Alım garantili silajlık mısırın üretimi arttı: Beklenen rekolte 85 bin tonun üzerinde

Alım garantili silajlık mısırın üretimi arttı: Beklenen rekolte 85 bin tonun üzerinde

Ekonomi 26.08.2022 10:15:28 0
Alım garantili silajlık mısırın üretimi arttı: Beklenen rekolte 85 bin tonun üzerinde
Tarih: 26.08.2022 10:15 Güncelleme: 26.08.2022 10:15
Bingöl ovasında silajlık mısırın hasat dönemi başlarken, üreticilerin bul yıl beklediği toplam rekoltenin 85 bin tonun üzerinde olacağı belirtildi.
Bingöl’de kışın hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla ekimi yapılan silajlık mısır hasadına başlandı. Kentte kurulan entegre tesis ile Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçilere sunduğu yüzde 50 hibeli tohum desteğiyle birlikte, kent genelinde silajlık mısır üretimi de arttı. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün bu yıl çiftçilere vermiş olduğu yüzde 50 hibeli tohum desteğiyle de, 7 bin 500 dekarlık bir alanda mısır ekimi yapıldı.
Hasadın başladığı Garip köyünde incelemelerde bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Burhan Bahadır, kent genelinde beklenen rekoltenin 85 bin tonun üzerinde olduğunu bildirdi. Rekoltenin ekonomik kazancının da 85 milyon ile 100 milyon arasında olacağını tahmin ettiklerinin altını çizen Bahadır, "Bizler kaba yem maliyetlerini en aşağı indirgemek için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak projeler hazırlamaktayız. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl da toplamda bin 500 torba mısır tohumunu yüzde 50 hibeye dağıtarak 7 bin 500 dekarlık bir alanı desteklemiş bulunuyoruz. İlimizde 2017 yılında mısır üretim alanımız 3 bin 100 dekarlardayken 2022 yılında bu rakam 16 bin dekarlara kadar ulaşmış durumdadır. Toplam rekoltenin 85 bin ton ile 100 bin ton arasında olmasını bekliyoruz. Bunun ekonomik olarak değeri ise 85 milyon ile 100 milyon ekonomik kazanca denk gelmektedir” dedi.
Devlet desteği kurulan entegre tesis ile birlikte yem bitkilerinin üretimin arttığını da aktaran Bahadır, "İlimizde özellikle devlet destekli bir entegre tesisinin kurulmuş olması ve yine Damızlık Sığır ve Yetiştiriciler Birliği tarafından sözleşmeli üretimlerin yapılmış olmasıyla birlikte çiftçilerimiz alım garantisinin olmasıyla daha fazla yem bitkileri üretimine ilgi duymaktadır” şeklinde konuştu.

Üretim alanı 15 bin dekarlara çıktı
Kentte 2017 yılına kadar silajlık mısır üretiminin 3 bin dekarlarda olduğunu ancak son 5 yılda ciddi bir artışın olduğunu söyleyen çiftçi Doğan Koç ise "2005 yılından beri silajlık mısır üretiyoruz. Bingöl’de silajlık mısır üretimi 2017’ye kadar 2 bin 500, 3 bin dekara yakındı. 2017 yılından sonra burada kurulan bir entegre tesisi ile birlikte silaj 15 bin dekara kadar çıktı. Sözleşmeli üretim, alım garantisi olduğu için üreticiler memnuniyetle ekiyor ve faydalanıyor. Ova bu konuda ciddi bir üretime başlamış ve üretime devam ediyor. Bizim tek bir ricamız var, sulama kanallarının olmasıyla birlikte daha fazla üretim olacağını düşünüyoruz. Garantili üretim olduğundan dolayı tarımın da verdiği yüzde 50 silajlık mısır tohumu ile birlikte çiftçilerimiz ciddi bir şekilde para kazanıyor" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Elazığ’da yurtlar Ramazan’a hazır


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi Snowboard Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, ligin ikinci yarısına 35 milyon TL yatırımla başladı


Van Spor

Beytepe Koleji öğrencilerinden basketbolda çifte galibiyet


Van Spor

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ