Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı ziyaretçi akınına uğruyor

Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı ziyaretçi akınına uğruyor

Kültür Sanat 12.10.2023 09:14:43 0
Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı ziyaretçi akınına uğruyor
Tarih: 12.10.2023 09:14 Güncelleme: 12.10.2023 09:14
Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük İslam mezarlığı olan Selçuklu Meydan Mezarlığını yaz aylarından bu yana yaklaşık 200 bin kişi ziyaret etti.
UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı, turizm sezonunun sonlarına yaklaşmamıza rağmen ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. İlçenin İkikubbe Mahallesi’nde 8 bin 200 mezarı bünyesinde barındıran 210 dönümlük dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı, her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Sanat eseri özelliği taşıyan ve üzerlerindeki kabartmalar, motifler, oymalar, kitabeler ve yazılarla tarihe ışık tutan abidevi mezar taşları, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor.
“Türklerin Anadolu’ya girişinin kapısı” ile "Anadolu’nun tapusu" olarak nitelendirilen ve "Sakin Şehir" unvanına sahip Ahlat’a gelen ziyaretçiler, İslam tarihinin en önemli miraslarından Selçuklu Meydan Mezarlığını da gezme fırsatı buluyor. Siirt’ten gelerek mezarlığı ziyaret eden Öznur Güzel, “Siirt’te yaşıyorum. Siirt’ten buraya ailemle birlikte geldim. Buranın tarihi yapısını çok merak ediyordum. Buraya geldiğimiz zaman taşların üstündeki motifler ve dokular çok hoşumuza gitti. Birçoğunun üstünde de farklı farklı dillere göre açıklamalar yapılmış bu da çok güzel. Her dilden ve her ırktan insanlar düşünülmüş. Çevremdekilere de gelmelerini tavsiye edebilirim. Bu taşların bozulmadan bu zamana kadar gelmesi çok güzel ve bizim burada tarihe verdiğimiz önemi de açıklamaktadır” diye konuştu.
Mehmet Önder Yunusoğlu adlı vatandaş ise Diyarbakır’dan geldiğini ifade ederek, “Bugün arkadaşlarımızla Selçuklu Mezarlığını ziyarete geldik. Dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olduğunu duyduk ve o sebeple ziyarete geldik. Burada çok güzel mezar taşları var, motifleri ve işlemeleri çok hoş. Herkesten de Ahlat Selçuklu Mezarlığını ziyaret etmelerini bekleriz. Tam bir açık hava müzesi, bütün vatandaşların gelip ziyaret etmesi gereken bir yer” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

Türkiye’nin en genç hokey takımından büyük başarı


Van Spor

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ