Ahlat Müzesi ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor

Ahlat Müzesi ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor

Kültür Sanat 6.01.2023 10:47:24 0
Ahlat Müzesi ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor
Tarih: 06.01.2023 10:47 Güncelleme: 06.01.2023 10:47
Bitlis’in Ahlat ilçesinde bin eserin sergilendiği Ahlat Müzesi, ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor.
2018 yılında çağdaş müzecilik anlayışı ile yeniden inşa edilerek hizmete sunulan Ahlat Müzesi’nde Kalkolitik, Erken ve Orta Tunç ile Urartu, Roma, Helenistik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yaklaşık bin eser sergileniyor. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Selçuklu Meydan Mezarlığı’nın yanında bulunan müze, 4,5 yıldır yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor. İnteraktif uygulamalarla tarihi dönemleri yansıtan canlandırma birimleri, Sultan Alparslan’ın balmumu heykeli, çeşitli dönemlere ait tarihi eserler ve geçen yaz müzeye kazandırılan Sultan Alparslan dönemine ait bin yıllık altın sikke ziyaretçileri cezp ediyor.
Ahlat Müzesi Müdürü Mikail Ercek, tarihi yapıları ve kümbetleriyle adeta açık hava müzesi konumundaki Ahlat ilçesine ilginin gün geçtikçe arttığını belirterek, buna paralel olarak Ahlat Müzesi’nde de ziyaretçi yoğunluğu yaşandığını söyledi. Müzeye gelen ziyaretçilerin her yıl katlanarak arttığını belirten Ercek, 2021 yılında 11 bin olan ziyaretçi sayısının 2022 yılı sonu itibarıyla 20 bin 143 kişiye ulaştığını söyledi. Müzeye gelen ziyaretçilerin sergilenen eserler ve yapılan uygulamalarla adeta tarihi yolculuğa çıktığını ifade eden Ercek, “Eserlerimiz fuaye, kentsel bellek ve arkeolojik salon olmak üzere üç farklı alanda sergilenmektedir. Kentsel belleğimizde genelde yakın dönemi, İslamiyet sonrasını işlemeye çalıştık. Bunun yanında tabiat zenginliklerimizi de işlemeye çalıştık. Fuaye alanımızda Selçuklu döneminin havasını yansıtan motifler, yerel motifler, bunun yanında o dönemde tercih edilen turkuaz renklere ağırlık verdik. Arkeolojik salonumuzda ise farklı dönemlere ait eserler sergilenmektedir. En erken dönemimiz Kalkolitik dönem, daha sonraki dönem Erken Tunç ve Orta Tunç derken, Osmanlı dönemine kadarki uygarlıkların izlerini taşıyan eserler sergilenmektedir. Müzemizi çağdaş müzecilik anlayışıyla yaptık. Dolayısıyla sergileme anlayışımız oldukça ziyaretçilerimizin ilgisini çekmektedir ve ilgi görmektedir” dedi.
Ahlat Müzesi’ni 2022 yılında 20 bin 143 kişinin ziyaret ettiğini belirten Ercek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2021 yılına baktığımızda müzemizi 11 bin 814 kişinin ziyaret ettiğini görüyoruz. 2021 yılıyla kıyasladığımızda müze ziyaretçi sayısının iki kat arttığını görüyoruz. Bu artışların nedenlerine bakacak olursak, bakanlığımızın buradaki hizmetleri ve müzemizin çağdaş müzecilik anlayışıyla tanzim edilmesi ve düzenlenmesi, Cumhurbaşkanımızın 26 Ağustos’ta her sene burayı ziyaret etmesi, burayı ziyaret ederken halkın Cumhurbaşkanımıza olan ilgisi ve bütün bunları bir araya getirdiğimizde ziyaretçilerin artışını sağladığını söyleyebiliriz.”

“Sultan Alparslan dönemine ait bin yıllık altın sikke müzeye kazandırıldı”
Geçen yıl Sultan Alparslan dönemine ait bin yıllık altın sikkenin müzeye kazandırıldığını ve bunun ziyaretçi sayısındaki artışa etki ettiğini belirten Müze Müdürü Ercek, “Özellikle geçen yılki artan ziyaretçi sayısının en önemli sebeplerinden biri de Sultan Alparslan dönemine ait bin yıllık altın sikkeyi müzemize kazandırmış ve sergiliyor olmamızdır. Çünkü biz bunu net biliyoruz ki Ahlat ilçesi Alparslan’la anılıyor ve ziyaretçilerimiz Alparslan’a ait bir eserin olmasını bekliyordu. Bu eserimizin gelişiyle ziyaretçi sayısında bir artışın olduğunu da gözlemledik. Yaklaşık bin eser müzemizde sergilenmektedir. Müzemizi çağdaş müzecilik anlayışıyla tanzim ettiğimiz için ziyaretçilerimizin ilgisini çekmektedir” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ