Ahlat’ın taş işçiliği gelecek kuşaklara aktarılacak

Ahlat’ın taş işçiliği gelecek kuşaklara aktarılacak

Kültür Sanat 23.01.2024 10:17:53 0
Ahlat’ın taş işçiliği gelecek kuşaklara aktarılacak
Tarih: 23.01.2024 10:17
Bitlis’in Ahlat Halk Eğitimi Merkezi (HEM) Müdürlüğü tarafından açılan “Geleneksel Taş İşçiliği” kursuyla birlikte ilçenin önemli el sanatlarından olan taş işçiliği gelecek kuşaklara aktarılacak.
UNESCO’nun Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne de alınan "Ahlat Taş İşçiliği Geleneği" ilçede yaşatılmaya çalışılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılında kurs müfredat programına alınan ve Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde açılan Geleneksel Taş İşçiliği kursuna katılan kursiyerler, taş işçiliğinin inceliklerini öğrenerek bu önemli el sanatını sürdürmeyi amaçlıyor. Kursiyerler, usta öğretici eşliğinde Ahlat taşı üzerinde çizim, kabartma ve oyma işlemleri yaparak geleneksel taş işçiliğini öğreniyor.
Konuyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Yasin Yavuz, “Ahlat taşı Nemrut Dağı eteklerinden çıkan volkanik bir taştır. Ahlat taş işçiliğine ait geleneksel bilgi, beceri ve uygulamalar usta-çırak ilişkisi yoluyla nesilden nesile aktarılmaktadır. Son zamanlarda makinelerin yaygınlaşmasıyla birlikte Ahlat taş ustalarımızın kazıma, kabartma ve oyma teknikleriyle yapmış oldukları motiflerde azalma görülmektedir. Bu azalmaların önüne geçmek için Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından gerekli girişimler sonucunda Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ‘Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği’ kursunu müfredat kapsamına almıştır. Bu sebeple bu yıldan itibaren müdürlüğümüz tarafından Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği kursumuz yaşatılmaktadır. Geleneksel Ahlat Taş İşçiliğiyle çeşitli yapılar inşa edilmektedir. Kümbet, mezar taşları, ev, cami, köprü ve bunun gibi birçok yapının örnekleri Ahlat’ta görülmektedir. Ahlat Selçuklu Mezarlığı ise en güzel örneklerden bir tanesidir. Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine alınmıştır. Bu sebeple açmış olduğumuz kurslarla Geleneksel Ahlat Taş İşçiliğini gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlamaktayız” dedi.
Usta Öğretici Ercan Yavuz da, “Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünde taş işçiliği üzerine kurs açıldı. Buraya gelen kursiyerlere çizim, kabartma ve oyma eğitimleri veriyoruz. İnşallah nesilden nesile bu sanat devam edecektir. İstiyoruz ki gençlerimiz gelsin bu sanatı öğrenerek devam ettirsin” diye konuştu.
Kursiyer ise taş oymacılığına merakları olduğunu ve Ahlat taş işçiliğini öğrenmeye çalıştıklarını ifade ettiler.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem