerine yol açabileceği konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor. Uyuz olan bir bireyin, bir parçaya sadece 10-15 dakika teması, parazitik enfeksiyonun bulaşması için yeterli olabiliyor. Uzmanlar, enfeksiyon riskini azaltmak için yeni alınan giysilerin 60 derecenin üzerinde yüksek sıcaklıkta yıkanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, çocuk giysilerinin hassas yıkama deterjanları kullanılarak temizlenmesi öneriliyor.

DOKTOR NECLA ERYILMAZ'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Medicana Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Necla Eryılmaz, yeni alınan kıyafetlerin direkt giyilmesinin cilde verdiği zararları İhlas Haber Ajansı'na anlattı. Eryılmaz, özellikle çocukların hassas ciltlerinde daha sık rastlanan cilt problemlerine ve giysilerin temiz görünümüne rağmen yıkanmadan kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Tekstil ürünlerinin üretimi sırasında kullanılan boyalar ve kimyasallar, hassas ciltlerde alerjik reaksiyonlara yol açabileceğinden, yeni kıyafetlerin ılık suda ve hassas deterjanlarla yıkanması gerektiğini belirtti.

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞTE DAHA FAZLA DİKKAT GEREK

Doktor Eryılmaz, internet üzerinden yapılan alışverişlerin artmasıyla birlikte, kıyafetlerin daha sık deneme amaçlı kullanıldığını ve bu nedenle bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin arttığına dikkat çekti. Eryılmaz, özellikle son yıllarda yaygınlaşan uyuz gibi parazitik enfeksiyonların kıyafet yoluyla kolayca bulaşabildiğini, bu nedenle yeni alınan kıyafetlerin mutlaka yıkanması gerektiğini vurguladı. Uyuz enfeksiyonu riski taşıyan durumlarda, kıyafetlerin 60 derecenin üzerinde yıkanması talimatını verdiğini belirtirken, her durumda deterjan artıklarının giderecek şekilde ılık suda yıkamayı tavsiye etti.

VATANDAŞLAR DA YENİ KIYAFETLERİ YIKIYOR

Yeni aldıkları kıyafetleri yıkamadan giymeyen vatandaşlar da konuştu. Mağazalarda birçok kişi tarafından denenip, giyilip çıkarılan kıyafetlerin, bu nedenlerden ötürü yıkanarak temizlenmesi gerektiğini ifade ettiler.