Cep telefonları siber saldırı tehlikesi altında mı?
İSRAİL VE HİZBULLAH ARASINDAKİ SİBER SALDIRILAR TEKNOLOJİK CİHAZLARIN GÜVENLİLİĞİNİ TARTIŞMAYA AÇTI
İsrail'in Lübnan'da Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarını patlatarak düzenlediği siber saldırılar dünya genelinde endişelere yol açtı. Bu tür siber saldırıların akıllı telefonlar gibi çağrı cihazlarına da uygulanıp uygulanamayacağı konusu tartışılırken, İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Naim Mahmood Musleh Ajlouni, siber saldırıların detayları hakkında bilgi verdi.
“BİR SALDIRI İÇİN ÜÇ ANAHTAR UNSUR GEREKLİ”
Lübnan'a yapılan siber saldırının nasıl gerçekleştiğini açıklayan Prof. Dr. Ajlouni, saldırının başarıya ulaşması için gerekli olan ana unsurların, ilgili yazılım sistemine hakimiyet, hedef cihazların IP veya MAC adreslerine erişim ve içeriden ya da dışarıdan bir güvensizlik durumunun bulunması olduğunu belirtti.
SİBER SALDIRILARIN ASKERİ SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Prof. Dr. Ajlouni, siber saldırıların teknolojik gelişmeler ve dijital altyapıya olan bağımlılık nedeniyle modern savaşların vazgeçilmez parçaları haline geldiğini ifade ederek, siber güçlerin düşmanın kritik altyapılarına zarar verebilecek yeterlilikte olduğunu ve sosyal medya üzerinden yayılan yanıltıcı bilgilerin de savaş stratejilerinin bir parçası olduğunu aktardı.
CEP TELEFONLARINDA PATLAYICI MADDE İHTİMALİ
Prof. Dr. Ajlouni, tüm cep telefonlarına uzaktan patlayıcı madde yerleştirilmesinin mümkün olmadığını belirtti ve telekomünikasyon şirketlerinin sıkı regülasyonlara tabi tutulduğunu, bu nedenle cep telefonu kullanıcılarının önemli bir riskle karşı karşıya olmadığını dile getirdi. Ayrıca, cihazlar hakkında detaylı bilgiye sahip saldırganların en fazla veri sızdırabileceğini, takip edebileceğini veya iletişimleri ele geçirebileceğini ancak patlayıcı yerleştirme fikrinin gerçekçi olmadığını vurguladı.