Ağrı’da yetişmez denilen fasulye, yüksek verimiyle dikkat çekti

Ağrı’da yetişmez denilen fasulye, yüksek verimiyle dikkat çekti

Ekonomi 26.08.2025 10:03:41 0
Ağrı’da yetişmez denilen fasulye, yüksek verimiyle dikkat çekti
Tarih: 26.08.2025 10:03 Güncelleme: 26.08.2025 10:03
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca Ağrı’da çiftçilere yüzde 75 hibe desteğiyle kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Son üç yılda üretimde artış yaşanan Patnos ilçesinde, bu yıl dekar başına 290 kilogram verim bekleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen TAKE (Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi) projeleri kapsamında Ağrı’da çiftçilere yüzde 75 hibe desteğiyle kuru fasulye tohumu dağıtıldı.
2025 yılı "Baklagil Alanlarının Yaygınlaştırılması" projesi çerçevesinde ilçede bin dekar alanda yüzde 75 hibe ile 9 bin 200 kilogram tohum verilirken, üreticilerin kendi imkânlarıyla yaptığı ekimlerle birlikte toplam 2 bin dekar alanda 18 bin 400 kilogram kuru fasulye ekildi. Çalışmalara 37 üretici katıldı.
Son üç yılda üretimde artış yaşanan Patnos ilçesinde, bu yıl dekar başına 290 kilogram verim bekleniyor.

"Yüzde 75 destekle aldık ve ilk kez kuru fasulye ektik"
Patnos ilçesi Ürküt köyünde yaşayan ve projeden yararlanan üreticilerden Mehmet Akif Varol, desteklerin bölgedeki çiftçiler için büyük önem taşıdığını belirterek şunları söyledi:
"İlçe Tarım’ın bize duyurduğu bir projeydi. Diğer mühendis arkadaşlarımızın desteğiyle, onların verdiği bilgiler sayesinde bu projeden haberdar olduk ve faydalandık. TAKE Projesi kapsamında tohumumuzu yüzde 75 destekle aldık ve ilk kez kuru fasulye ektik. Şu an yaklaşık 100 ton ürünümüz var. Önümüzdeki yıl da inşallah Tarım’ın desteğiyle daha geniş bir alanda ekim yapacağız. Çünkü verime bakıyoruz; henüz hasat başlamadı ama güzel bir sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Seneye bu proje devam ederse daha fazla faydalanıp daha geniş alanlara ekim yapmayı planlıyoruz."
Varol, ekilen "Alberto" cinsi kuru fasulyenin Kanada’dan getirildiğini ve iklime uyum sağladığını belirterek, "Bu fasulye yemeklik kuru baklagil. Hem pişmesi çok hızlı oluyor hem de tadı çok güzel. Haziranın başında ekiyoruz, eylülün başında hasadını yapıyoruz. Daha sonra kurutma ve ayırma işlemlerinin ardından satışa başlıyoruz. Dönüm başına 300-400 kilo alsak çok güzel bir verim elde etmiş oluruz. Bu hedefe ulaşmak için gereken bütün çabayı gösteriyoruz" dedi.
Ailece çalıştıkları arazilerinden yüksek verim beklediklerini anlatan Varol, "Burası 8 kardeşin ortak kullandığı bir arazi. Hep birlikte çalışıyoruz. Hasat döneminde ailemiz, çocuklarımız ve dışarıdan gelen işçilerin desteğiyle bu işi el birliğiyle tamamlayacağız. İnşallah hasadı da daha bereketli bir şekilde yapacağız" ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ