'Ahududu üretim merkezi'nde beklenti yüksek

Türkiye'nin ahududu üretiminin neredeyse tamamının karşılandığı Bursa'da Uludağ'ın eteklerinde verimli başlayan hasat dönemi üreticinin yüzünü güldürüyor.

Ekonomi 1.07.2019 12:32:55 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.07.2019 12:32

BURSA(AA) - Türkiye'de ahududu üretiminin tamamına yakınının karşılandığı Bursa'da hasadın olumlu hava koşullarının da etkisiyle verimli başlaması, üreticinin beklentisini artırdı.

Dönüm başına ortalama 1 ton ürün alınan ahudududa geçen yılı olgunlaşma dönemindeki yağışlar nedeniyle yüzde 40'a varan rekolte kaybıyla kapatan Bursalı üreticileri, bu sene hava şartlarının iyi gitmesi memnun etti.

Kestel ilçesine bağlı kırsal Alaçam Mahallesi'nde ahududu yetiştiren Ali Kurt, AA muhabirine, yaklaşık 15 yıldır meyvecilikle uğraştığını söyledi.

Her yıl haziran ayının 15'i itibarıyla hasada başladıklarını belirten Kurt, "Ahududu hasadı temmuz ayının ortalarına kadar devam eder. Saat 07.00 gibi toplanmaya başlanır ve akşam 17.00-18.00'e kadar devam edilir. Ürün hassas olduğu için toplandıktan sonra hemen soğuk işlem görmesi lazım yoksa ziyan olur." dedi.

"Bursa'da bu sene 6 bin ton üretim bekliyoruz"

Kurt, ürünü kendilerinden alan tüccarların, ahududuyu iç piyasaya ve yurt dışına gönderdiğini dile getirdi.

İç piyasada genellikle İstanbul'a satış yapıldığını belirten Kurt, "Geçen yıl fiyatlar düşüktü ve kilogram fiyatı 5 lira civarındaydı. Bu yıl üreticinin de yüzü güldü ve ahududunun kilogram fiyatı 9-10 lirayı buldu. Bursa'da bu sene 6 bin ton üretim bekliyoruz." diye konuştu.

Geçen yıl yağışlar nedeniyle ürünlerin kısa sürede büyük ölçüde dayanıklılığını yitirdiğini anlatan Kurt, "Bu yüzden buzhanede işlem görme olasılığı düşüyordu. Bu yıl doların da artması nedeniyle yurt dışından ithal ürün getiremediler. İç piyasadaki mala ihtiyaç duyulduğu için de yüzümüz biraz güldü." değerlendirmesinde bulundu.

"Aksu pembesi" toplanıyor

Cumalıkızık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Emin Yavuz ise ahududunun üreticiye getirisinin yaklaşık 5 yıldır iyi olmadığını söyledi.

Bu sene rekolte beklentisinin yüksek olduğuna işaret eden Yavuz, şöyle konuştu:

"Geçen yıl dolu ve yağışlar nedeniyle bir türlü para kazanamadık. Girdiler de yüksek olunca çiftçilerin çoğu ahududuyu söktü. Hem hava şartları hem de Türkiye'deki tüketimin az olmasından dolayı geçen sene bayağı bir sıkıntı yaşadık ancak bu sene rekolte güzel, fiyatlarımız da iyi. İnşallah güzel bir hasat bekliyoruz.

Ahududunun hasat zamanı, cinsine göre değişiyor. Şu anda 'aksu pembesi' olarak adlandırılan ahududu cinsi toplanıyor. Bunun hasadı bittikten sonra yediveren türler başlar. Bu da temmuzun sonu gibi başlar ve hava şartlarına göre eylüle kadar devam eder."

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik de ilçeye bağlı kırsal Kıran ve Bahçekaya mahallelerinde 300 dönümden yılda yaklaşık 700 ton ürün alındığını ifade etti.

Piyasada fiyat istikrarsızlığı olduğunu savunan Çelik, bu sorunun aşılması halinde ilçede üretimi artırabileceklerini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

Muş’ta futbol antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor hata yapmak istemiyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un 26. hafta konuğu Osmaniyespor


Van Spor

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Çorum FK: 2


Van Spor

Vali Taşolar tribünde taraftarlarla omuz omuza tezahürat yaptı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ