Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı ziyaretçi akınına uğruyor

Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı ziyaretçi akınına uğruyor

Kültür Sanat 12.10.2023 09:14:43 0
Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı ziyaretçi akınına uğruyor
Tarih: 12.10.2023 09:14 Güncelleme: 12.10.2023 09:14
Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük İslam mezarlığı olan Selçuklu Meydan Mezarlığını yaz aylarından bu yana yaklaşık 200 bin kişi ziyaret etti.
UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı, turizm sezonunun sonlarına yaklaşmamıza rağmen ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. İlçenin İkikubbe Mahallesi’nde 8 bin 200 mezarı bünyesinde barındıran 210 dönümlük dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı, her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Sanat eseri özelliği taşıyan ve üzerlerindeki kabartmalar, motifler, oymalar, kitabeler ve yazılarla tarihe ışık tutan abidevi mezar taşları, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor.
“Türklerin Anadolu’ya girişinin kapısı” ile "Anadolu’nun tapusu" olarak nitelendirilen ve "Sakin Şehir" unvanına sahip Ahlat’a gelen ziyaretçiler, İslam tarihinin en önemli miraslarından Selçuklu Meydan Mezarlığını da gezme fırsatı buluyor. Siirt’ten gelerek mezarlığı ziyaret eden Öznur Güzel, “Siirt’te yaşıyorum. Siirt’ten buraya ailemle birlikte geldim. Buranın tarihi yapısını çok merak ediyordum. Buraya geldiğimiz zaman taşların üstündeki motifler ve dokular çok hoşumuza gitti. Birçoğunun üstünde de farklı farklı dillere göre açıklamalar yapılmış bu da çok güzel. Her dilden ve her ırktan insanlar düşünülmüş. Çevremdekilere de gelmelerini tavsiye edebilirim. Bu taşların bozulmadan bu zamana kadar gelmesi çok güzel ve bizim burada tarihe verdiğimiz önemi de açıklamaktadır” diye konuştu.
Mehmet Önder Yunusoğlu adlı vatandaş ise Diyarbakır’dan geldiğini ifade ederek, “Bugün arkadaşlarımızla Selçuklu Mezarlığını ziyarete geldik. Dünyanın en büyük İslam Mezarlığı olduğunu duyduk ve o sebeple ziyarete geldik. Burada çok güzel mezar taşları var, motifleri ve işlemeleri çok hoş. Herkesten de Ahlat Selçuklu Mezarlığını ziyaret etmelerini bekleriz. Tam bir açık hava müzesi, bütün vatandaşların gelip ziyaret etmesi gereken bir yer” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcu Karakaş, Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Elazığ Belediyespor boksörü Elif Naz, milli takım kampında


Van Spor

Malatyalı hakemler Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edecek


Van Spor

Gürkan Sönmez; "Hareketsiz yaşam, gençliğin en büyük tehdidi"


Van Spor

Bakan Bak, Malatya’da Şampiyonlar Kupası maçını izledi


Van Spor

Bakan Bak: "Gençler için yatırımlarımıza devam edeceğiz"


Van Spor

Okul sporlarına Aşkale ambargo koydu


Van Spor

Arıcak’ta ortaokullar arası futbol turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığ yeni bir spor kulübü kazandı


Van Spor

Milli hentbol heyecanı Elazığ’da


Van Spor

Voleybolda kadınlarda Erzincan Valiliği erkeklerde Milli Eğitim Müdürlüğü şampiyon oldu


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk zirvede


Van Spor

Voleybolun kalbi Malatya’da atacak


Van Spor

Muş Lalezar Spor ilk maçında 3 puan kazandı


Van Spor

Elazığspor, Sarıgül’le 3’te 3 yaptı


Van Spor

Yeşilyurtspor son dakikalarda ya üzülüyor ya seviniyor


Van Spor

Evinde hata yapmadı! Fenerbahçe, Karagümrük engelini 2 golle geçti


Van Spor

Iğdır FK - Boluspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Boluspor: 1


Van Spor

Malatya temsilcisi Mardin deplasmanından puansız döndü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Yeni Malatyaspor: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ